Ce a găsit în fundația casei. Ți se poate întâmpla și ție

Echipa de protehnicieni a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea” al judeţului Constanţa a fost solicitată să intervină ieri după-amiază, la intrarea în oraşul Năvodari, unde a fost descoperit un element de muniţie neexplodat. Proprietarul unei locuinţe în construcţie a apelat numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 şi a anunţat că a găsit un proiectil în nisipul folosit la fundaţie.
Pirotehnicienii ISU „Dobrogea” au constatat că este vorba de un proiecil de artilerie, calibru 76 mm, rămas neexplodat din perioada conflictelor militare. Muniţia a fost a fost ridicată, transportată şi depozitată în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii.
În ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii. Neutralizarea şi distrugerea lor se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune extrem de periculoasă.
Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic 112, de a anunţa primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie. Efectuarea acestui anunţ nu implică cu nimic cetăţeanul, însă neinformarea autorităţilor se sancţionează potrivit legislaţiei în vigoare.
De asemenea, este necesar să respecte următoarele recomandări:
1. nu le atingeţi, nu le loviţi sau mişcaţi din locul în care au fost descoperite;
2. nu le introduceţi în foc;
3. nu încercaţi să demontaţi focoasele sau alte elemente componente;
4. nu ridicaţi, nu transportaţi şi nu introduceţi muniţiile în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi;
5. nu demontaţi şi nu predaţi la operatori economici specializaţi muniţii neexplodate în scopul valorificării ca deşeuri metalice;
6. nu folosiţi muniţiile pentru improvizarea diferitelor unelte sau ca ornamente;
7. în zona în care se presupune că ar exista muniţie neexplodată, nu permiteţi accesul, nu faceţi focul şi nu executaţi lucrări de îmbunătăţiri, săpat;
8. nu lăsaţi copiii să se joace cu aceste elemente de muniţie.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular