Lucian Lungoci a salvat Regia de Drumuri de la un faliment cert, dar trebuie înlocuit pentru că e PSD-ist. Pentru PNL Constanța performanța nu contează

Ceea ce am văzut cu toții în documentarul Recorder, în care se prezintă înlocuirea unui director de instituție, pentru a face loc unui om al partidului, se întâmplă și la Constanța. Oamenii președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, au luat la puricat instituțiile subordonate, cu o singură misiune clară: orice angajat a fost adus/promovat/susținut de fostul președinte, Horia Țuțuianu, trebuie înlăturat de urgență, fără prea multe discuții.

Modalitatea de lucru e aceeași. Reprezentanții Consiliului Județean, trimiși de președintele Mihai Lupu, împing o hârtie albă în fața angajatului vizat, mesajul fiind clar: ”nu mai ești dorit, mai bine renunță singur”.

În cazul în care nu te supui, activitatea ta începe să fie controlată în detaliu. Ceva trebuie să se găsească, pentru a te determina să pleci, într-un fel sau altul. Metode demne de anii 50, la care până și cei mai înfocați PSD-iști ridică din sprânceană.

În 2016 când au preluat puterea, social democrații au păstrat pe funcții mai mulți liberali, directori de instituții. Oameni cunoscuți pentru competențele lor. Nu același lucru se întâmplă acum.

Să ne uităm, spre exemplu, spre Lucian Lungoci. Numirea sa în funcția de director al Regiei Județene de Drumuri și Poduri a fost, indiscutabil, una politică. Să ne aducem însă aminte în ce context s-a petrecut acea numire. Instituția pe care a preluat-o Lungoci se afla în insolvență, datoriile ajunseseră la o cifră impresionantă de 61 de miloane de lei, angajații erau neplătiți, băncile confiscaseră utilajele. Aveai toate ingredientele unui veritabil dezastru.

Și totuși, în patru ani de zile, Lucian Lungoci a reușit, printr-un plan serios de reorganizare, să îndrepte lucrurile. Să privim cifrele: în patru ani de zile datoriile au scăzut de la 61 de milioane de lei la 14 milioane. Mai mult, printr-o analiză pertinentă, Lungoci a reușit să compenseze datorii cu ANAF și să scape instituția pe care o conducea de o datorie de două milioane de lei către stat. În patru ani de zile, salariul angajaților nu a întârziat nici măcar o singură zi. Mai mult, activitatea a funcționat ceas. În patru ani de zile, l-am văzut cu toții pe directorul RAJDP cățărat pe utilaje, intervenind acolo unde intemperiile au pus viața oamenilor în pericol, în absolut fiecare iarnă. În județul Constanța, iernile nu au produs nicio victimă, datorită unei activități ireproșabile a Regiei conduse de Lungoci.

La finalul mandatului, Lungoci lasă RAJDP cu o datorie de 61 de milioane de lei plătită aproape integral, cu fondul de salarii complet pentru multe luni de acum încolo, cu lucrări efectuate ce trebuie încasate, de peste trei milioane de lei și cu încă vreo șapte milioane de lei în conturi. O regie care poate funcționa și fără director cel puțin un an, având toată activitatea pusă în ordine.

Și, drept mulțumire, apare un tiriplici de la Consiliul Județean, care îi întinde o hârtie albă directorului și-i spune că e timpul să plece. Cam asta înseamnă liberalismul adus la Consiliul Județean Constanța de Mihai Lupu și echipa lui.

E doar un prim episod din ”epurarea” care se petrece în această perioadă în instituțiile prezidate de noul președinte al CJC, Mihai Lupu. Vom reveni și cu altele.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular