Valentin Vrabie: ”Pentru consolidarea democrației este nevoie de depolitizarea instituțiilor publice”

Prin intermediul unei postări, pe Facebook, primarul comunei Peștera, Valentin Vrabie, a făcut un apel la responsabilitate, către colegii din administrația publică. Îl redăm integral.

STIMAŢI COLEGI PRIMARI,
După cum vedeţi, România a fost aruncată în haos, a fost transformată într-un lagăr al sărăciei, iar viitorul acestei naţiuni este condamnat la umilinţă, dacă noi primarii, reprezentanţii cetăţenilor, nu luăm atitudine. Se tot vorbeşte de câţiva ani despre reforma clasei politice, modernizarea statului român şi îmbunătăţirea nivelului de trai însă până acum nimic concret nu s-a realizat. Aşa cum am afirmat în nenumărate rânduri, am fost consideraţi doar nişte păpuşi perfecte, activate în campaniile electorale pentru strângerea de voturi. Procesul administrativ şi principiile fundamentale ale democraţiei au fost terfelite sistematic de cei pe care noi i-am trimis în administraţia centrală. Iar politica practicată de aceştia este complet deconectată atât de la realitatea zilnică a cetaţenilor cât şi de la problemele cu care se confruntă administraţiile publice locale.

Trebuie să conştientizăm că fără voturile noastre, ale primarilor care plecăm capul în jos, în faţa cetăţenilor gârboviţi de atâtea jriji şi nevoi, aceşti demnitari ar fi doar o virgulă între subiect şi predicat! Este de datoria noastră morală să ne apărăm cetăţenii care ne-au acordat votul lor de încredere, care şi-au pus speranţele în noi! Evenimentele pertecute în stradă în ultimile zile demonstrează că cetăţenii s-au săturat să îndure atâta umilinţă iar printre cei responsabili de această situaţie suntem şi noi primarii. Suntem conştienţi cu toţii că nemulţumirea oamenilor de rând este echivalentă şi cu funcţionarea defectuoasă a administraţiilor publice locale. Primăriile şi-au pierdut menirea pentru care au fost înfiinţate, au ajuns să funcţioneze doar pe criterii politice şi din păcate actul administrativ este condiţionat politic.

Mai sunt doar şase luni pâna la următoarele alegeri locale, când vom fi obligaţi să cerşim din nou votul cetăţenilor. Şi vom fi întrebaţi unde am fost noi, reprezentanţii lor, atunci când au ieşit în stradă şi au devenit victime ale hienelor politice. Şi de ce am permis în toţi aceşti ani să se ajungă la această degradare cultural-naţională. Acestea vor rămâne doar întrebări fără răspuns iar flacăra speranţei va ajunge cenuşă dacă şi acum stăm cu mâinile în sân! Avem datoria morală să fim alături de cetăţeni atunci când aceştia vor să-şi facă auzit glasul!

Consider că DEPOLITIZAREA INSTITUŢIILOR PUBLICE reprezintă cel mai important element al reformei din perspectiva consolidării democraţiei. Aceasta vine din nevoia unei reforme reale în administraţia publică, prin separea ei de palierul politic, pentru a evita ingerinţele politice în actul administrativ local şi judeţean. Avem nevoie de adevăraţi profesionişti şi nu de politruci care ajung în funcţii cheie doar pentru că au acelaşi numitor comun: sunt loiali membri de partid şi vajnici contributori la campaniile electorale.

Sunt convins că împreună putem schimba în bine societatea românească, vitorul nostru şi mai ales al copiilor nostri. Să ne gândim foarte bine, măcar în al doisprezecelea ceas, ce viitor le alegem lor, ce viitor are această naţiune. Vă adresez prin intermediul acestei scrisori propunerea mea de a dezbate aceste probleme în cadrul unei întâlniri care va avea loc luni, 9 noiembrie 2015, la Căminului Cultural Peştera, începând cu ora 10.

Cu respect,
Primarul INDEPENDENT al comunei Peştera, judeţul Constanţa,
Valentin Vrabie

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular