Pe directorul CET Constanța îl cheamă Dan Marius Deaconescu. Nu a ajuns în funcție datorită rezultatelor sale profesionale de excepție, ci pentru că este omul de casă al lui Sorin Strutinsky, care, cu ajutorul ALDE, partidul care controlează Ministerul Energiei și implicit CET, a reușit să-l impună în funcția de conducere. Din acel moment, directorul CET, Dan Marius Deaconescu, nu a reușit redresarea CET Constanța. A reușit însă să încaseze un salariu de 160 de milioane de lei vechi, lunar. Mai mult decât președintele României. Și a mai reușit să lase tot orașul Constanța fără căldură, arătând foarte clar că locul său nu este la conducerea Electrocentrale S.A. Constanța și că ar trebui demis, alături de întregul Consiliu de Administrație.
Constanța riscă o iarnă fără apă caldă și căldură. Cum s-a ajuns aici
Inițial, orașul nostru trebuia să intre în revizia anuală de toamnă. Un procedeu comunist, care se mai petrece doar la malul mării, după ce în celelalte orașe s-a renunțat la o asemenea măsură. După cele trei zile de revizie, însă, SURPRIZĂ. Apa caldă nu vine, iar un comunicat sosit din partea CET Constanța, ne arată că situația nu se va schimba foarte curând.
”Consiliul de Administrație al Electrocentrale Constanța S.A. este în măsură să informeze asupra faptului că RADET Constanța nu a îndeplinit condițiile solicitate prin preavizul transmis în data de 10 septembrie 2018, urmare a nerespectării obligațiilor de plată.
În aceste condiții, Consiliul de Administrație al Electrocentrale S.A. Constanța a hotărât, prin decizia nr. 13 din 26.09.2018, să pună în aplicare preavizul dat către RADET Constanța, deși Electrocentrale Constanța S.A. are instalațiile pregătite în vederea reluării furnizării agentului termic către consumatorii racordați la sistemul centralizat al municipiului Constanța, după ce a fost efectuată revizia anuală a instalațiilor de alimentare.
Societatea a primit notificări pentru plata unor sume restante de la furnizori, notificări ce au ca scandență data de 26.09.2018. Astfel, Electrocentrale Constanța S.A. se află în imposibilitatea de a achita facturile tocmai din cauza principalului său client, RADET Constanța, care nu a înțeles să își respecte obligațiile de plată asumate contractual.
Amintim că la data de 10 septembrie a.c., Consiliul de Administrație al Electrocentrale Constanța S.A., prin decizia nr. 11/07.09.2018, a transmis un preaviz către RADET Constanța, document prin care aduce la cunoștință faptul că, dacă până la data de 26 septembrie a.c., conducerea regiei nu va urgenta să își plătească o parte din sumele pe care le datorează către Electrocentrale Constanța S.A. și nu va prezenta un plan de eșalonare a debitelor, va sista furnizarea agentului termic către toți consumatorii racordați la sistemul de termoficare al municipiului Constanța, începând cu data de 27 septembrie a.c.
Totodată, informăm opinia publică asupra faptului că, de la începutul anului și până în prezent, Electrocentrale Constanța S.A. a emis către RADET Constanța facturi în valoare totală de 118.656.347,01 lei, din care contravaloarea energiei termice este de 107.513.513,87 lei, restul reprezentând dobânzi penalizatoare. Din suma totală, RADET Constanța, conform imputației plaților asumate, a achitat doar 21.017.180,20 lei, adică numai 17,71% din suma facturată. Mai mult decât atât, totalul datoriilor pe care RADET Constanța le are către Electrocentrale Constanța S.A. la data de 26.09.2018, se ridică la suma de 256.397.880,84 lei, din care: 215.844.426,54 lei reprezintă contravaloarea energiei termice livrate, 32.469.364,26 lei reprezintă dobânzi penalizatoare, iar 8.084.090,04 lei reprezintă suma aflată într-un dosar de executare silită.
Poziția Consiliului de Administrație al Electrocentrale S.A. Constanța rămâne fermă. În condițiile în care RADET Constanța va înțelege să achite sumele solicitate prin preaviz și să prezinte un plan privind eșalonarea debitelor, Consiliul de Administrație al Electrocentrale Constanța S.A. este pregătit să revină asupra deciziei privind sistarea furnizării agentului termic.”
Acesta este punctul de vedere al reprezentanților CET. Nimeni nu dă doi bani pe faptul că noi, constănțenii, suntem lipsiți de apa caldă. Locuitorii orașului sunt folosiți pur și simplu despre masă de manevră, în litigiul dintre cele două părți. Haideți să vedem însă ce spune și RADET.
”Motivul opririi CET Palas nu poate fi imputat RADET Constanța întrucât raportul dintre facturile emise și plățile efectuate în relația comercială dintre Electrocentrale Constanța SA și RADET este următorul: de la dată înființării Electrocentrale Constanța SA, 01.10.2014 și până la 25.09.2018 valoarea totală a facturilor de energie termică emise a fost de 573.272.113 lei, iar valoarea totală a plăților efectuate a fost de 584.129.917 lei; de la data de 01.01.2018 și până la 25.09.2018 valoarea totală a facturilor de energie termică emise a fost de 86.823.340 lei, iar valoarea totală a plăților efectuate a fost de 93.233.803 lei, din care suma de 20.000.000 lei a fost achitată la finele anului 2017 că avans din subvenția acordată populației pentru anul 2018; pentru luna august 2018 factura emisă este în valoare de 2.053.545 lei, iar plățile efectuate până în prezent în luna septembrie 2018 sunt în valoare de 2.854.907 lei.
Menționăm faptul că încasările zilnice aferente activității comune a celor doi operatori se acumulează într-un cont ESCROW, din care Electrocentrale Constanța S.A. primește 80 %, cu toate că, în conformitate cu ponderea în structura de tarif, i se cuvin numai 71 %. Așa cum rezultă din cifrele de mai sus se constată că Electrocentrale Constanța S.A. se confruntă cu probleme grave, din moment ce valoarea producției vândută nu acoperă costurile de funcționare.
RADET Constanța a făcut eforturi deosebite pentru a susține aceste plăți peste valoarea facturilor emise, realizând în anul 2017 un grad de încasare de 107,20 %, iar pentru primele 8 luni ale acestui an un grad de 102,91 %. La această dată RADET mai are de recuperat de la consumatorii săi creanțe în valoare de circa 21.000.000 lei ce se află în diverse stadii de recuperare.
Sumele invocate de Consiliul de Adminstrație al Electrocentrale Constanța SA în comunicatul de presă mai sus amintit nu reprezintă creanțe certe, pe rolul instanțelor de judecată existând litigii între părți ce au ca obiect penalități generate de plata cu întârziere a subvenției acordată populației de la bugetul consolidat al statului. Aceaste sume nu pot fi imputate RADET și nu pot fi achitate întrucât tariful reglementat nu a prevăzut în structura să o componentă care să permită stingerea acestor penalități de întârziere.
RADET respinge presiunile la care recurge astăzi Consiliul de Administrație al Electrocentrale Constanța S.A. de a opri producerea energiei termice primare, întrucât considerăm că este un mijloc de a-și masca neperformanța.
Considerăm că întreaga responsabilitate asupra opririi producerii energiei termice primare îi revine numai Consiliului de Administrație al Electrocentrale Constanța SA care caută să transfere responsabilitatea către principalul său client – RADET, în loc să identifice modalități prin care să eficientizeze activitatea societățîi și să dezvolte producerea energiei în cogenerare (fapt care nu se mai întâmplă în prezent la CET Palas), în condițiile în care în prezent costurile de producție depășesc valoarea energiei vândută.
Precizăm faptul că atât Primăria Municipiului Constanța, Consiliul Local Municipal cât și RADET au întreprins toate acțiunile necesare menținerii în funcțiune a CET Palas și în continuare caută soluții pentru rezolvarea acestor probleme cu care se confruntă Electrocentrale Constanța SA“.
Din comunicatele trimise de cele două părți, reiese clar miza conflictului. RADET Constanța a făcut mai multe concesii către CET, oferindu-i mai mulți bani decât merită și plătind chiar în avans datoriile către furnizorul respectiv. De cealaltă parte, CET solicită niște penalități, pentru că au existat anumite întârzieri. Iar pentru că RADET nu consideră normal să achite aceste penalități, CET a luat decizia să lase un oraș întreg fără agent termic, pentru a pune presiune pe partenerul său. Suntem, așa cum spuneam, carne de tun, pentru incompetenții de la CET.
Pe această cale, solicităm reprezentanților Ministerului Energiei să ia măsurile care se impun, să urgenteze negocierile dintre CET și RADET și să furnizeze imediat agent termic către utilizatorii din Constanța, care nu au nici cea mai mică vină, în conflictul dintre cele două părți.
Cine este directorul CET, Dan Marius Deaconescu
Într-un articol publicat în februarie 2016, jurnaliștii Ziua de Constanța arătau foarte clar legăturile dintre actualul director CET și omul de afaceri Sorin Strutinsky, celebru pentru că a condus afacerile lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu timp de aproape 20 de ani.
” Pe scurt, despre legăturile sale de afaceri Marius Dan Deaconescu a fost, după cum menţionează în declaraţia de avere, salariat al Mamaia Luxury Construction, firmă care, la începutul lunii iunie 2015, a solicitat insolvenţa, iar instanţa a aprobat cererea pe 22 iunie 2015. În documentaţia depusă la dosar, debitoarea a precizat că datoriile, la data de 30 mai 2015, se ridicau la 15.114.090 de lei.
Societatea a fost înmatriculată în anul 2005 şi are sediul social în municipiul Constanţa, aleea Muzicii. Capitalul social subscris, de 875.000 de lei, este deţinut de SC Sisteme Internaţionale de Afaceri SA (administrată de Valentin Gheorghe Ionescu), cu 46% din capitalul social, Ultilnavorep SA, cu 42% din capitalul social, precum şi de Cristian Ion Serghie, cu 12% din capitalul social. Administrator special este Ana Chişor.
Mamaia Luxury Construction SRL desfăşoară „lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“. Societatea apare în dosarul în care Sorin Strutinsky este suspectat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi de trafic de influenţă şi spălare a banilor, în formă continuată.
La rândul său, Valentin Gheorghe Ionescu este inculpat în Dosarul Retrocedărilor, alături de Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu. Valentin Gheorghe Ionescu este un nume des întâlnit în peisajul afaceristic constănţean. Implicat în businessuri cu eoliene, terenuri şi centre comerciale, Ionescu a crescut alături de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, şi de Nicuşor Constantinescu, cei trei fiind colegi la Institutul de Marină, probabil acela fiind punctul de plecare al prieteniei şi al colaborării lor.
Firma Sisteme Internaţionale de Afaceri (SIA) SA a fost înfiinţată în anul 2003. Capitalul social este deţinut de Masterjob Limited, cu sediul în Cipru, şi de Valentin Gheorghe Ionescu.
În 2005, Administraţia Porturilor Maritime a concesionat Portul Turistic Tomis, pentru 25 de ani, firmei Sisteme Internaţionale de Afaceri SA. Afacerea a fost considerată în presa vremii unul dintre „tunurile“ conducerii CN APMC. În 2005, SIA era deţinută, în proporţie de 80%, de Valentin Gheorghe Ionescu.
Un alt nume cu care Deaconescu a intrat în legătură este cel al cetăţeanului italian Cristian Ion Serghie, născut la Eforie. Printre partenerii de afaceri de seamă ai lui Serghie se numără Sorin Strutinsky, cu care este acţionar în firma M&D Farers Invest, precum şi Valentin Gheorghe Ionescu. În ceea ce-l priveşte pe Tullio Santoni, numele său a apărut de-a lungul vremii tot alături de cel al lui Serghie, în firmele Tomrad Communications (împreună cu Serghie), Lela Intima şi Calzu-Santu Construct SRL.”, scriau jurnaliștii Ziua de Constanța.
Materialul integral îl puteți citi aici: https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/deschidere-editie/cine-ne-da-caldura-directorul-general-al-electrocentrale-constanta-marius-deaconescu-omul-lui-strutinsky-document-583785.html