AIESEC și Școala ”Gheorghe Țițeica”, educație pentru viitor

În perioada 14 noiembrie-24 ianuarie, cea mai mare organizație studențească din lume, prezentă în peste 126 de țări, derulează în colaborare cu Școala Gimnazială nr. 30 ”Gheorghe Țițeica” din Constanța, proiectul ”Discover – a world without borders / Descoperă – o lume fără frontiere”. Această activitate educativă non-formală, vizând interculturalitatea și construcția propriei identități prin conștientizarea diferenței, este rezervată elevilor din ciclul primar și gimnazial, fiind implicate clasele a treia – a opta. Scopul principal al proiectului este dezvoltarea abilităților de comunicare în limba engleză, copiii simțindu-se conectați la realitatea mondială și devenind capabili să interacționeze eficient în societatea multiculturală în care trăiesc.

1o voluntari sosiți din Serbia, Mexic, Albania, China, India, Thailanda, Brazilia, Grecia derulează, timp de 10 săptămâni, ateliere în care se dezbat teme de actualitate de către elevii mai mari sau în care jocul este la putere, pentru cei mai mici. Ca orice activitate educativă lipsită de constrângerile viitoarelor teste ori note pe care urmează să le primească, aceasta a fost primită cu mare bucurie de către elevi, care au participat entuziaști la sesiunile de lucru în care percepția lor asupra lumii s-a transformat, cu siguranță, într-o viziune mult mai amplă și mai deschisă.

100_9614

”Suntem la mijlocul acestui proiect deosebit, primit cu entuziasm de elevii noștri. Drept care astăzi (n.r. 13 decembrie 2016) este timpul ca noi să le dăruim voluntarilor un moment de bucurie. Asa că, i-am invitat pentru un miniconcert de colinde și pentru a le prezenta obiceiuri românești cu ocazia sărbătorilor de iarnă.”, a declarat Cristina Lomnoșanu, coordonatoarea proiectului în instituția școlară constănțeană.

A fost remarcabilă implicarea elevilor care au confecționat felicitări cu texte în limba engleză ori au redactat scrisori în care au povestit experiența sărbătorilor de iarnă românești, sub îndrumarea profesoarelor de limba engleză Adina Netedu și Dorina Șacu. De asemenea, momentul artistic a fost susținut de clasa a VI-a B, a cărei dirigintă, Emilia Cadâr, a mobilizat elevii pentru un recital ce a cuprins inclusiv momente instrumentale la vioară și flaut, în interpretarea lui David Suta.

Nucile, merele, covrigii, cozonacul și biscuiții au completat tabloul evenimentului, aducând miresmele iernii, ale colindului, în inimile participanților. Cele mai apreciate bunătăți au fost … biscuiții ”Eugenia”, pe care voluntarii străini i-au descoperit ca fiind un produs ”Fabricat în România” și care are o lungă istorie ante și postdecembristă, despre care li s-a vorbit pe scurt.

Apreciem, la final, anvergura proiectului și deschiderea către diversitate pe care AIESEC și Școala ”Gheorghe Țițeica” o promovează ca fiind una dintre caracteristicile și valorile, în același timp, ale societății contemporane. ”Școala trebuie să formeze cu adevărat pentru noua paradigmă socio-culturală în care a trăim, trebuie să deschidă perspective și să dezvolte abilități de viață care să permită integrarea eficientă a adolescentului în noile repere ale lumii.”, a mai spus Cristina Lomnoșanu.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular