Nicușor Constantinescu, fugar cu acte în regulă. Președintele CJC, arestat a doua oară

La cererea procurorilor anticorupție președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Daniel Constantinescu a mai primit azi un mandat de arestare. În aceste condiții Nicușor Constantinescu devine singurul politician român pentru care instanțele au aprobat două mandate de arestare în paralel, primul pe 7 august și acesta din 4 septembrie. Dar totul pare inutil cât timp Constantinescu nu este adus efectiv în fața justiției pentru clarificarea faptelor de care este acuzat. În aceste condiții se prefigurează încă o dată aplicarea “Metodei FUGA”, schemă consacrată încă de la începutul anilor 2000 în cazuri precum: Nicolae Popa, Steriu Popescu, Omar Hayssam, Ioana Maria Vlas sau Mihai Necolaiciuc.

Cele două mandate de arestare ale președintelui suspendat al CJ Constanța au fost date în două dosare diferite, primul legat de anumite investiții ale Consilului Județean și celălalt în care Nicușor Constantinescu este acuzat de abuz în serviciu. Oricum, cele două mandate n-au putut fi puse în aplicare deaorece, încă din data de 8 Aprilie 2014, Constantinescu a părăsit România pentru a se opera de cancer la prostată în Statele Unite ale Americii. Operația a fost făcută pe 12 Aprilie 2014 la spitalul Johns Hopkins din Baltimore, Maryland, dar Nicușor Constantinescu n-a mai revenit în țară. 

Fugit de aproape 5 luni cu acordul magistraților bucureșteni

De aproape cinci luni de zile Nicușor Constantinescu trăiește în America, după operație mutându-și loculul de ședere din Baltimore la New York. În felul acesta a reușit să se sustragă urmăririi penale după ce de două ori consecutiv pe 20 și 28 Martie magistrații Tribunalului și Curții de Apel București au respins cererile DNA de arestare preventivă. S-ar putea spune astfel că justiția l-a scăpat printre degete pe baronul de Constanța, omul alături de care primarul Radu Mazăre a pus stăpânire peste județ.

A fentat justiția fără probleme

Chiar dacă a fost oarecum evident că nu se va întoarce prea curând în țară, justiția română nu s-a decis încă dacă să-l aducă sau nu cu mandat internațional. Au curs astfel luni de zile până când, Curtea de Apel București să admită contestația în anulare făcută de procurori pe 29 august, stabilind ca Tribunalul București să emită mandat european de arestare pe numele lui Nicușor Constantinescu și să-l dea pe acesta în urmărire internațională, decizia ne fiind totuși una definitivă (chiar dacă din punct de vedere legal Nicușor este “fugit cu acte în regulă”).

Lista fugarilor cu acte în regulă

Nicușor Constantinescu nu este nici primul și probabil nici ultimul care fentează urmărirea penală cu ajutorul justiției, lista scurtă fiind compusă din cazuri celebre precum:

NICOLAE POPA – Cunoscut public ca “mâna dreaptă” a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, Nicolae Popa a “fugit” din România în Mai 2000, imediat după prăbuşirea Fondului Național de Investiții. A fost condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune, alături de Ioana Maria Vlas de Tribunalul Bucureşti în anul 2006, decizia rămânând definitivă tocmai în 2009. Este fostul director al societății BURSA GELSOR şi membru al Consiliului de Încredere al SOV INVEST. După aproape 10 ani, pe data de 2 decembrie 2009, INTERPOL – Indonezia a informat autoritățile române că Nicolae Popa a fost reținut, și astfel au început formalităţile de extrădare.

STERIU POPESCU – Este fost Vice-președinte al băncii CREDIT BANK. În Februarie 1996 “fuge” în Statele Unite ale Americii în timp ce în România era cercetat în 6 Dosare Penale, acuzat ca ar fi prejudiciat CREDIT BANK cu sute de miliarde de lei (ROL). Revine în țară după 2 ani, pe 10 Februarie 1998 fiind reținut de Poliție pe Aeroportul Internațional Otopeni. La 3 zile diferență, pe 13 Februarie 1998, Steriu Popescu intră în comă din cauza unei tumori uriașe localizată în partea stângă a abdomenului. În legătură cu starea pacientului, medicul Ionel Sinescu declara cităm: “Șansele ca pacientul să facă infarct sunt foarte mari”. Profesorul Ionel Sinescu a ajuns Directorul Clinicii de chirurgie urologică și transplant renal din cadrul Spitalului Clinic Fundeni – București. La două zile după declarația prezentată, Steriu Popescu a fost declarat mort.

OMAR HAYSSAM – Acuzat infracțiuni ce țin de siguranța națională, sirianul Omar Hayssam a fost arestat preventiv și ulterior aliberat pe motive medicale. La patru zile de la eliberare, în condițiile în care se afla sub stricta supraveghere a serviciilor specializate, Hayssam a fugit din România pe 30 Iunie 2006 fiind adus înapoi tocmai după 8 ani, în noaptea de 18-19 Iulie 2013.

IOANA MARIA VLAS – Cercetată în mai multe dosare penale privind spețe economice, Ioana Maria Vlas siupranumită și “mama FNI” a părăsit în secret România la finalul anului 1999 – înainte cu aproximtativ 6 luni de prăbușirea Fondului Național de Investiții. Fuga s-a petrecut însă în condiții de legalitate, deoarece Ministerul Justiției n-a interzis Ioanei Maria Vlas să părăsească România, ea nefiind dată în consemn la frontieră. În cele din urmă, după 3 ani și câteva luni de pribegie, Ioana Maria Vlas s-a predat autorităților române pe data de 27 Martie 2003. Ea a sosit în România la bordul unei curse aeriene de linie ce leagă Tel Aviv de București.

MIHAI NECOLAICIUC – A fugit în Statele Unite ale Americii pe 4 febraurie 2005 în timp ce în țară era cercetat pentru pentru infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, acuzat că a prejudiciar cu zeci de milioane de euro compania de stat Căile Ferate Române (CFR). A fost adus în România pe 20 aprilie 2011, după ce timp de 2 ani de zile autoritățile române s-au tot rugat de instanțele americane să aprobe extrădarea.

Fără excepție toate cazurile prezentate au fost de mare rezonanță și tot fără excepție toți cei enumerați au părăsit România, într-un fel sau altul, cu acordul autorităților. Toate sunt cazuri în care politicul a avut implicări dovedite mai devreme sau mai târziu fiind vorba de dosare cu legături financiare și prejudicii impresionante. Discutăm aproape de conturarea unui șablon aplicat la nevoie, atunci când factorii implicați au interese ce depășesc orice limită, chiar și limita absurdului.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular