Undeva în toamna acestui an, am mers cu prietenii mei să vedem un film la cinema. Mă așezasem pe scaun, curios să văd prezentările filmelor ce urmează să apară, când pe ecran a apărut un medic, tânăr, sfios, care a explicat în câteva fraze cum a reușit prin multă muncă și cu ajutorul donațiilor, să ridice la București o clinică de ultimă generație pentru nou născuții cu probleme. În final, medicul respectiv spunea că o ia din nou de la capăt, cu același proiect, de data aceasta la Constanța. Recunosc, n-am mai fost om în acea seară. În capul meu se repeta din nou și din nou fraza ”Ai crede că cel mai greu moment din viața unui medic este acela când i se pune întrebarea: Se mai poate face ceva? Și răspunsul este NU. Ei bine, în România, cel mai greu moment din viața unui medic este atunci când răspunsul este DA, se mai poate face ceva, dar nu putem noi.”
M-am simțit umilit. Un doctor bucureștean cere efectiv donații de la constănțeni, pentru a le ridica o policlinică normală pentru ca nou născuții care se nasc cu probleme să aibă o șansă reală la viață, atunci când destinul le-a hărăzit o naștere cu probleme. Un doctor cere donații, în timp ce autoritățile locale și județene aruncă milioane de euro pe evenimente de doi lei. Zdrobit, umilit, rușinat. E greu de înțeles amalgamul de trăiri pe care mi le-a oferit acest videoclip. Și mi-am promis că din postura de jurnalist voi face tot ceea ce-mi stă în putință pentru a ajuta acest proiect, pe care-l credeam la acel moment ignorat de autorități, deși lucrurile nu stăteau așa.
Cătălin Cârstoveanu, 14 ani de muncă, trei proiecte mari. Mii de copii au câștigat o șansă la viață
Este medic neonatolog. După 14 ani de muncă este șef al secției de Terapie Intensivă Nou Născuți la Spitalul Marie Curie din București. În cele mai bune luni, câștigă undeva în jurul sumei de 6000 de lei lunar. A avut oferte de zeci de mii de euro din străinătate dar le-a refuzat. Atunci când primul său șef l-a întrebat ce vrea să facă în meseria sa, i-a răspuns că vrea să ridice clinici precum cele din America. După 14 ani a reușit să ridice trei. Una de neurochirurgie, alta de chirurgie cardiacă iar de curând a pus pe picioare o secție de terapie intensivă pentru nou născuți, care bate marile clinici ale lumii. Totul cu ajutorul donațiilor, strânse prin fundații, în mare parte. Și într-un final, cu sprijin de la autorități, care au înțeles că ideile acestui medic trebuie sprijinite.
Investiția în secția de terapie intensivă de la Marie Curie a însemnat salvarea a peste 2000 de copii, care altfel n-ar fi avut nicio șansă la viață. Cătălin Cîrstoveanu nu vrea însă să se oprească aici. Alături de oamenii care-l susțin și-a pus în cap să ridice o secție de terapie intensivă pentru nou născuți și în Spitalul Județean Constanța. Și visul său are toate șansele să devină realitate.
Cum arată secția de terapie intensivă de la București. Modelul va fi copiat și la Constanța
Mi-am dorit să-l cunosc pe acest domn, din ziua în care am văzut acel videoclip, în cinematograf. Și, Dumnezeu le aranjează pe toate. Undeva în luna noiembrie am primit un telefon de la Alina Vasea Pătrăhău, cea care, prin fundația ”Dăruiește Aripi” îl ajută pe medicul Cîrstoveanu cu strângerea de fonduri și, în general, cu tot ce poate, aici la Constanța. Doamna Pătrăhău m-a invitat la București, acolo unde medicul Cîrstoveanu prezenta mai multor jurnaliști modul în care a fost realizată secția terapie intensivă nou născuți de la Spitalul Marie Curie dar și planurile pentru extinderea și modernizarea secției de terapiei intensivă nou născuți a Spitalului Județean Constanța.
Așa că, pe o vreme câinoasă, la sfârșit de noiembrie, m-am urcat în mașină și am luat calea Bucureștilor.
Deși obosit, Cătălin Cîrstoveanu nu a întârziat un minut la întâlnirea cu jurnaliștii. Alergase tot weekendul prin Europa pentru a ajuta un bebeluș care putea fi operat doar în străinătate. A trebuit să găsească un avion care să-l transporte, un spital care să accepte cazul și o echipă de doctori care să opereze în weekend, ceea ce în Europa nu se întâmplă decât în schimbul unor sume enorme. A reușit să salveze copilul, iar ceea ce l-a mișcat cel mai mult, spune el, au fost vorbele pilotului de avion, care i-a mărturisit că ”deși a transportat milioane de pasageri, pe parcursul vieții, este pentru prima dată când a găsit un sens adevărat în meseria pe care o practică”.
Alături de Cătălin Cîrstoveanu sunt câțiva prieteni de-ai lui. Alina Vasea, de la fundația Dăruiește Aripi, Alex Popa, de la fundația Inima Copiilor dar și reprezentanta Fundației Vodafone și Adelina Toncean, care are grijă să fie mamă pentru fiecare bebeluș părăsit în spital. Și nu sunt puțini. Oamenii aceștia, din jurul medicului, sunt o familie. Relația dintre ei pare una cu totul specială și cum poate fi altfel, dat fiind că împreună au ajutat la salvarea atâtor vieți?
„Cel mai greu lucru în profesie este că ai făcut rău și pacientul e rău sau a murit. Avem și astfel de momente să știți, din fericire sunt puține, sunt foarte puține. Și cam cu astea rămâi în viață. Lucrurile bune sunt normale, e normal să ne facem meseria. Și dacă 99% e bine, e normal. Dar în spatele binelui este și ceva care se întâmplă uneori foarte rău și asta ne omoară, ne sfâșie inima”, își continuă Cătălin Cârstoveanu spusele.
Urmează vizita în Secția de Terapie Intensivă, recent construită. Aici vin cele mai grave cazuri din țară. Bebeluși care altfel n-ar avea șanse la viață. Totul în jur a fost gândit cu tehnologie de ultimă generație. Fundația Vodafone a investit aici 1,4 milioane euro, Asociația Inima Copiilor 500.000 de euro, oamenii au donat 105.000 euro iar Spitalul Marie Curie a contribuit cu 150.000 de euro. Așadar, peste două milioane de euro pentru cea mai performantă clinică din România. O investiție mare pentru România, un preț mic pentru miile de vieți salvate. A urmat apoi o investiție de trei milioane de euro a Ministerului Sănătății, suma integrală fiind folosită în cumpărarea de echipamente. Secția de la Marie Curie are 1900 metri pătrați și 27 de paturi și a ajuns astfel să fie vizitată de medici din întreaga lume, care vor să copieze modelul.
Cât de norocoasă e Constanța că omul acesta și prietenii lui și-au îndreptat atenția spre Constanța.
Zi de zi, doi medici și doi asistenți din Constanța vin să învețe meserie de la colegii din București. Vor activa în noua secție ce se pregătește și vor să fie pregătiți. Cătălin Cîrstoveanu povestește amuzat că atunci când ajunge la Constanța, unii colegi au pregătite carnețele și-și notează conștiincios tot ce vor să afle. Interesul îl bucură pe medic, simte că și la Constanța lucrurile vor evolua pe un drum pozitiv.
Secția de la Constanța va fi împărțită în trei zone distincte, una cu pacienți ieșiți din terapie intensivă, una de prematuri și o zonă de screening. La fel ca la București, bebeluși vor sta singuri în micuțele rezerve, unde, eventual, pot să stea alături de ei mămicile, lucru pe care medicul îl consideră vital pentru sănătatea pruncilor. În fiecare rezervă aerul este steril, fiind schimbat de șapte, opt ori pe oră. Un aparat special are grijă ca presiunea din rezervă să fie mai mare decât cea de pe coridor, astfel microbii cu care un eventual vizitator vine, mor la intrare. Există chiuvetă, special construită în fiecare rezervă. Spălatul pe mâini este obligatoriu. ”Următorul pas, după ce am stabilit lumina potrivită este să lucrăm la liniștea perfectă de care pacienții trebuie să aibă parte. La fel vom face și la Constanța”, explică medicul.
Tot ceea ce se întâmplă în fiecare rezervă este filmat și transmis într-un centru de comandă care pare furat dintr-un film SF. Medicul poate interveni de aici pentru fiecare pacient în parte, prin apăsarea a câteva taste.
Cătălin Cârstoveanu mărturisește că a găsit un sprijin incredibil la autoritățile din Constanța. Atât primarul Decebal Făgădău cât și președintele Consiliului Județean, Horia Țuțuianu, și-au oferit sprijinul imediat, pentru ca birocrația unui astfel de proiect să nu întârzie cu anii lucrările.
Dacă lucrurile merg așa cum au fost plănuite, noua secție din Spitalul Județean Constanța se va inaugura în luna septembrie a anului 2018. Până atunci, însă, așa cum i-am mărturist și medicului Cătălin Cîrstoveanu, am învățat de la el o lecție importantă. Aceea că pentru a da șansă la viață unui ghemotoc abia venit pe lume, merită să te umilești cerând oamenilor să doneze.
Așa că noi vă rugăm, fie că e vorba de 2 % sau de 20 % din impozite sau că e vorba de sume de bani, nu ezitați să donați pentru un proiect serios care va da șanse micuților bebluși constănțeni și nu numai. Pentru a dona găsiți toate detaliile pe www.nounascuticonstanta.ro