PDL Constanța cere demiterea lui Ilie Rachieru, directorul penal al RADET

iustinConsilierii locali PDL Sorina Tuşa, Iustin Fabian Roman şi Stelian Gima au depus pe 19 decembrie 2013 la Primăria Constanţa un memoriu prin care solicită primarului şi Consiliului Local eliberarea din funcţie a lui Ilie Rachieru, directorul RADET Constanţa și recuperarea prejudiciului de peste un milion de euro.
Cererea acestora a fost motivată „având în vedere situaţia litigioasă a acestuia, respectiv faptul că este cercetat şi judecat pentru infracţiuni deosebit de grave în legătură cu modul în care a înţeles să-şi exercite atribuţiile de serviciu şi MAI ALES cu modul în care a înţeles să folosească banii regiei”.
„La mai bine de o lună de la depunerea documentului nu am primit niciun răspuns, Rachieru a rămas pe funcţie, iar locuitorii Constanţei primesc unele dintre cele mai mari facturi la întreţinere din ţară. Mai mult decât atât, facturarea pe luna decembrie în baza previziunilor şi nu a consumului efectiv, cu promisiunea unei regularizări, nu demonstrează decât managementul defectuos al lui Ilie Rachieru şi o dovadă în plus că ar trebui înlocuit din funcţie. Însă, primarul Radu Mazăre nu a luat nicio măsură, iar constănţenii îşi dau şi ultimii bani pe întreţinere. Sperăm ca memoriul nostru să fie luat în discuţie la şedinţa de Consiliu Local ce va avea loc, din câte am înţeles, săptămâna viitoare, iar RADET să primească un manager mai bun. Cererea noastră are în vedere şi recuperarea unui prejudiciu de peste un milion de euro, pe care Ilie Rachieru, prin faptele sale, l-au adus Constanţei. Cu banii aceştia am putea subvenţiona preţul gigacaloriei, am putea ajuta constănţenii să aibă ierni lipsite de griji ”, au declarat Sorina Tuşa, Iustin Fabian Roman şi Stelian Gima.
În continuare vă redăm textul memoriului depus la Primăria Constanţa de consilierii Partidului Democrat Liberal:
Cum poate fi investit şi girat cu încredere un manager general cercetat pentru infracţiuni de corupţie, respectiv infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi luare de mită, cu aplicarea legii nr. 78/2000?
Mai exact, domnul RACHIERU se face vinovat de achiziţionarea de pompe circulaţie-încălzire şi pompe ajutătoare apă caldă, care nu corespund criteriilor minime din caietul de sarcini, întrucât nu au turaţie variabilă, ele neputând fi comandate de la distanţă.
Aceasta operaţiune a determinat un prejudiciu de 4.931.880,05 lei în patrimoniul RADET – aspecte ce rezultă din actele organelor de cercetare penală şi care au fost comunicate către Consiliul Local Constanţa prin adresa din 15.04.2008, întocmită de către Direcţia Naţionala Anticorupţie.
Consiliul Local Constanţa a abordat aceasta situaţie într-o manieră nepotrivită, în sensul că nu a considerat oportun să se constituie parte civilă in cauză, adică nu a intenţionat să recupereze un eventual prejudiciu, pe care DOAR INSTANŢA DE JUDECATĂ îl poate constata.
Această conduită este de natură a proteja persoana şi patrimoniul dlui Rachieru, şi atunci întrebăm:
Domnule Primar, de ce să menţinem în funcţie o persoană cercetată penal pentru gestionarea frauduloasă a fondurilor RADET?
Domnule Primar,  de ce să nu lăsăm instanţele de judecată să se pronunţe asupra existenţei prejudiciului şi de ce nu dorim să îl recuperăm de la persoana vinovată, sumă care poate fi folosită pentru acoperirea preţului mare la gigacalorie?
Vă atenţionăm că fiecare dintre noi, aleşii locali, consilieri şi primar, suntem îndriduiţi să protejăm interesele constănţenilor şi să îi apărăm de cei ce le produc prejudicii.
Având în vedere că dl. Rachieru este cercetat asupra modului în care a cheltuit banii publici, în realitate banii constănţenilor, considerăm că poziţia aleşilor locali trebuie să vizeze în primul rând satisfacerea drepturilor cetăţenilor Constanţei, respectiv efectuarea tuturor demersurilor legale pentru a recupera eventualul prejudiciu din banii publici, în situaţia stabilirii acestuia printr-o hotărâre definitivă  a instanţei.
Nu trebuie să uităm fişa postului, domnilor aleşi locali, rolul nostru este să îi protejăm pe cetăţenii care prin votul lor ne-au aşezat în fruntea oraşului! Acest  Rachieru a fost găsit VINOVAT DE INSTANŢELE DE JUDECATĂ şi este condamnat la pedeapsa de 2 ani de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei, soluţie menţinută şi de instanţa de apel, respectiv Curtea de Apel Bucureşti, care în data de 15.11.2013 s-a pronunţat în acest sens. Suplimentar faţă de pedeapsa închisorii, Curtea de Apel a dispus MĂSURA CONFISCĂRII SUMEI DE 142.442,72 RON de la inculpatul Rachieru Ilie. În lumina celor prezentate, vă solicitam public să îl demiteţi pe dl Rachieru, având în vedere că acuzaţiile de abuz în serviciu şi de luare de mită reprezintă o pată neagră în CV-ul unui manager general şi nu îl poate recomanda în păstrarea pe viitor a funcţiei de manager al RADET. Totodată, vă solicitam să ne constituim parte civilă în cauză, pentru a aduce înapoi constănţenilor prejudiciul de peste un milion de euro”.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular