Începuturile carierei în presă i-au netezit drumul către PR. La 20 de ani era redactor la MTC-tv, la 23 profesor titular la Liceul de Artă, timp în care şi-a continuat şi cariera în Tv pentru încă 4 ani. La 27 este numită Inspector pe probleme de presă şi imagine la Arhiepiscopia Tomisului şi ulterior şeful biroului de presa, fiind asimilată de colegii din presa cu funcţia de purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, devenind astfel primul purtor de cuvânt femeie al unei instituţii ecleziale. A fost o perioadă de 7 ani în care Arhiepiscopia a comunicat extrem de eficient cu presa, iar în urma ei a rămas un birou de presă, un ziar, o culegere de Itinerarii Pastorale în cinci volume, câteva cărţi editate şi simpozioane în care presa şi Biserica erau chemate să îşi dea mâna spre un scop comun “moralizarea societăţii”. În urma cu 10 ani s-a titularizat şi la Universitate Ovidius, unde predă Imagologie şi Comunicare audio-vizuală în cadrul masterului de Comunicare al Facultăţii de Teologie. Ulterior a fost consilier în direcţia de Cultură a Cosiliului Judeţean de unde a fost numită Director de Cabinet la Prefectură pentru o perioadă de aproape un an, iar de acolo a intrat în concediu de maternitate şi a născut o fetiţă, Stefania, la insistenţele Teodorei. Pe fiica cea mare, mulţi colegi din presă o cunosc pentru că era mereu după fusta mamei, chiar şi în deplasările pe care Arhiepiscopia le făcea la Tulcea, pe vremea când cele două judeţe erau incluse în aceeasi eparhie. Ulterior naşterii Ştefaniei, cariera Lilianei Naclad părea că se încheie, însă aflasem din presă că are o firmă de PR, în cadrul căreia funcţionează ca punct de lucru şi un Centru de Dezvoltare, Educaţie şi Recreaţie numit “Baby Genius”, care oferă servicii de îngrijire zilnică pentru copii între 1 şi 5 ani, așa că ne-am decis să vedem ce mai face tânăra doamnă și să-i luăm chiar un interviu.
De ce un centru pentru copii, Liliana?
Liliana Naclad: Pentru ca să-i ofer, în primul rând Ştefaniei şi apoi altor copii, ceea ce nu găseam în piaţa de profil din Constanţa.
Cariera în PR s-a oprit?
L.N.: Nu pot spune că s-a oprit. Ea continuă într-o formă mai puţin vizibilă şi mai puţin solicitantă, în sensul că derulez contracte de consiliere pe probleme de Comunicare şi Relaţii Publice. Nu sunt contracte foarte mari, însă sunt suficiente pentru a mă ţine angrenată în sistem şi, în acelaşi timp, să mă pot ocupa şi de Baby Genius, şi de catedră.
Sunt totuşi lumi diferite.
L.N.: Este adevarat, sunt cadre socio-profesionale diferite, însă este exact ceea ce îmi dă satisfacţie. Poţi fi copil la Baby Genius, tânăr la facultate şi om de strategie în firmă. Şi astfel pot spune că am satisfacţia dată de absenţa plafonării, iar ceea ce se derulează în jurul meu devine parte a familiei mele. Consider că ceea ce este în jurul meu este familia mea. Copiii de la Baby Genius, fetele care mă ajută, acolo, studenţii mei, colaboratorii mei, toţi aceştia sunt cei care mă crează pe mine ca om. Şi, ceea ce este şi mai frumos, este faptul că mă consider, în sensul protector al cuvântului, mama copiilor înscrişi în Baby Genius, iar acest cuvânt mă face să mă simt şi mai împlinită.
O mamă de carieră?
L.N.: Nu, o carieră de mamă, iar începutul ei l-a făcut Teodora, în urma cu 15 ani. Când devii mamă a unui copil, nu mai ai acelaşi ritm evolutiv în carieră, însă începi una nouă care îţi dă satisfacţii extraordinar de mari, care nu se compară cu nicio altă evoluţie pozitivă din carieră. Pentru o femeie cariera este un punct forte, însă, în lipsa maternităţii, totul este nimic. Şi sunt multe femei de PR în Constanţa care au reuşit să facă asta. Ca femeie, nu poţi să spui că eşti fericită dacă ocupi o funcţie importantă, dar poţi spune clar şi precis: da, sunt fericită că am unul, doi, trei…copii, chiar dacă nu ai o carieră. Când le poţi face pe ambele, atunci da, eşti o femeie împlinită, însă fericirea unei femei stă în devenirea ei maternă. Iar împlinirea mea este dată de faptul că le pot oferi şi grijă, şi atenţie copiilor mei şi, în acelaşi timp pot să îmi continui şi activităţile care îmi oferă sentimentul de utilitate socială.
La momentul acesta te simţi utilă social?
L.N.: Da! Sunt peste 30 de copii ai căror părinţi sunt angrenaţi social, la rândul lor , pentru că pur şi simplu au alături Baby Genius, sunt studenţii care îmi solicită mereu ajutor şi idei pentru proiectele lor, sunt parteneri contractuali care, de asemenea, au nevoie de un sfat. Este adevărat că, de cele mai dese ori, timpul nu îmi ajunge, însă, ma reconectez înconjurnâdu-mă de copii… de ai mei, de toţi!
Proiectul Baby Genius este destul de nou, dar până acum cred că ţi-ai făcut o imagine de ansamblu asupra aspectelor relaţionale mamă-copil-familie. O mamă de cariera poate fi şi o mamă implicată?
L.N.: Clar, da! Cât timp copilul este la grădiniţă, aproape 8-9 ore, mama are timp pentru evoluţia ei. Este chiar indicat să îşi poată echilibra sentimentul de utilitate socială cu cel de maternitate. O mamă care face zilnic aceleaşi activităţi casnice, riscă să se plafoneze. Chiar dacă nu este angajată, este de preferat, măcar 4 ore pe zi, să şi le rezerve pentru sine. Sunt multe moduri de a petrece timp preţios cu tine însăţi, pentru că altfel rişti să nu mai ştii cine esti. Orice mamă are nevoie de relaxare şi pentru asta suntem noi, Baby Genius. Odată ce copilul se integrează în familia Baby Genius, el evoluează fericit, mamele au timp de ele şi dacă mama şi copilul sunt fericiţi, implicit şi tatăl nu ar avea motive de nemulţumire. Nu vorbim aici de cazuri aberante!
Au plecat spre grupa ZERO copii care au fost crescuţi în sistemul Baby Genius?
L.N.: În acest an, Ştefania va fi primul copil crescut de la 2 ani în sistem şi va merge la grupa 0. Mai are doi colegi, însă ei au venit în urmă cu doar un an, suficient cât sa fiu mândră de evoluţia lor. Anul trecut am mai avut câţiva copii, însă ei nu au fost cu noi decât 3 luni, urmare a falimentului unei grădiniţe vecine. Atunci copii de grupa mare au venit cu educatoare cu tot la Baby Genius. Rezultatele au fost vizibile şi anul acesta, şi anul trecut, cele de anul trecut fiind, desigur, meritul educatoarei lor. Punctaje maxime la evaluări cu mici excepţii, iar aceste sunt la modul 90 din 100 de puncte. Sperăm să ne structurăm ca un sistem reprezentativ de dezvoltare a copiilor între 1 şi 5 ani şi să aducem părinţilor satisfacţia că au ales cel mai bun drum către succesul copiilor lor, un drum care începe din primii ani de viaţă.