Daca ai vizitat vreodata un muzeu de arta sau in grupul tau de prieteni si cunostinte se discuta despre pictura, cu siguranta s-a ajuns sa se vorbeasca si despre controversata pictura abstracta. Zic controversata, deoarece discutiile despre acest gen de pictura starnesc de obieci argumente aprinse. Acestea se nasc deoarece multi oameni au o parere despre arta abstracta, o percep intr-un anumit fel, insa parerile sunt deseori foarte diferite. Ei bine, aceste pareri diferite apar tocmai din cauza neclaritatii conceptului de pictura abstracta.
Pentru a vizita o galerie online de picturi abstracte, accesati link-ul.
Arta abstracta nu trebuie sa fie atat de greu de inteles. Exista modalitati de a “citi” o pictura abstracta, iar acestea nu sunt mai complicate decat acelea prin care descifrezi o pictura realista. Insa pentru aceasta va trebui sa ai niste cunostinte de baza despre istoria artei si progresul ei de-a lungul timpului. Asadar, in restul articolului veti afla cateva informatii de baza despre curentele cele mai proeminente din istoria artei:
1. Realismul
Pana la mijlocul secolului al XIX-lea, intreaga arta vizuala a incercat sa surprinda perfect realitatea. Pictorii voiau sa ilustreze scene din jurul lor in asa fel incat nimeni sa nu observe vreo diferenta intre pictura si realitate. In aceasta perioada s-au realizat multe tablouri religioase, portrete si scene istorice memorabile.
2. Impresionismul
A luat nastere cand un critic a insultat abilitatile lui Claude Monet de a fi capabil sa ilustreze numai o “impresie” a unui rasarit (si nu unul real). Dupa Monet au urmat pictori precum Renoir, Degas si Seurat care au subliniat importanta perspectivei artistului asupra realitatii. In aceasta miscare artistica, pictorii isi centrau atentia asupra modului lor de a vedea lumea.
3. Expresionismul
A inceput in Germania in secolul al XX-lea cand un grup de artisti, printre care si Edward Munch, Marc Chagall si Paul Klee au ilustrat arta lor cu emotii si stari explicite. Scopul picturilor a devenit ilustrarea starii mentale a artistului in momentul creatiei. Tot acum se acorda o importanta aparte tehnicilor de pictura – felul in care artistii alegeau sa isi aseze opera pe panza a devenit important.
4. Cubismul si post-impresionismul
Datorita interesului care s-a acordat perspectivei artistului, au aparut noi miscari artistice. Cubismul, o miscare pornita de Pablo Picasso, a fost o incercare de a arata obiectele in felul in care sunt ele percepute de catre mintea umana. La fel, post-impresionistul Paul Cezanne a dus mai aproape de abstractizare ideile impresionistilor si a distorsionat cu intentie culorile si formele obiectelor pe care le reprezenta, considerand ca acesta este felul in care vedem noi realitatea.
5. Suprarealism – in acest curent artistic, pictorii au incercat sa ilustreze felul in care subconstientul opereaza si surprinde lucruri ne-concrete. Suprarealistii ilustrau locuri ireale, fantastice, iar acest lucru a ramas drept mostenire pentru arta abstracta.
6. Expresionismul abstract
Pe la mijlocul secolului al XX-lea, un grup de artisti New-York-ezi printre care si Jackson Pollock si Franz Kline, au dus mai departe curentele trecute focusandu-se in arta lor pe vopseaua in sine. Multe opere de arta au ilustrat insusi actul picturii iar rezultatul trebuia sa arate interactiunea artistului cu materialele folosite. Multe picturi de acest gen au primit critici aspre, cum ca oricine ar putea arunca astfel vopseaua pe o panza, insa cunoscatorii pot sa observe intentionalitatea fiecarei atingeri de pensula a artistului.
Toate aceste curente artistice enumerate va vor face “citirea” artei abstracte mai usoara. In momentul in care nu veti putea sa descifrati ilustratia de pe panza, aduceti-va aminte de caracteristicile fiecarei miscari artistice si incercati sa elucidati ce vrea sa transmita artistul. Puteti sa incepeti experimentul din portalul online de pictura OnlineArts.ro – click aici pentru categoria de picturi abstracte