Noul primar al comunei Peștera, Marius Petre, este un doctor în istorie care a ales să-și păstorească localitatea deși începuse să urce serios în ierarhia din educația constănțeană (a fost director al școlii iar mai apoi inspector școlar la ISJ Constanța).
Deși este primar de doar o lună de zile, Marius Petre arată deja că știe să-și administreze comuna și s-o ajute, folosind resurse minime. Să nu uităm, în ciuda aparențelor, comuna Peștera este o comună săracă. Locul 58 din 60 în ceea ce privește venitul pe cap de locuitor.
Stații de autobuz construite ieftin
În Peștera, 270 de elevi așteaptă zilnic microbuzul care-i duce acasă sau la liceul din Medgidia. În caz de ploaie sau ninsoare, oamenii nu au unde să se adăpostească și poate tocmai din acest motiv una dintre cerințele adresate direct primarului, în campania electorală, a fost construirea unor stații decente de microbuz.
Marius Petre a ascultat și a înțeles. A încercat să contacteze câteva firme specializate dar prețul cerut era exorbitant. Cel puțin 1000 de euro pentru fiecare stație. A ales astfel să le construiască cu resursele comunei și n-a greșit. Și-a propus un preț de maximum 1000 de lei și a reușit să iasă chiar mai ieftin.
Până acum acolo nu erau stații de autobuz. Oamenii așteptau în ploaie, vânt sau zăpadă. Noi am construit o structură metalică pe care am montat panouri de plastic rezistente la razele soarelui dar și la precipitații. Avem o stație de autobuz în Izvoru Mare lângă Cișmea și cea de a doua este în Ivrinezu, chiar în centrul satului, la intersecție. Investiția e minoră – mai puțin de 2000 lei pentru ambele stații. Oamenii așteaptă acolo microbuzul de la ora 5.00 până la ora 19.00 și mă bucur că am putut să le împlinim dorința”, ne-a povestit Marius Petre. Vor urma încă două astfel de stații construite în Ivrinezu Mic și eștera.
Pompă nouă pentru o apă mai bună
O altă problemă cu care s-a confruntat noul primar a fost aceea că datorită prețului redus pentru apă, consumul mare ducea la presiuni reduse. Marius Petre a decis să investească într-o pompă nouă, care să ajute presiunea apei să crească. Pompa, adusă din Italia, a costat 3700 de euro și a fost montată la 46 de metri sub pământ, tot cu ajutorul oamenilor din comună.
”Pompa veche avea 4 ani. Cea nouă consumă mai puțină energie electrică și deservește aproape 800 de gospodării, adică 1800 de oameni din comună. Lichidul pompat este unul curat, neutru chimic și fără nisip, așa că oamenii se pot bucura de aceeași apă ieftină la o calitate superioară”, a explicat primarul Marius-Liviu Petre.