Unde este “consultanța” de 1 milion USD plătită de constănțeni Băncii Mondiale. Decebal?

Nu știu dacă vă mai amintiți, dar Primăria Constanța are semnat, încă de acum doi ani, un contract de “consulanță” cu Banca Mondială, pentru care plătim 1 milion de dolari. Discutăm despre Contractul de Asistență Tehnicăpentru dezvoltare urbană din 09.10.2017, semnat de către Primăria Municipiului Constanța, Instituția Primarului, primar Decebal Făgădău, cu Biroul Băncii Mondiale din București, prin reprezentant, manager de țară interimar, Yoon-Yildiz Suzy .

Suzy Yoon - Yildiz (Banca Mondiala), Decebal Făgădău și Venera Vlad (BERD) 09 Octombrie 2017
Suzy Yoon – Yildiz (Banca Mondiala), Decebal Făgădău și Venera Vlad (BERD) 09 Octombrie 2017

Relația Constanței cu Banca Mondială, veche și nefericită

Mai întâi trebuie spus că, nu este pentru prima dată când Primăria Constanța este vizitată de Banca Mondială. Cu aproape 6 ani în urmă, în vara lui 2013, biroul regional al Băncii Mondiale din București și-a trimis echipa la Constanța pentru a identifica soluțiile necesare eficientizării orașului nostru din punct de vedere energetic (gigacalorie, apă, transport în comun, iluminat public).

Atunci când i-au întrebat pe reprezentanții administrației locale de ce nu vor să participe la programul național de reabilitare termică a clădirilor rezidențiale, cei din Primăria Constanța au oferit un răspuns absolut năucitor, notat ca atare în raportul final al Băncii Mondiale.

Potrivit reprezentanţilor administraţiei locale, Primăria Constanţa NU a vrut să cheltuiască fonduri de la bugetul local pentru lucrări de reabilitare, având în vedere că, majoritatea locuitorilor oraşului au o situaţie financiară relativ bună şi au suficienţi bani pentru a izola termic clădirile în care locuiesc, din fonduri proprii” raportBanca Mondială,Îmbunatatirea eficientei energetice în Constanța, ESMAP Paper, 20.12.2013, pag. 20.

Pentru ce plătim 1 Milion USD ?

În baza noului acord semnat de primarul Decebal Făgădău cu Banca Mondială, prestigioasa instituție trebuie să ofere municipalității câteva soluții privind dezvoltarea urbană, capitol la care primarul se vede depășit.

Ei bine, ca să nu pară de prisos acest angajament de 1 Milion USD, pe data de 9 februarie 2018, reprezentanții Băncii Mondiale și-au făcut apariția la Constanța, unde au prezentat un studiu intitulat sugestiv “ORAȘE MAGNET”

Prezentarea Băncii Mondiale din 9 februarie 2018 - Constanța
Prezentarea Băncii Mondiale din 9 februarie 2018 – Constanța

La această prezentare, care a durat două ore și jumătate, au fost prezenți, primarul Decebal Făgădău, președintele Consiliului Județean Horia Țuțuianu, președintele Universității Șaguna Aurel Papari, rectorul UMC Cornel Panait, directorul Camerei de Comerț Ion Dănuţ Jugănaru și Dan Nicolae Tivilichi directorul Portului.

Datele cuprinse în studiul Băncii Mondiale prezintă de fapt un tablou de ansamblu, de nivel mondial, pe care echipa de proiect s-a străduit să-l adapteze particularităților județului Constanța și a Zonei Metropolitane.

Este Constanța un ORAȘ MAGNET” ?

Au făcut un chestionar la nivel național, cu ajutorul căruia au intervievat 1250 de persoane în încercarea de a afla cât de atractivă este Constanța pentru migrație dar și pentru turiști. Întrebați dacă s-ar muta la Constanța în următorii 5 ani, 22% dintre cei chestionați au răspuns cu “Da”, cei mai mulți dintre respondenți fiind tineri, mai exact liceeni.

Întrebați care este motivul pentru care ar alege să se mute la Constanța, cei mai mulți dintre cei care au răspuns cu “Da” au precizat că-și doresc să fie mai aproape de mare.

Mult mai interesant este faptul că, persoanele care au răspuns că NU își doresc să se mute la Constanța au motivat că, orașul nostru are o poziție geografică nefavorabilă, slabă conectivitate cu restul lumii, lipsa serviciilor medicale de calitate, precum și calitate a vieții mai scăzută. Cu alte cuvinte, aceasta este percepția a 78% dintre persoanele chestionate, adică imaginea noastră la nivel național.

Normal că, tinerii vor să fie mai aproape de mare dar asta nu ne ajută să creștem și nici să devenim un oraș prosper, în condițiile în care, pentru moment Marea Neagră pare să fie singurul punct de atracție și sprijin al orașului nostru.

Zona universitară ne trage în jos!

Cercetarea Băncii Mondiale din perioada 2017 – 2018 a mai scos la lumină un fenomen interesant, și anume faptul că, orașul Constanța se află pe locul 4, după Timișoara, Cluj și Iași, din perspectiva calității învățământului universitar.

“Între orașele care au atras cei mai mulți oameni, între 2001 și 2011, Constanța se află pe locul 4, după Timișoara, Cluj și Iași, care sunt și cele mai mari centre universitare din țară. Aceste universită asigură un aflux de populație tânără și bine pregătită”, a explicat Marcel Heroiu, expert în dezvoltare regională, Banca Mondială.

În lipsa unui învățământ calitativ, de prestigiu, care să atragă tineri din toate colțurile țării sau chiar din străinătate, și odată cu aceștia să vină bani, forță de muncă și dezvoltarea mediului privat, Constanța își are soarta pecetluită. Nu există dezvoltare fără universități puternice iar orașul nostru nu se poate lăuda din păcate cu așa ceva.

Suntem vizitați doar din județele apropiate

Întrebați dacă au vizitat Constanța sau Mamaia, ca turiști, în ultimii 5 ani, aproape jumătate dintre cei chestionați au răspuns cu “Da.”

Din păcate, aici putem observa fragilitatea acestei cercetări a Băncii Mondiale. Păi dacă discutăm despre un chestionar relevant la nivel național, asta ar însemna că, în intervalul 2013-2018, orașul nostru a fost vizitat de jumătate dintre cetățenii României, adică 1,8 milioane în medie pe an – Datele n-au fost corelate, separat, cu indicatorii din turism, de exemplu.

Sociometric a reieșit că, majoritatea vizitatorilor sunt tineri și cei mai muți au studii superioare. Totodată, în mare parte, acești turiști au venituri peste medie și ajung la Constanța cu mașina sau cu trenul.

Iar aici putem obeserva cum, în lipsa unui aeroport internațional care să lege Constanța de marile centre de interes, dezvoltarea regională este foarte lentă, spre deloc. Din acest motiv, peste 67% dintre vizitatorii noștri sunt din București, Galați, Brăila, Buzău, și în general din județele învecintate.

Cam acestea sunt informațiile publice primite până acum din partea Băncii Mondiale, în baza contractului în valoare de 1 Milion de dolari. Așteptăm cu mare interes ca Primăria Constanța sau Banca Mondială să ne pună la dispoziție toate rapoartele de consultanță realizate în baza amintitului acord –  aceste servicii fiind achitate integral din banii constănțenilor.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular