Politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta au descoperit, in apropierea plajei 2 Mai din judetul Constanta, un tun apartinand Patrimoniului Cultural National, pe care un cetatean roman il detinea in mod ilegal, dupa ce il recuperase in urma unor sapaturi prin scufundari neautorizate, din Marea Neagra.
In data de 25.06.2013, in jurul orei 13.30, actionand in baza unei informatii, politistii de frontiera din cadrul Serviciului SCOMAR al Garzii de Coasta s-au deplasat, impreuna cu un expert al Muzeului National de Istorie si Arheologie Constanta, in zona plajei din statiunea 2 Mai din judetul Constanta, ocazie cu care au descoperit un tun, care era detinut de cetateanul roman S.G., in varsta de 49 ani.
Din primele evaluari, expertul care a insotit politistii de frontiera a avansat ipoteza ca tunul respectiv, in lungime de 171 centimetri si o greutate de aproximativ 300 kilograme, apartine unei goelete bizantine ce a navigat in apropierea tarmului Marii Negre, fiind fabricat foarte probabil in perioada secolelor XVIII – XIX. Astfel, reprezentantul muzeului a precizat, in urma expertizei preliminare, ca arma de artilerie face parte din Patrimoniul Cultural National.
Cetateanul roman, domiciliat in judetul Constanta, asupra caruia a fost gasit tunul, a declarat faptul ca a intrat in posesia lui dupa ce l-a recuperat din Marea Neagra, in urma unor sapaturi prin scufundari neautorizate in zona plajei de la 2 Mai.
Politistii de frontiera au ridicat in vederea confiscarii tunul, urmand a-l preda serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul I.P.J. Constanta, in vederea continuarii cercetarilor si luarea masurilor legale ce se impun.
Lucratorii Garzii de Coasta au intocmit persoanei in cauza dosar penal pentru savarsirea infractiunii de efectuare de catre persoane fizice sau juridice neautorizate a unor detectii sau sapaturi in siturile arheologice, fapta prevazuta si sanctionata de art. 92, alin. 1 din Legea 182/2000 republicata.
https://constanta.ro/descoperire-incredibila-in-localitatea-2-mai/