Forța Civică din Constanța analizează problemele prin care trece clasa politică

mihaipetreReprezentanții partidului Forța Civică din Constanța ne-au trimis la redacție un comunicat de presă prin intermediul căruia fac o analiză atentă a celor mai stringente probleme de la nivel național și local. Vi-l prezentăm, integral, așa cum ne-a fost remis.

Descentralizarea lui Dragnea, incompetență sau diversiune?

Organizația municipală Constanța a Forței Civice salută decizia Curții Constituționale cu privire la neconstituționalitatea legii descentralizării, sau a descentralizării lui Dragnea după cum a fost denumită în limbaj popular controversata lege a USL. Curtea Constituțională a scăpat România de la o adevărată catastrofă administrativă.
Forța Civică Constanța apreciază că votul unanim al judecătorilor, inclusiv al celor susținuți de USL, este echivalentul unui vot de blam împotriva guvernului condus de Victor Ponta în general, și împotriva lui Liviu Dragnea, artizanul legii, în particular. În mod normal, în orice țară unde există răspunderea faptelor, persoana sau persoanele aflate în demnități sau funcții publice care elaborează, promovează și girează o lege, declarată în unanimitate drept neconstituțională, trebuie să demisioneze în bloc și pe loc. Mai mult ca sigur că acest lucru nu se va întâmpla și în România, mai precis în guvernul USL unde nu există morală, verticalitate și onoare, dar mai ales competență.
Faptul că legea a fost respinsă cu unanimitate de voturi ar putea devoala și o diversiune pusă la cale de tandemul Ponta-Dragnea pentru a amâna revolta baronilor și a primarilor din USL. Cu alte cuvinte, tandemul Ponta-Dragnea a pritocit o lege complet neconstituțională, care nu avea nici o șansă în fața judecătorilor Curții, intuind dinainte decizia acestora, pentru a se acoperi în fața baronilor locali care fac presiuni asupra Executivului pentru creșterea influenței și a puterii locale. Această diversiune  s-ar putea traduce popular, “noi am vrut, dar n-a vrut Curtea”.
Fie că legea a fost întocmită cu o crasă incompeteță, fie că a avut la bază neconstituționalități intenționate, lipsa ei înseamnă limitarea supremației baronilor USL, funcționarea rațională și normală a instituțiilor descentralizate ale statului și păstrarea României în anul administrativ 2014 și nu întoarcerea în epoca feudală.
În zilele ce urmează vom vedea cu certitudine o intensificare a nervozității baronilor USL care vor din ce în ce mai multă putere. Pentru că, de fapt, aceasta este filosofia guvernării USL: totul pentru propria putere.

Forța Civică susține elevii și studenții ignorați de administrația Mazăre

Organizația municipală Constanța a Forței Civice susține și întărește demersul inițiat de Asociația Elevilor din Constanța, Consiliul Județean al Elevilor, Liga Studenților din UMC, precum și de toate structurile asociative ale elevilor și studenților constănțeni privind acordarea subvenției la transportul în comun pentru elevi și studenți de către administrația condusă de primarul PSD, Radu Mazăre, subvenție garantată de Legea Educației Naționale nr.1/2011 (art.84, alin(1), art.205, alin( 2), lit.e, art. 205, alin(2)).
Faptul că primarul Radu Mazăre aplică prevederile acestei legi utilizând teme demagogice, populiste dar mai ales haiducești nu miră pe nimeni. Numai că în cazul elevilor și studenților nu se pune problema de a lua de la bogați și a da la săraci sau de a nu da la cei bogați și de a da numai la cei săraci, ci este vorba strict de respectarea unui drept garantat prin lege pentru toți elevii și studenții din Constanța. Discriminarea făcută de primarul Mazăre între elevi și studenți, pe principiul că unii provin din părinți cu situații financiare foarte bune sau alții au bani și nu au nevoie de subvenție pentru transportul în comun, face parte din atitudinea sa de nabab prin care împarte dreptatea și aplică legea după bunul plac. De asemenea, scuza că nu există bani în buget este doar praf aruncat în ochii elevilor și ai studenților. În bugetul municipalității sunt suficienți bani și pentru subvenționarea gigacaloriei pentru toți constănțenii și pentru subvenționarea transportului pentru toți elevii și studenții, doar că întâietate au firmele de partid și principiul cointeresării constante a propriilor votanți.
Astăzi, nu mai este loc de haiducisme, ci doar de aplicarea legii.  Drepturile câștigate și garantate prin lege trebuie respectate chiar dacă te numești Radu Mazăre și  chiar dacă ele încurcă planuri politice și financiare de grup.
Forța Civică Constanța este alături de Asociația Elevilor din Constanța, Consiliul Județean al Elevilor, Liga Studenților din UMC, precum și de toate structurile asociative ale elevilor și studenților și va sprijini orice demers legal inițiat de acestea în vederea subvenționării transportului în comun pentru elevi și studenți, în conformitate cu prevederile Legii 1/2011.

Forța Civică se solidarizează cu primarii nemulțumiți de guvernul Ponta

Organizația municipală Constanța a Forței Civice se solidarizează cu inițiativa de protest public a primarului independent al comunei Peștera, Valentin Vrabie, sau cu orice alt demers legal al primarilor din județul Constanța de a sancționa incompetența guvernului condus de Victor Ponta și de a restabili respectul de care orice edil ar trebui să se bucure în fața oricărui guvern, indiferent de apartenența sa politică.
Este cât se poate de evident că actualul Executiv, dar și o mare parte a Consiliilor Județene afișează un dispreț total față de primarii de comune, cu precădere față de cei care nu provin din USL, fapt care se resfrânge în mod direct asupra comunităților conduse de aceștia. Prin orice primar care este disprețuit de guvern, este, de fapt, disprețuită comunitatea reprezentată de acesta.
Încă de la protestul Asocației comunelor din România, din data de 29 iulie 2013, era cât se poate de clar că administrația locală, în special cea de la nivelul comunelor, se află pe un butoi cu pulbere. De aceea, demisia primarului comunei Rasova, Neamțu Mihalache, care, pe lângă ignoranța deja firească a autorităților centrale și județene, s-a “bucurat” și de indiferența crasă a Guvernului și a Consiliului Județean Constanța după devastatoarele inundații din luna iulie a anului 2013, nu trebuie să mire pe nimeni. Cum nu ar trebui să ne mire alte demisii sau inițierea de proteste energice față de guvernul condus de Victor Ponta.
Sperăm ca primarul Neamțu Mihalache, un bun profesionist și un om de calitate, să revină asupra deciziei de a demisiona din funcție și să întărească blocul primarilor care luptă pentru recâștigarea respectului cuvenit din partea Guvernului, bloc la care se alătură și organizația municipală Constanța a Forței Civice.

Victor Ponta este prea ocupat cu neguvernarea

Organizația municipală Constanța a Forței Civice consideră că fuga lui Victor Ponta de întâlnirea cu Adjunctul Secretarului de Stat pentru Europa si Eurasia al Statelor Unite ale Americii, Victoria Nuland, este echivalentă cu fuga unui copil de clasa I prins cu lecțiile nefăcute.
Indiferent care era programul prestabilit al premierului în aceste zile, cu certitudine că acesta se putea elibera pentru o întâlnire cu reprezentantul celui mai puternic aliat internațional al României, Statele Unite ale Americii. Chiar dacă între temele de discuție și-ar fi găsit loc și subiecte mai puțin convenabile, cum ar fi libertatea presei, lupta anti-corupție sau independența justiției, orice premier responsabil care ține la țara sa mai mult decât la propria sa persoană ar fi trebuit să trateze cu respectul cuvenit vizita oficialului american.
A te da prea ocupat și grevat de activitățile cotidiene, în condițiile în care de când ești prim-ministru nivelul de trai al românilor scade, șomajul crește, prețurile cresc iar România este în derivă, denotă atât grave carențe în educația personală, cât mai ales în educația diplomatică a celui care se comportă astfel.
Ne îndoim de faptul că premierul român va înțelege declarațiile oficialului american, el fiind captivul unor grupuri de interese a căror agendă personală și de grup este contrară principalelor mesaje transmise astăzi de Victoria Nuland: “o presă liberă reprezintă modul prin care cetățenii pot să vadă ce fac aleșii lor, relația Guvern-presă trebuie să fie transparentă”; “e îngrijorător când există atacuri la Justiție, e îngrijorător ca politicienii din orice partid să atace sistemul de justiție”; “cel mai important este sa întărim valorile democratice care ne definesc ca națiuni, ceea ce înseamnă statul de drept, lupta împotriva corupției, transparența”; “vrem o Românie puternică și democratică, SUA își doresc un partener strategic și pe viitor”.

Mihai Petre, președinte Forța Civică, organizația Constanța

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular