Știa Mazăre de ce fuge. Prietenul lui, Vasile Costea de la ABC VAL, trimis în judecată pentru dare de mită

În urmă cu câteva zile, odată cu plecarea intempestivă a lui Radu Mazăre înspre destinații încă necunoscute, vă prezentam o listă a motivelor pentru care această ”fugă” trebuia să fie previzibilă pentru serviciile de informații românești.

Astăzi, mai adăugăm un punct pe lista oamenilor din anturajul lui Radu Mazăre, odată cu trimiterea în judecată a celebrului Vasile Costea de la ABC VAL. Omul de afaceri, cunoscut pentru că a prins aproape toate licitațiile legate de construcții din perioada în care Mazăre era primar, este acuzat de procurori că a șpăguit președintele Curții de Apel Constanța, pentru a câștiga mai multe procese aflate pe rolul instanței.

Iată ce spun procurorii:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

STANCIU NICOLAE, judecător, la data faptelor președinte al Curții de Apel Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de: 
– trafic de influență, 
– luare de mită, 
– fals în declarații, 

COSTEA VASILE, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de: 
– cumpărare de influență, 
– dare de mită. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 
În perioada noiembrie-decembrie 2012, inculpatul Stanciu Nicolae, în calitate de judecător și președinte al Curții de Apel Constanța, a pretins și primit inculpatul Costea Vasile mai multe obiecte de mobilier în valoare de 14.815.03 lei. Obiectele respective au fost livrate la locuința magistratului în data de 21 decembrie 2012.
În schimbul acestor foloase, inculpatul Stanciu Nicolae a promis că își va exercita influența derivată din calitatea sa de președinte al Curții de Apel Constanța asupra magistraților ce urmau să instrumenteze dosarele care priveau societatea omului de afaceri, în așa fel încât acesta să obțină soluții favorabile.
Această promisiune s-a concretizat ulterior, în cursul anului 2014, cu ocazia soluționării unui dosar înregistrat pe rolul Curții de Apel Constanța având ca obiect plângerile formulate de concurenții societății inculpatului Costea Vasile în cadrul unei proceduri de achiziții publice. Această cauză s-a finalizat cu pronunțarea unei decizii prin care au fost respinse acele plângeri, contractul rămânând atribuit firmei administrate de inculpatul Costea Vasile.
În declarația de avere întocmită la data de 12 iunie 2013, inculpatul Stanciu Nicolae nu a declarat suma de 14.815 lei, reprezentând contravaloarea obiectelor de mobilier.
În cauză s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului în vederea confiscării foloaselor necuvenite reprezentate de obiectele de mobilier. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Constanța, cu propunere de a se menține măsura asigurătore dispusă în cauză. 

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular