Războiul surd din PSD Constanţa, care se ducea de câteva luni bune în culisele partidului, a devenit public. Taberele erau deja poziţionate pe flancuri, din momentul în care conducerea judeţeană a fost atribuită senatorului Nicolae Moga. În luna aprilie, aplicând decizia centrală a PSD-ului, Moga a cerut îndepărtarea din funcţiile de conducere a membrilor trimişi în judecată în dosare de corupţie. Două nume importante au fost atunci epurate din demnităţile deţinute la partid: Zanfir Iorguş – care era preşedintele interimar al organizaţiei din Mangalia şi al colegiului 5 deputaţi, respectiv Nicuşor Constantinescu – preşedintele executiv al organizaţiei judeţene. Ambii erau trimişi în judecată în dosare de corupţie, astfel că ambii, potrivit criteriilor lui Ponta, trebuiau să plece din conducere. În vreme ce Iorguş s-a împăcat foarte uşor cu situaţia, ba chiar el însuşi şi-a dat demisia pentru a uşura epurarea, Nicuşor s-a răzvrătit, dând comunicate de presă şi aducând hârtii oficiale care atestau că nu şi-a pierdut funcţia. Ignorând zvâcnirea lui Nicuşor din dormitorul în care-şi ispăşea arestul la domiciliu, Moga nu a reacţionat în niciun mod. Dar lipsa de reacţie a fost speculată drept slăbiciune. În consecinţă, Nicuşor a pornit să cucerească o nouă redută, cu ocazia propunerii de îndepărtarea a lui Adrian Gâmbuţeanu de la conducerea Regiei de Drumuri. Şi acesta îndeplinea condiţiile de epurare, însă a scăpat ca prin minune, graţie unei strategii a lui Nicuşor. Şi aşa, câştigând două confruntări mărunte, Nicuşor a pregătit în tăcere atacul decisiv.
Ultima zvâcnire a lui Nicuşor de a-şi lua partidul înapoi
Înarmat cu o ştampilă, pe care Moga nu o recunoaşte, Nicuşor Constantinescu s-a instalat, chiar zilele trecute, în sediul de la Hotelul Astoria, de unde a început să transmită adrese oficiale în numele partidului, cerând unor organizaţii locale să-i raporteze tot felul de situaţii şi date referitoare la alegerile interne. Apoi, pe 11 iunie a.c., acesta a emis o decizie privind înlocuirea lui Felix Stroe din funcţia de şef al colegiului 3 deputaţi cu Adrian Gâmbuţeanu, precum şi o alta de suspendare a întregului birou al organizaţiei Mangalia şi de încredinţare către Horia Constantinescu a conducerii interimare, atât a organizaţiei mangaliote, cât şi a organizaţiei colegiului 5 deputaţi. Ultima decizie stipula şi faptul că alegerile interne de la Mangalia, stabilite pentru 14 iunie a.c., urmau să fie decalate la o dată ce urma să fie ulterior stabilită. Întâmplarea face că, la Mangalia, erau unele nemulţumiri legate de singurul candidat propus pentru funcţia de preşedinte la alegerile din 14 iunie, pe numele său Neculai Tănasă, în condiţiile în care acesta este lipsit de anvergura funcţiei. Însă în colegiul 3 deputaţi nu domnea nicio incertitudine, mai ales că, sub conducerea lui Felix Stroe, organizaţia devenise puternică, reuşind chiar să câştige, prin dialog, poziţia de viceprimar al oraşului Cernavodă. Sub acest aspect, înlocuirea lui Stroe cu Gâmbuţeanu nu putea să fie decât semnul unei răfuieli, precum şi atacul decisiv dat de Nicuşor Constantinescu, pentru a-şi lua partidul înapoi.
Ponta l-a suspendat pe Nicuşor din partid
Momentul ales nu era unul cu totul rău, din moment ce PSD-ul la nivel naţional se confrunta cu problema dosarului penal al premierului Ponta şi cu moţiunea de cenzură introdusă de liberali. Pe acest fond, este de presupus că Nicuşor spera ca centrul să-şi vadă de treburile lui, lăsând Constanţei câmpul deschis pentru puciuri interne şi dreptul forţei. N-a fost însă aşa, iar calculul s-a dovedit greşit, de vreme ce Victor Ponta, în calitatea lui de preşedinte al PSD-ului, a intervenit urgent în problemă şi a emis o dispoziţie privind suspendarea provizorie a lui Nicuşor Constantinescu din calitatea de membru de partid, până la întrunirea organului colectiv de conducere al PSD Constanţa, care urmează să decidă, definitiv – potrivit statutului – în această chestiune.
Nicușor a vorbit două ore neîntrerupt. Ținte: binomul SRI-DNA și Felix Stroe
Nicușor Constantinescu stabilise încă de dimineață o conferință de presă. Nu se știe ce avea de gând să le spună jurnaliștilor pentru că decizia de suspendare a sa din calitatea de membru al PSD, semnată rapid de Victor Ponta și transmisă presei constănțene de Nicolae Moga, l-a redus pe Constantinescu la tăcere, dacă ne referim la activitatea sa de politician social democrat. Avid însă de vorbit în fața ziariștilor, Nicușor Constantinescu, a venit totuși și și-a vărsat of-ul, legat de dosarele penale făcute abuziv, lui și prietenilor Mazăre și Strutinsky. Două ore a vorbit Nicușor Constantinescu, neîntrerupt, despre lucrurile care-l dor, spre exasperarea jurnalilștilor care au fost nevoiți să suporte o căldură infernală pentru a-l asculta. În final, a revenit și la situația sa din PSD, rezolvând lucrurile simplu: ”n-am văzut hârtia prin care sunt suspendat, deci ea nu există deocamdată, o să mă mai gândesc ce urmează după ce o văd. Oricum, încă nu sunt exclus din partid, așa că mă veți găsi aici, la partid, în fiecare zi.”, a spus, vizibil încântat de postura de persona non grata, Nicușor Constantinescu. Au urmat apoi atacuri la colegii din PSD de care președintele CJC se declară dezamăgit, pentru că au avut rezultate slabe la prezidențiale și mai ales pentru că n-au sărit să-l apere atunci când a fost arestat (abuziv spune el).
Replica PSD-iștilor nu a întârziat să apară. Printr-un comunicat de presă, Nicolae Moga, președinte interimar al PSD s-a delimitat de orice demers pe care-l face Nicușor Constantinescu, gest pe care acesta din urmă nu a dorit să-l comenteze foarte tare, spunând că el cu Nicu Moga vorbește frecvent, dar sunt chestiuni de ordin personal ce nu pot fi spuse în fața presei. Culmea, dușmanul declarat al lui Nicușor Constantinescu a devenit Felix Stroe, directorul RAJA, ”fostul meu prieten” cum îl alintă Nicușor, care crede că Stroe dorește să-i facă rău pentru a ajuta UNPR-ul (?!), o explicație într-un fel sau altul halucinantă. Mai mult ca sigur că Stroe, cunoscut ca un personaj puternic, refuză să fie obedient. Pentru că …
Judecând la rece, conflictul dintre Moga și Constantinescu pare o ”făcătură”, un scenariu construit pentru ochii celor de la București, menit să dea impresia că deocamdată Organizația Județeană a PSD Constanța se curăță și dându-i timp de fapt lui Nicușor să-și adune oameni de partea sa, oameni cu care să încerce să preia controlul organizației la viitorul Consiliu Județean al Partidului sau, așa cum o spune chiar el, să creeze un Partid al Dobrogenilor cu care să reintre în viața politică. Vom trăi și vom vedea!