Harry Tavitian concertează mâine la Mangalia

Harry Tavitian este invitatul special al Târgului de Carte ce are loc începând de mâine, la Mangalia. Poeta și editoarea Denisa Comanescu, care coordonează colecția Humanitas Fiction, va deschide seara cu prezentarea celor mai recente apariții. 

”Cu Denisa sunt prieten vechi și am făcut împreună un recital de jazz și poezie, la Muzeul Literaturii Române din București. Fotografia, in care sunt impreuna cu Denisa si cu pisica ei Mitza, cand pregateam concertul de la Muzeul Literaturii. Denisa va recita câteva din poemele sale pe care eu le voi însoți cu improvizații de jazz. Apoi va urma recitalul meu, în care o voi avea ca invitată pe Aida Tavitian. Concertul va avea loc în fața Casei de Cultură a Municipiului Mangalia începând cu orele 20.30. Sunt scaune pentru public. Intrarea este liberă.”, scrie Harry Tavitian pe blogul său.

Harry Tavitian s-a născut într-o familie de armeni din Constanța. A studiat pianul clasic de la vârsta de 6 ani. La 17 ani a început să cânte blues, după ce-a asistat la un concert de-al lui Memphis Slim în Brașov. A absolvit Academia de Muzică București. La 22 de ani a participat la prima ediție a Festivalului de Jazz de la Sibiu și a cântat la patru mâini cuRichard Oschanitzky într-un jam-session. Din 1976 s-a dedicat exclusiv jazz-ului. În 1978, la Constanța, a pus bazele grupului Creativ cu care a câstigat, în 1980, premiul I pentru debut la Festivalul Internațional de Jazz Sibiu. În perioada 1978-1987 a condus Clubul de Jazz din cadul Bibliotecii Județene Constanța și a organizat, la Teatrul Dramatic, seria de evenimente “Atelier de improvizație”, manifestare singulară pe plan național, însumând 35 de ediții. În 1992 a înființat Fundația Culturală Harry Tavitian, prin care a continuat seria de Ateliere și a sprijit formarea unor tineri muzicieni, plasticieni și scriitori talentați, majoritatea grupați în Asociația Arte/Litere ASALT, unde s-a cristalizat noua generație de scriitori și artiști ai Constanței. Din ianuarie 1990 și până în prezent este realizator al emisiunilor “Jazz Context” și “Nația și Civilizația Armenilor” de la Radio Constanța.

Harry Tavitian a susținut în cei peste 35 de ani de activitate nenumărate concerte peste hotare, în Rusia, Lituania, Franța, Italia, Germania, Bulgaria, Portugalia, Republica Moldova, Serbia, Polonia, Scoția, Ungaria, Grecia, Turcia, Olanda, SUA, Armenia (ca invitat personal al președintelui Armeniei), Slovacia, Elveția, Cehia, Austria sau Slovenia.

Din 2009 este cetățean de onoare al orașului Vălenii de Munte, iar din 2011 este și cetățean de onoare al Constanței.

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular