Viceprimarul din Costinești, impus în funcție printr-un abuz grosolan al Prefecturii Constanța

Primarul din Costinești, PMP-istul Dumitru Jeanu, are o situație complicată de manageriat. Câștigând primăria din localitate, împotriva curentului, tânărul primar s-a trezit șicanat de noua putere încă din primele zile de mandat.

Dac-ar fi să analizăm, pe rând, felul în care primarul de la Costinești a fost disprețuit deja de noua putere, trebuie să reamintim că Dumitru Jeanu a fost printre ultimii primari învestiți în funcție. Apoi, printr-o lipsă crasă de respect, la învestirea primarului din Costinești, Prefectura Constanța nu a binevoit să trimită nici măcar un subprefect, mulțumindu-se cu mandatarea unui consilier juridic pentru a duce la capăt procedura. Mai departe, acest consilier juridic, care colaborase timp de 10 ani cu administrația locală din Costinești, a fost scos din această relație de lucru, chiar de prefect, pentru că unul dintre consilierii locali liberali s-a plâns că nu a avut un comportament plăcut cu el și cu colegii săi, atunci când aceștia au cerut să fie votat viceprimarul încă de la ceremonia de învestire. O prostie de mari proporții de fapt, o asemenea cerere fiind complet ilegală.

Abuzurile Prefecturii Constanța au atins apogeul zilele trecute. La Costinești, primarul a convocat o ședință de Consiliu Local pentru a stabili cine va fi viceprimarul localității. Trebuie spus, încă de la început, că în Consiliul Local Costinești s-a format o alianță de toată frumusețea, formată din PSD, PNL și Pro România, care au sprijinit, pe față, reprezentantul liberalilor Gheorghe Mechenici, pentru funcția de viceprimar.

A existat o singură problemă. Unul dintre consilierii liberali, nu-i dăm numele pentru a-i respecta intimitatea, nu putea fi prezent la ședință pentru că este infectat cu virusul CoVid și trebuie să stea izolat. În această situație, liberalii ajutați de PSD-iști și Pro România, n-ar fi reușit să-și impună omul în funcție.

Aici a intervenit un abuz grosolan, din partea reprezentanților Prefecturii Constanța, care au bombardat Primăria Costinești cu telefoane prin care cereau cu insistență ca acel consilier izolat la domiciliu să poată vota cu urna mobilă.

O procedură care nu doar că pune în pericol viața celor care au trebuit să intre în contact cu acel consilier, la ordinele Prefecturii, dar mai ales o procedură care NU ESTE PREVĂZUTĂ DE LEGE. Adică o procedură ilegală.

Cazul nu este unic. Iată ce spunea, de exemplu, Prefectura DOLJ despre situația asemănătoare petrecută la Craiova. ”Se poate sau nu folosi urna mobilă? De la Prefectura Dolj, instituția care dă viza de legalitate pentru hotărârile Consiliului Local Craiova, răspunsul este ferm: nu există o prevedere legală în acest sens. „Este o decizie a Consiliului Local Municipal Craiova dacă se va vota sau nu cu urna mobilă. Nu există prevedere legală pentru asemenea situații“, susține Prefectura.

Pentru a ne lămuri cum vede Prefectura Constanța această situație, am cerut și noi cadrul legal al acestui vot secret cu urna mobilă, de la Costinești. Răspunsul sosit din partea Prefecturii este unul alambicat, dar care în esență spune același lucru. Nu există un cadru legal pentru vot cu urna mobilă în Consiliul Local, la fel cum nu există un cadru legal care să ne arate ce se întâmplă când ședințele se țin online și este necesar un vot secret.

Iată răspunsul Prefecturii Constanța, oferit în mod odificial echipei noastre: ”Nu există o reglementare cu privire la exercitarea votului secret în situația participării la o ședință în sistemul online, dar codul administrativ face referire la modalitatea de exercitare a votului secret conform dispozițiilor art. 139, alin. 6-9 din OUG 157/2019. Votul consilierilor locali este individual și poate fi deschis sau secret. Procedura de exercitare a votului secret este reglementată de art. 139, alin. 6-9. Drept urmare, votul în sistem online nu beneficiază de o prevedere dedicată privind secretizarea acestuia.”

Lucrurile sunt clare. Viceprimarul din Costinești a fost impus printr-o procedură aflată în afara legii și cel mai îngrijorător este faptul că reprezentanții Prefecturii au insistat pentru această procedură, sprijinind un demers politic. Dacă intențiile Prefecturii Constanța sunt corecte, decizia de numire a noului viceprimar ar trebui anulată iar votul ar trebui reluat.

Vom reveni.

raspuns

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular