Senatorul Gigi Chiru: Dictatura USL, primul pas spre republica autonomă Constanța

chiruSenatorul PDL Christian Gigi Chiru a susţinut în Parlament o declaraţie politică cu titlul Dictatura USL, primul pas spre „republica autonomă Constanţa” având ca temă controalele Curţii de Conturi a României la Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa. Parlamentarul a dorit să le atragă atenţia colegilor săi, dar şi primului ministru Victor Ponta, asupra „unor fapte foarte grave, de natură penală, care calcă în picioare Constituția și care sfidează instituții ale statului, fapte care se petrec sub ochii şi cu permisiunea Guvernului şi a conducerii USL”. Este vorba despre refuzul RAJDP Constanţa de a permite Curţii de Conturi să efectueze controalele anuale, încă din 2011.

În declarația politica, senatorul subliniază că „judeţul Constanţa este transformat, de mai mulţi ani, într-o regiune autonomă, un spaţiu în care  legea nu contează, ci doar voinţa lui Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu. Cei doi îşi folosesc influenţa pentru a prospera în afaceri, atât ei cât şi prietenii lor, şi folosesc judeţul ca pe propria ogradă. Ȋnsă foarte grav este că, în megalomania lor, cei doi care formează, practic, nucleul USL la Constanţa, au permis unei structuri aflate în subordinea Consiliului Judeţean Constanţa să refuze sistematic controalele Curţii de Conturi. Vorbesc despre Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri. Aşa cum spuneam, RAJDP se află în subordinea lui Nicuşor Constantinescu şi, din 2011 până acum nu a primit Curtea de Conturi în control din nu se ştie ce motive, care lasă loc de interpretări. Se pare că refuzul vizează si anumite contracte care duc spre vicepremierul Liviu Dragnea. Pot să vă spun că această regie condusă de oamenii celor doi se ocupă, printre altele, de reabilitarea de drumuri judeţene, şcoli sau cămine culturale, lucrări de anvergură, pe mulţi bani, care nu sunt realizate întotdeauna la standardele cerute de caietele de sarcini şi sunt efectuate, de cele mai multe ori, de societăţi ale prietenilor PSD. Revenind, încă din anul 2011, reprezentanţii Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa nu au permis accesul Curţii de Conturi în sediul instituţiei, si au refuzat să pună la dispoziţia echipei de control documentele solicitate, motivand că nu a primit avizul şefului său (pe linie de partid), Nicuşor Daniel Constantinescu, în calitate de autoritate tutelară a regiei.  Asta se întâmplă din 2011 până acum şi nimeni nu a luat măsuri pentru a-i determina pe Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu să respecte legea. Cei doi PSD-işti nu sunt stăpânii judeţului Constanţa şi, în ciuda faptului că nu-i respectă pe constănţeni, atitudine demonstrată de nenumărate ori, nu respectă nici măcar legea ori instituţiile statului.

Mai mult de atât, senatorul Chiru atrage atenția asupra faptului că „ermetizarea, ascunderea ilegalităţilor şi curajul nesăbuit de a se crede omnipotenţi, de necontrolat şi invincibili îi transformă pe cei doi dictatori ai judeţului Constanţa în indivizi care nu se tem nicio secundă să încalce legea pentru a ascunde ilegalităţile grupului lor de interese. Este bine ştiut că acești indivizi fac politică pentru a se ascunde de justiție, de oamenii legii şi de poliţie”.

Parlamentatul PDL i s-a adresat și primului ministru Victor Ponta: „Ȋn calitatea dumneavoastră de prim-ministru şi de preşedinte al PSD, nu trebuie să mai permiteți colegilor de partid să încalce Constituția și să fie mai presus de lege, să se comporte ca niște mici Dumnezei pe pământ. Sau să ne așteptăm ca, de dragul puterii, să permiteți compromiterea totală a democraţiei şi a statului de drept? Domnule Ponta, vă cer să ajutați instituţiile statului să-şi facă datoria şi să prezinte românilor cum este cheltuit banul public, încotro se îndreaptă banii europeni ori fondurile publice! Dumneavoastră, domnule Ponta, aveţi pârghiile necesare să le impuneţi lui Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu să respecte legea, în caz contrar sunteţi la fel de vinovat pentru ilegalităţile făcute de aceştia. De aceea, pentru a demonstra că sunteți responsabil, fie îi determinați să permită controlul Curții de Conturi, fie vă delimitați public de ei și abuzurile lor”.

Pe aceeaşi temă, parlamentarul i-a trimis un material  preşedintelui Curţii de Conturi a României, Nicolae Văcăroiu, prin care iî cere să explice următoarele:

1.    „Ce demersuri va face Curtea de Conturi pentru a determina RAJDP Constanţa să se supună controlului?
2.    Mai există în ţară cazuri similare cu cel de la Constanţa?
3.    Considerați că situația creată prin nerespectarea Constiuția României și încălcarea legii poate fi un precedent periculos pentru autonomie?
4.    De-a lungul ultimilor nouă ani câte nereguli a constatat Curtea de Conturi a României, în urma controalelor, la Consiliul Judeţean Constanţa şi instituţiilor subordonate acestuia?
5.    Aveţi în vedere schimbarea procedurilor de control pentru a putea garanta că legea este respectată atunci când Curtea de Conturi dă descărcare de gestiune autorităţilor locale, inclusiv celor constănţene, făcând controlul preferenţial?”

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular