Tun imobiliar la Mangalia: 2,8 hectare de plajă, la 13,61 euro/mp

Cristian Radu lupta

Primăria Mangalia pregăteşte, în tăcere, un tun imobiliar de proporţii. Potrivit unui document de lucru al comisiei de urbanism a Consiliului Local Mangalia ajuns în posesia Constanta.ro, o societate agreată de Primărie a realizat 46 de dosare de evaluare a unor terenuri acordate de municipalitate în folosinţă, închiriere, concesiune sau asociere unor persoane fizice şi juridice, în scopul vânzării acestora. Numele evaluatorului nu a fost înscris în documentul de lucru, dar evaluarea în sine pute de la o poştă a făcătură neruşinată. În vreme ce un teren situat pe strada muncitorească Ion Creangă a fost evaluat la 56,69 de euro pe metru pătrat, pământul de pe malul mării a fost „expertizat” la 13,61 de euro pe metru pătrat. Specialiştii lu` peşte şi-or fi spus în barbă că hălcile cu deschidere la mare trebuie să fie mai ieftine, că doar sunt pline de nisip, valurile fac un zgomot asurzitor, iar briza bate nemiloasă.

Vezi aici documentul “Dosare evaluate pentru vânzare”. 

1,4 hectare pentru anonimii din spatele Arena Events

BlackSeaArenaPreţul cel mic – penal de mic – a fost creat special pentru două firme care s-au aciuat pe terenurile nisipoase de la Venus, chiar în 2013. Prima dintre acestea, pe numele ei Arena Events SRL Bucureşti, a fost înfiinţată pe 4 ianuarie 2013, de bucureşteanul Barbu Dumitru şi-l are ca administrator pe Comănescu Robert Iulian. Pe 26 iunie 2013, Arena Events SRL avea să semneze un contract de asociere, sub nr. 1788, cu Serviciul Public Administrarea Domeniului Public şi Privat (ADPP) Mangalia, având drept obiect exploatarea unui teren în suprafaţă de 14.000 mp din staţiunea Venus, în vederea amplasării şi exploatării unei scene pentru evenimente. Niciun fel de experienţă anterioară nu recomanda această societate proaspăt înfiinţată să se ocupe de evenimentele importante ale Mangaliei, alegerea ei fiind total netransparentă. Terenul pe care l-a acaparat se găseşte la o aruncătură de băţ de parcarea construită pe bani europeni în cadrul proiectului de reabilitare a cordonului Saturn-Venus, având aşadar o poziţie şi un potenţial de excepţie. În vara acestui an, la Black Sea Arena (cum şi-a botezat firma bucureşteană locaţia) s-au desfăşurat mai multe evenimente, printre care Liberty Parade şi Festivalul Berii Germane 2013. Deşi asocierea Arena Events cu ADPP ar trebui să dureze cinci ani, un paragraf strecurat în contractul părţilor arată că artizanii afacerii au premeditat soluţia care se discută, în prezent, la comisia de urbanism a Consiliului Local Mangalia. Astfel, potrivit clauzei 13 litera f), asocierea încetează de drept în situaţia în care se constată că terenul de 14.000 mp are proprietar. Or, constatarea ar putea surveni îndată ce Consiliul Local Mangalia ar vota ca terenul să fie cumpărat cu 13,61 de euro/mp. Un preţ demn de Urluia, Pecineaga sau Făclia!

Vezi aici contractul de asociere dintre Arena Events SRL şi ADPP Mangalia.

Încă o halcă pentru controversatul Nic Şerbu

Nicolae-Serbu-sursa-0-100.ro_-655x491A doua firmă pentru care s-a pregătit tunul de la Mangalia se numeşte New International Circuit SRL Bucureşti. Societatea a fost înfiinţată în 2006 sub denumirea iniţială de OK Media Next SRL şi este controlată de controversatul afacerist Nicolae (Nic) Şerbu. Acesta a candidat, în 2005, la Primăria Capitalei, iar în 2008 la un post de parlamentar în judeţul Călăraşi, pierzând ambele confruntări. S-a mai evidenţiat într-un scandal privind preluarea unui imobil RAPPS, în mod abuziv, prin efracţie, în cartierul Primăverii din Bucureşti, pe care l-ar fi folosit fără niciun fel de titlu. Pe 8 septembrie 2012, Şerbu a devenit celebru, după ce Ştirile PRO-TV au relatat că acesta a fost oprit în trafic, de un echipaj de poliţie, care i-a confiscat maşina. Şerbu uitase să plătească ratele de leassing auto, iar firma de la care îşi cumpărase limuzina îi deschisese dosar penal pentru înşelăciune.

Vezi aici contractul de asociere dintre New International Circuit SRL şi ADPP Mangalia. 

Dincolo de aceste scandaluri, activitatea sa de bază este aceea de promotor de curse automobilistice şi driftinguri, calitate în care a derulat un proiect şi în Constanţa. Din 13 iunie 2013, firma lui Şerbu a pus mâna pe un teren de 14.470 mp la Venus, în vecinătatea imediată a superafeţei preluate de Arena Events. Acum, după şase luni, evaluatorul angajat de Primăria Mangaliei spune că terenul preluat de Şerbu valorează tot 13,61 de euro pe metru pătrat.

Vezi aici declaraţia lui Şerbu despre circuitul de la Mangalia.

Sorin Andrei – tun de două miliarde

Toate discuţiile despre evaluări au fost deschise în comisia de urbanism de la Mangalia, chiar de către preşedintele acesteia, Sorin Andrei. Trebuie să reamintim cititorilor noştri că Andrei este un fost maistru de marină miltară, care a intrat în afaceri ca asociat în firma de transporturi Seaside Tours, alături de actualul primar al Mangaliei, Cristian Radu, şi alte persoane. De asemenea, în asociere cu omul de afaceri Victor Bădică, Andrei a preluat un teren în staţiunea Venus, prin contract de asociere în participaţiune încheiat cu ADPP Mangalia. Ulterior, cei doi s-au despărţit şi au partajat terenul din zona Esplanada. Andrei şi-a continuat evoluţia în afaceri, prin firma Venus Stil SRL, închiriind de la Omar Hayssam un bazar comercial în Venus, lipit de terenul pe care îl avea în folosinţă de la ADPP. În 2005, când Hayssam era în arest preventiv în dosarul în care era urmărit pentru acte de terorism, Andrei a reuşit să cumpere de la acesta bazarul din Venus. Mai departe, a încheiat un nou contract de asociere cu ADPP, primind o suprafaţă suplimentară de teren în asociere, în vecinătatea clădirii cumpărate de la terorist. În 2010, când se afla deja de vreo doi ani în politică şi era consilier local, Sorin Andrei s-a retras formal din Venus Stil SRL, cesionându-şi părţile sociale către socrul său, Nicolae Niţu, pentru a evita astfel eventualele probleme cu incompatibilitatea. Însă la ORC, e-mail-ul firmei este şi acum andreisorin2008@yahoo.com.

Sorin-Andrei-22În noua postură de şef al comisiei de urbanism a Consiliului Local Mangalia, pe care o deţine de la alegerile din iunie 2012, Andrei s-a gândit să profite de proiectul prin care noua administraţie plănuieşte să vândă, pentru nişte mărunţiş, cele 2,8 hectare de teren adiacent plajei de la Venus. Şi cum altfel să profite, decât prin a-şi ajuta socrul să cumpere terenurile pe care el însuşi le dobândise de la ADPP. Ba, mai mult, prin a face o mică inginerie, de vreo două miliarde de lei vechi! În acest sens, firma Venus Stil SRL a beneficiat de două rapoarte de evaluare. Primul dintre ele stabileşte că terenul de 1.844 mp din Venus, zona Esplanada, are valoarea de piaţă de 51,23 euro/mp. Al doilea raport arată că celălalt teren, de 1.547 mp, care în realitate este lipit de primul, formând oarecum un corp comun, ar valora doar 22.18 euro/mp. Porţiunea mai ieftină se află chiar pe faleza de la Esplanada – unde bate, năpraznică, briza. O briză care ieftineşte, cu vreo două miliarde, terenul din buza falezei! Vom reveni!

Adrian Cârlescu

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular