Cum a reușit George Scupra să-și transforme localitatea în ”orașul poetului Ovidius”

Am încercat să aflăm care a fost motivul pentru care orașul orașul Ovidiu a primit acest nume, atunci când s-a renunțat la denumirea turcească de Kanara, în 1930. Singurul motiv pentru care a fost ales actualul nume, pare a fi legat de insula Ovidiu, de pe lacul Siutghiol. Bun, am căutat să vedem de ce a fost botezată insula cu acest nume. Răspunsul pare a fi legat de niște legende care spun că poetul obișnuia, acum 2000 de ani, să doarmă sub un stejar care, conform specialiștilor, nu poate fi mai bătrân de 400 de ani.

Așadar, până de curând, nimic nu lega orașul Ovidiu de poetul latin și nici autoritățile n-au încercat să construiască o identitate, bazată pe legătura cu numele poetului. A fost nevoie ca la cârma orașului să vină tânărul George Scupra, pentru ca acest lucru să se întâmple.

Actualul primar are doar 40 de ani, dar a înțeles ceea ce n-au înțeles predecesorii săi. Că orașului său trebuie să i se lipească un brand. Să capete identitate. Și că dacă identitatea se împletește și cu o porție sănătoasă de cultură, e și mai bine. De la idee până la faptă, a durat câțiva ani, dar reușita a fost una deplină. Acum, poți spune cu tărie, că lângă Constanța se află orașul poetului Ovidius.

Un pas important în consolidarea legăturii dintre Ovidiu și Ovidius a fost înfrățirea dintre orașul românesc cu orașul italian Sulmona, locul natal al cunoscutului poet. George Scupra nu s-a limitat doar la a se înfrăți cu numele, așa cum a făcut de exemplu Constanța, ci împreună cu primarul italian a construit un program de evenimente culturale, care se întind pe mai mulți ani și care celebrează viața și opera poetului latin. Confirmarea aprecierii venită din partea italienilor a venit chiar de curând, când primarul George Scupra a fost invitat de onoare la conferința de închidere a anului Ovidian. Deși Constanța are o statuie geamănă a celei din Sulmona și deși orașele sunt înfrățite, nimeni din orașul nostru nu a fost invitat.

După ce s-a înfrățit cu orașul natal al poetului, orașul Ovidiu a fost gazda mai multor evenimente ce au celebrat legătura cu părintele spiritual latin, precum organizarea  Simpozionului ,,Ovidienii’’, ediția I,  atribuirea numelui poetului latin școlii din oraș,  realizarea unei piese de teatru ,,Ars Amandi’’  ( pe versurile scrise de poet acum mai bine de 2000 de ani ),  susținerea elaborării de către doamna Ana Ruse a unei antologii de texte literare pe temă ovidiană, cu aportul a peste 56 de scriitori români stabiliți în toate colțurile lumii și  realizarea unui film despre orașul Ovidiu și poet.

Totul a culminat cu dezvelirea, acum două zile, a unui ansamblu statuar dedicat poetului Ovidius, de o frumusețe incredibilă, în parcul din centrul orașului, ansamblu pe care, cu siguranță, turiștii se vor opri să-l admire și să-l fotografieze. Dezvelirea statuii a fost un eveniment special, chiar dacă s-a desfășurat pe un viscol nemilos. Puteți vedea povestea statuii în imaginile de mai jos.

Cam aceștia au fost pașii, bine gândiți, prin care George Scupra a reușit să transforme un Ovidiu anonim în Ovidius, orașul unui poet latin. Încet, încet, strategia tânărului edil dă roade și, din ce în ce mai mulți turiști se vor opri, în drumul spre mare, pentru a celebra câteva secunde viața unui mare poet. Adică pentru o porție de cultură, nu pentru o porție de hamsie. Și, dacă informațiile noastre sunt corecte, în curând, turiștii vor putea vizita chiar un muzeu dedicat poetului, așa că porția de cultură va fi completă.

Nouă, jurnaliștilor, ne rămâne doar să felicităm inițiativele tânărului primar și să invităm și alți edili să înțeleagă că astfel de exemple trebuie clonate și că, la 100 de ani de existență, România are nevoie, mai mult ca oricând, de cultură.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular