Medii de cultura fabricate in Romania

Tipuri de medii de crestere utilizate la cultura bacteriilor

Ca si animalele captive intr-o gradina zoologica, bacteriile crescute intr-un mediu de laborator trebuie sa aiba totul asigurat – hrana, apa, un mediu adecvat pentru a supravietui si a prospera. Unii microbi nu sunt deosebit de pretentiosi in cerintele lor de crestere, in timp ce altii, cum ar fi Treponema pallidum, agentul care cauzeaza sifilis, nu a fost cultivat niciodata cu succes in cultura, chiar daca oamenii de stiinta au incercat sa faca acest lucru pentru mai mult de 100 de ani.

Desi diferentele lor sunt prezente, exista mai multe caracteristici pe care toate mediile de cultura le au in comun: mediul trebuie sa fie pregatit astfel incat sa fie steril inainte de a fi inoculat cu o proba de bacterii, astfel incat atunci cand un anumit tip de bacterie este cultivat in mediul respectiv, acesta sa fie singurul tip de bacterii prezente; mediul de crestere trebuie sa furnizeze, de asemenea, tot ceea ce cultura bacteriana are nevoie pentru a trai si a creste, inclusiv apa, substantele nutritive si pH-ul potrivit. Mediul poate fi lichid (bulion nutritiv) sau solid (agar).

Medii definite si medii complexe

Unele formulari ale mediilor sunt retete foarte specifice in care anumite ingrediente trebuie sa fie prezente in cantitati specifice. Aceste medii definite (de asemenea, cunoscute sub numele de medii sintetice) sunt folosite pentru a creste bacterii care au nevoi foarte specifice.

Cele mai multe culturi clinice nu au astfel de cerinte exigente si pot fi cultivate in ceea ce este cunoscut drept “mediu complex”. Mediile complexe sunt compuse din drojdie partial digerata, carne de vita, soia si alte proteine, pentru care nu se cunoaste concentratia exacta si compozitia.

Medii de crestere selective

De exemplu Mac Conkey Agar (MAC) este utilizat pentru a cultiva bacterii Gram-negative, prin descurajarea cresterii bacteriilor Gram-pozitive prin utilizarea colorantilor violet cristal si sarurilor biliare. Un alt mediu selectiv, Mannitol Salt Agar (MSA), are o concentratie mare de clorura de sodiu, care selecteaza halofilele (bacterii iubitoare de sare), cum ar fi membrii genului Staphylococcus.

Mediile de cultura diferentiale sunt formulate pentru a afisa o schimbare de culoare atunci cand bacteriile de crestere metabolizeaza un anumit ingredient.

Sanimed este una dintre putinele firme din Romania ce produce medii de cultura pentru diverse aplicatii, precum controlul bacteriologic de laborator, produse din industria alimentara (lapte si produse lactate, carne si produse din carne), zootehnie (controlul furajelor), industria cosmeticelor, pentru controlul apelor (potabile si reziduale), etc. Aceasta ofera o gama diversa de medii de cultura pentru cresterea si identificarea microorganismelor, printre care si Mac Conkey Agar, care, in afara de a fi selectiv (numai in cresterea bacteriilor gram-negative), contine lactoza si un colorant sensibil la pH. Atunci cand bacteriile ce cresc pe MAC fermenteaza lactoza (o metabolizeaza pentru mancare), genereaza deseuri acide care determinca pH-ul sensibil la vopsea sa transforme bacterii in roz.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular