Caravana teatrului, ediția a doua, începe în câteva zile

Evenimentul cultural „Caravana teatrului în județul Constanța” a ajuns la ediția a doua.

Spectacolul de teatru „Online, Shakespeare, online!” va putea fi urmărit, în perioada 2 – 25 octombrie, în fiecare luni, marți și miercuri, în 12 localități din județul Constanța. Un spectacol de Daniel Chirilă, o transpunere modernă a poveștii celor patru îndrăgostiți din „Visul unei nopți de vară” al lui William Shakespeare.

„Este a doua ediție a caravanei teatrului. Am luat decizia sa continuăm proiectul datorită succesului de care s-a bucurat prima ediție, în aprilie 2017. Spectatorii din județul Constanța, de la Mangalia și Cernavodă până la Peștera și 23 August, s-au putut bucura de teatru. Ne-au primit atât de frumos, încât ne-am gândit să continuăm proiectul. Este nevoie de mai mult decât o ediție, cu o floare nu se face primăvară”, a declarat Georgiana Rusu, organizator.

Iată datele și locurile unde se va juca spectacolul: 2 octombrie – localitatea 23 August, 3 octombrie – Techirghiol, 4 octombrie – Tuzla, 9 octombrie – Negru Vodă, 10 octombrie – Peștera, 11 octombrie – Medgidia, 16 octombrie – Mangalia, 17 octombrie – Hârșova, 18 octombrie – Cernavodă, 23 octombrie – Corbu, 24 octombrie – Agigea, 25 octombrie – Valu lui Traian.

Intrarea este liberă!

Spectacolul de teatru „Online, Shakespeare, online!” se bazează pe un scenariu și o abordare care se adresează tinerilor. Plecând de la povestea celor patru tineri din piesa lui William Shakespeare „Visul unei nopți de vară”, textul vorbește despre evoluția tehnologiei și a informatizării în raport cu sentimentul iubirii la tinerii îndrăgostiți. Patru adolescenți din contemporan, exponenți ai generației Y, ajung să-și piardă siguranța realității și a certitudinii imediate în detrimentul mirajului oferit de realitatea virtuală. Cei doi băieți si două fete se depărtează de realitate, „furați” de magia online-ului, la fel cum Helena, Hermia, Demetrius și Lysander au cazut prada vrăjilor irealului Puck. Tinerii, caracterizați printr-o diversitate dusă la extrem, se lasă din ce în ce mai ușor influențați de TV, radio sau internet, situație care conduce la conflicte aprinse din cauza temei principale, iubirea. Textul vorbește despre pierderea loialității față de idealuri, despre flexibilitatea aparentă a luării deciziilor în funcție de oferta agresivă și uneori copleșitoare oferită de mediul online, astfel încât conflictele sociale și ideologice ating de multe ori cote de paroxism.

Este o poveste despre începuturile iubirii în lumea actuală, când totul se datorează impulsului de moment, o poveste despre raportul iubire reală versus iubire online, o analiză a adolescenței contemporane supusă transformărilor imediate ale tehnologiei, o poveste shakespeariană trăită în social-media printre click-uri, like-uri, share-uri, într-o epocă post-truth, aspecte care fac trimitere la latura psihologică și socială a textului. Firul dramatic reprezintă o cercetare succintă a societății de astăzi, atât online, cât și offline, scoțând în evidență conflictele cauzate de antiteza dintre gândirea adolescenților și cea a adulților. Paralela dintre cele două lumi dă naștere la o radiografie cu iz shakespearian a transformării psihologice a societății din ultimii 25 de ani, din punct de vedere social, politic și cultural.

Proiectul are o valoare de 83.000 de lei, este realizat cu o finanțare de 74.000 de lei de la Administrația Fondului Cultural Național și cu o contribuție proprie a Georgiana Rusu PFA de 9.000 de lei

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular