O săptămână de teatru independent la Constanța

A început primul Festival Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa. Intitulat Blue Theatre, acesta vă propune o săptămână de teatru real, actual, desprins din prezent şi din convenţii, cu cele mai bune trupe şi companii ale momentului. Evenimentul s-a deschis cu o conferinţă de presă cu tema “Teatrul, necesitate sau lux”. Discuţiile au elaborat şi explicat acest fenomen al teatrului independent, cu tradiţie deja în România. Vocile lui Lucian Iancu – preşedintele Asociaţiei Culturale Mişcarea Teatrală pentru Educaţia Tineretului, renumitei Adriana Trandafir, dramaturgului Ion Coja, lui George Remeş – directorul Godot-Café Teatru, lui Voicu Rădescu – directorul Green Hours, a lui Daniel Vulcu – directorul Teatrului “Regina Maria” din Oradea şi al unei companii de teatru independent create după modelul Green Hours, după cum singur a mărturisit, Alinei Cristea – teatrolog şi critic de teatru – au dimensionat subiectul, aducându-l în prim-planul preocupărilor actuale. Conferinţa a fost moderată de jurnalistul Valentin Ispas.

Primul spectacol care a deschis festivalul, o producţie a Godot Cafe – Teatru, s-a intitulat “În parc”, pe un text şi în regia lui Radu Iacoban, şi i-a avut în distribuţie pe actorii Ana Ularu, Istvan Teglas şi Rodica Lazăr. Eminul şi Veronica, Nando şi Miţa Biciclista, Râmaru şi Mihaela şi… un El şi o Ea – oricare dintre noi, sunt cele patru cupluri ale căror relaţii definesc omenescul oricăror doi indivizi care aleg să fie împreună. Cele patru scene, având fiecare în centru câte un cuplu, au loc pe aceeaşi bancă, în acelaşi parc, la distanţe diferite în timp. Comportamentele, vestimentaţia, modul de a se exprima, verbal şi nonverbal, ale fiecărui cuplu reprezintă degradarea sau, în funcţie de perspectivă, evoluţia în timp a relaţiilor, într-o tonalitate amuzant-amară, dată şi de textul inspirat.

„Shot sau Comedia Relaţiilor”, avându-i în distribuţie pe Andreea Bibiri, Andreea Mateiu, Andrei Mateiu şi Toma Dănilă, este direcţionat scenic de Andreea Bibiri şi produs de Godot Café – Teatru. Un spectacol excelent, dinamic, cu modele comportamentale inspirat încastrate în realitatea spectaculară, cu un limbaj corporal şi verbal bine justificat, cu actori experimentaţi şi curaţi în abordarea rolurilor. „Shot sau Comedia Relaţiilor” a fost primit cu aplauze îndelungi de publicul care a umplut până la refuz sala Teatrului de Stat din Constanţa. Spectacolul este despre noi, întâmplările noastre din realitatea imediată, despre absurdul şi comicul lor, despre inteligenţă, laşitate, luciditate şi drama omenescului. La final, cu toţii ne-am ales, ne alegem sau ne vom alege cu inima frântă, dar cu un zâmbet. Trebuie punctată scena dintre prostituată (Andreea Mateiu) şi client (Toma Dănilă), o adevărată lecţie de interpretare dramatică, cu o încărcătură deosebită, resimţită din plin de public şi, în acelaşi timp o lecţie de dramaturgie.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular