Vasile Delicoti rămâne primar în Poarta Albă, cu sprijinul prefectului de Constanța

bolaLa sfârșitul lunii mai, echipa Constanta.ro deschidea o cutie a pandorei, dezvăluind în exclusivitate că primarul din Poarta Albă fusese declarat incompatibil prin sentință judecătorească definitivă, de mai bine de trei luni, fără ca autoritățile îndrituite să ia măsura legală care se impune, și anume demiterea edilului. Era un prim semn că undeva acolo sus cineva îl iubește pe Vasile Delicoti și din păcate lucrurile nu s-au oprit aici. Ancheta, pe care o puteți citi dând click AICI, l-a obligat la momentul respectiv pe Eugen Bola să îl demită pe primarul Vasile Delicoti, prefectul neezitând totuși să-și exprime opoziția față de legea ANI și efectele ei, de fiecare dată când a avut ocazia. De-atunci lucrurile au curs însă în așa fel încât toți cei implicați să scape basma curată. Delicoti a rămas începând de ieri primar, prin sentință definitivă, prefectul se face că plouă deși e vinovat chiar de un abuz în serviciu iar noi ne întrebăm dacă șirul de primari incompatibili care-i urmează lui Delicoti în anul 2014 ar trebui cu adevărat să-și facă probleme.

Eugen Bola, avocatul care e prieten cu primarii dar nu și cu legea

Nu ne-a venit să credem atunci când am descoperit că primarul Vasile Delicoti renunțase la procesul cu ANI încă de la începutul anului. Era luna mai și absolut nimeni nu se sesizase că primarul devenise incompatibil cu acte în regulă și că trebuie demis. S-a născut de aici prima întrebare legitimă. De ce-a tăcut prefectul atâtea luni de zile?
Am spulberat atunci secretomania cu care fusese tratat cazul, publicând un articol despre întreaga situație și l-am pus pe prefect în situația în care nu a mai avut de ales și a trebuit să-l demită pe edilul din Poarta Albă. În urechi ne răsunau totuși cuvintele lui Vasile Delicoti care ne asigura că nu-i va face prefectul nimic. A urmat ordinul 242 din 31.05. 2013 prin care prefectul îl demitea pe primar, liniștind astfel toată opinia publică și pe toți cei care și-au putut închipui că Eugen Bola ar favoriza un primar PDL-ist. Numai că prefectul, avocat totuși la bază, nu a trimis personal primarului această decizie, așa cum legea prevede expres, dându-i celui din urmă posibilitatea să o conteste în instanță, acolo unde judecătorii au desființat hotărârea, aducându-l pe Delicoti înapoi la conducerea comunei Poarta Albă.  De aici și întrebarea numărul doi. Cum poate un prefect, de meserie avocat, să fie atât de neglijent încât să nu trimită ordinul de demitere al unui primar după toate specificațiile legii?
Prefectul a declarat recurs la decizia judecătorilor, numai că respectând mersul lucrurilor, a uitat să timbreze cererea, facilitând astfel decizia instanței care a anulat acțiunea. În felul acesta, Delicoti rămâne, cel puțin la nivel teoretic, primar al comunei Poarta Albă iar prefectul nu va fi atacat de nimeni, pentru că deși a salvat un edil al opoziției, prin felul în care a tratat situația deschide de fapt calea către salvarea tuturor incompatibililor constănțeni din USL.
Spunem la nivel teoretic, pentru că reprezentanții ANI, contactați de noi, consideră că în această speță este vorba de rea voință dar și de o concurență a legilor, mandatul primarului fiind încheiat conform legii, ordinul prefectului fiind doar o luare la cunoștință, o formalitate care chiar și încheiată prost, poate fi repetată. Credem totuși că prin felul în care a tratat întregul caz, prefectul Eugen Bola a demonstrat că trebuie demis în regim de urgență. Cu siguranță însă că reprezentanții clasei politice, indiferent dacă vorbim despre opoziție sau putere, nu vor contesta în niciun fel inacțiunile prefectului Eugen Bola, atât timp cât sindromul incompatibilității e o boală care face ravagii de ambele părți.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular