The “Carlyle Group”, cei mai bogați din Marea Neagră. Cine sunt americanii care au pus mâna pe rezervele de gaz ale României

Cea mai mare afacere din istoria României stă în pixul lui Liviu Dragnea. Discutăm despre toate zăcămintele de gaze din Marea Neagră. Conform ANRE, acestea se ridică la 200 MILIARDE metri cubi de gaz. Pentru a înțelege valoarea, este suficient să ne raportăm la prețul de vânzare al gazului anunțat acum două zile de Gazprom pentru Republica Moldova de 210,21 dolari SUA pentru o mie de metri cubi. Avem deci, în Marea Neagră, o rezervă care valorează cel puțin 42 MILIARDE DE DOLARI. Această sumă colosală înseamnă mai mult decât toate privatizările și bunurile vândute și nevândute ale statului român de până acum. Depășește cu mult orice fond suveran și orice altă tentativă de unificare a capitalului românesc. Este un business colosal.

Dar gazul despre care vorbim nu ne mai aparține de mult timp, deoarece perimetrele în cauză au fost deja concesionate, iar acum guvernul se străduiește să promoveze o legislație care ar trebui să protejeze interesul cetățenilor români. Discutăm despre celebra Lege OffShore care trebuia adoptată încă de la începutului acestui an, însă a fost amânată, cu lunile, de coaliția PSD-ALDE, întoarsă de președintele Iohannis pentru reexaminare și modificată în prezent mai mult în favoarea concesionarilor decât a cetățeanului român.

Beneficiarii acestui business de 43 de Miliarde sunt marii coloșii ai momentului, din domeniul petrolier, licențele de exploatare aflându-se în posesia următoarelor consorții: Grupul OMV Petrom (Austria) în asociere cu Exxon Mobil Corporation (SUA) au perimetrul de mare adâncime Neptun Deep, asocierea LukOil (Rusia), Panatlantic PetroleumLtd (Insulele Bermude) și RomGaz (România) exploatează împreună perimetrul Trident, societatea românească Black Sea Oil & Gas SRL cu sediul în București, deținută de BSOG Holding Activity SRL (Romania), Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) Londra și CIEP ROMANIA SCA (Luxemburg) exploatează perimetrele Midia si Pelican, în timp ce perimetrele Muridava și Cobălcescu au fost concesionate societății Petromar Resources S.A. din Constanța deținută de persoanele fizice Comănescu Gabriel Valentin și Irimioiu Valeriu, parte din grupul Upetrom.

Perimetrele XIII Pelican and XV Midia - Marea Neagra

The Carlyle Group (SUA), cei mai bogați din Marea Neagră

Ei bine, în spatele Black Sea Oil & Gas SRL se află The Carlyle Group (SUA),care a achiziționat în Martie 2015 de la Sterling Resources Ltd (Canada), licențele de exploatare pentru perimetrele Pelican, Midia, Luceafărul și Muridava.

Înființată în Calgary, Canada pe 2 Iulie 1982, inițial sub numele Peoples Oil Limited, compania Sterling Resources Ltd., și-a deschis portofoliul internațional al afacerilor sale tocmai cu România, în anul 1997, atunci când a reușit să achiziționeze drepturile de exploatare pentru perimetrele amintite din Marea Neagră. Tot în 1997, și-a schimbat și denumirea în Sterling, iar un an mai târziu a mai achiziționat o licență de exploatare în Marea Britanie, urmată de alte două licențe în Franța și America de Nord.

George Bush senior - Carlyle Group
George Bush senior – Carlyle Group

La începutul anului 2015, conglometarul economic american Carlyle a achiziționat toate drepturile Sterling, intrând în acționariatul societății locale Midia Resources SRL (actuala Black Sea Oil & Gas SRL) prin firmele BSOG Holding Activity și offshore-ul luxemburghez CIEP ROMANIA SCA (dică Carlyle International Energy Partners). Ulterior, în Noiembrie 2017, grupul Carlyle a atras în afacere și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare prin sucursala Londoneză a BERD-ului, însă valoarea acestei tranzacții a rămas secretă. Asocierea grupului Carlyle cu BERD a fost perfectată pe 29 Noiembrie 2017 de reprezentanții celor două părți, Marcel van Poecke de la Carlyle și directorul BERD pentru zona România-Bulgaria, Matteo Patrone.

Chiar dacă până acum nu s-au făcut remarcați în mod special pe piața locală, The Carlyle Group controlează deja nu mai puțin de 36 de societăți în România, pe diverse sectoare economice, amercanii achiziționând înclusiv 19 zăcăminte petroliere de la OMV Petrom prin intermediul firmei Mazarine Energy Romania SRL, subsidiara românească controlată integral prin intermediul firmelor olandeze Mazarine Energy B.V. Olanda și Mazarine Carpathia B.V.

Practic, în anul 2017, americanii de la The Carlyle Group au achiziționat contra sumei de 500 milioane USD societatea Mazarine Energy Romania de la sucursala londoneză a OMV, după ce austriecii transferaseră în anul 2016 către Mazarine cele 19 licențe de exploatare.

În aceste condiții este foarte probabil ca în acest moment grupul Carlyle să dețină cele mai multe dintre rezervele de gaz din Marea Neagră, valoarea acestora fiind una fabuloasă, ce depășește 20 de Miliarde de Dolari – și ne referim doar la cele aflate în posesia The Carlyle Group.

Fondat în 1987 cu sediul la Washington, grupul Carlyle este o multinațională americană care investește aproape exclusiv în industrii controlate de către guverne din întreaga lume, în domeniul energetic, telecomunicații, sănătate, dar și în industria de apărare.

Numele grupului este legat de Casa Albă, în mod particular de familia Bush, deoarece, așa cum prezintă producătorul de film american Michael F. Moore, ambii foști președinți ai Americii, George W. Bush și George H.W. Bush au lucrat ca și consultanți pentru The Carlyle Group.

În documentarul său “Fahrenheit 9/11” lansat în 2004, Moore aduce nu mai puțin de nouă acuzații grupului Carlyle, legate în special de relația firmei cu familia Bush și fostul secretar de stat James Baker. În film apare declarația scriitorului Dan Briody care susține că, după evenimentele de la 11 Septembrie 2001 din SUA, grupul Garlyle care deține United Defense Industries (UNI) a avut cel mai mult de câștigat.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular