Dacă de la 1 Ianuarie 2019 va crește salariul minim, România depășește Ungaria

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat azi că, salariul minim pe economie va crește de la 1 ianuarie 2019,  poriectul de lege urmând să fie adoptat în ședința Guvernului de vineri.

„Legat de salariul minim pe economie vom mai avea astăzi o discuţie şi pe parcursul vizitei la Bruxelles şi va fi dezbătut şi aprobat vineri în şedinţa de Guvern, şi atunci vom avea forma finală. Ce pot eu sa anticipez, cred că va intra în vigoare de la 1 ianuarie” a supus Muncii, Marius Budăi.

Salariul minim azi comparație între România și alte state europene
Salariul minim azi comparație între România și alte state europene

În plus, ca o noutate, salariul minim urmează să fie diferenţiat în funcţie de studii, după cum a anunţat, la începutul lunii noiembrie, Olguţa Vasilescu, fostul ministru de resort.

Conform noii legi, salariul minim brut va crește de la 1.900 de lei pe lună, la 2.080 de lei, pentru toți angajații. Excepție vor face persoanele cu studii superioare și cu minim 15 ani vechime. Pentru aceste categorii salariul minim va fi stabilit la 2.350 de lei.

În aceste condții este foarte probabil ca România să depășească Ungaria privind nivelul salariului minim. În acest moment țara noastră ocupa tot penultimul loc în clasamentul european al salariului minim, după Bulgaria, acolo unde avem azi cel mai mic salariu din comunitate. Confor datelor EUROSTAT, în acest moment, nivelul salariului  minim din fostele state comuniste este următorul (pornind de la cel mai mic): Bulgaria este de 260,76 Euro, în România 407,45 Euro, Ungaria 418,47 Euro, Republica Cehă 468,87 Euro, Slovacia 480 Euro iar în Polonia 480,2 Euro.

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular