După trei clasări și zeci de tergiversări, dosarul celei mai mari taxe fiscale din lume e aproape de final

În 2012, Nicolae Matei, pe atunci primar al orașului Năvodari, se afla pe cele mai înalte culmi ale carierei sale politice. Atât de înalte, încât micuțul oltean, ajuns edilul căruia babele îi pupau mâna pe stradă, a uitat complet că e doar un muritor de rând și că mai devreme sau mai târziu, dimensiunea jafului pe care l-a pus la cale în Năvodari va ieși la iveală. Și nu credem că a fost doar asta. Noi, jurnaliștii, suntem convinși că megalomania primarului care-și făcuse din curtea casei grădină zoologică, a fost întreținută și exploatată de un veritabil cerc mafiot, format din procurori, judecători, avocați și tot felul de funcționari, bine plasați în funcții cheie, pentru a servi acestui grup ocult.

În 2012, reales primar, Nicolae Matei decide să se răzbune crunt pe un om de afaceri din zonă care nu fusese de acord să pupe inelul. Investitorul care-l supărase pe împărat avea în proprietate pe malul lacului Siutghiol un complex de vile și pentru că se lovise de eroziunea apei în mal, a luat decizia de a consolida terenul distrus. Arătând că-și protejează investiția ce ar fi fost distruse de apele lacului, investitorul a primit acordul Apelor Române, proprietarul de drept al terenului ce a fost consolidat. Lucrările s-au executat în totalitate pe banii omului de afaceri.

V-ați fi așteptat ca omul de afaceri să primească vreo medalie sau măcar banii înapoi, pentru că a executat lucrări pe care statul nu-și permitea să le facă? Trăim în România. Omul de afaceri nu a primit nimic din partea statului. Nu că ar fi pretins ceva. Poate doar dreptate, după ani de zile în care a plătit taxe și impozite la zi. A primit în schimb o vizită de la primarul Matei, care i-ar fi sugerat că-l poate ajuta să intre în proprietatea terenului consolidat, cu condiția să pupe inelul, generos. Înțelegeți dumneavoastră. Doar că omul de afaceri nu a considerat necesar să-și încalce principiile, fapt ce a stârnit și mai rău furia micimii sale, împăratul Matei.

Și cum a reacționat primarul? Evident, s-a răzbunat punând în scenă un abuz de zile mari. A confiscat terenul, doar verbal și a decretat că lucrările de consolidare efectuate i-au ajutat de fapt omului de afaceri, care s-ar fi folosit de teren fără acordul Primăriei. Scenariul nebun s-a derulat până la final în aceeași temă, Primăria lui Matei calculând RETROACTIV o taxă de folosire spațiu pentru investitorul rebel, în valoare de DOUĂ MILIOANE DE EURO.

Da, da, nu glumim. Investitorul a consolidat malul lacului din dreptul vilelor sale iar pentru asta a fost taxat de Nicolae Matei cu două milioane de euro. Dacă se spune că ”facerea de bine e f***ere de mamă”, în cazul nostru, o anumită mamă a avut parte de sexul vieții ei. De toți două milioane de euro.

Probabil o să vi se pară deranjant că punem problema așa. Citiți însă în continuare și aflați că omul de afaceri taxat nebunește cu această sumă colosală, pentru un teren de câteva sute de metri, se judecă și în prezent pe această speță. Pentru că, așa cum spuneam, grupul mafiot a avut oameni peste tot care au pus umărul la a menține taxa așa cum ați auzit, la valoarea de două milioane de euro.

În 2019, povestea e aproape de sfârșit. Din fericire, conjunctura s-a mai schimbat, primarul nu mai are puterile pe care le avea, mafioții s-au mai răsfirat iar povestea taxei este aproape de a se rezolva.

Întâmplarea asta cu taxa a dat naștere însă unor adevăruri ce nu fuseseră spuse până acum. Omul de afaceri, depășit de puterea grupului infracțional ce controlează justiția din Constanța, a solicitat Senatului să ia măsuri. Reprezentanții Comisiei de Abuzuri din Senat l-au invitat pe actualul primar, Florin Chelaru, să dea explicații, dar acesta le-a dat cu tifla, preferând să-și acopere fostul șef și refuzând să răspundă la întrebări. A fost nevoie, astfel, de intervenția Curții de Conturi, sesizată însă de la nivel central (pentru că dacă totul s-ar fi întâmplat la nivel local, rezultatul era zero). Abia în urma acestui control a ieșit la iveală jaful epocal care a fost practicat la Năvodari, ca mod de lucru zilnic. Cea mai interesantă descoperire a ținut de faptul că deși omul de afaceri constănțean a fost taxat cu două milioane de euro, la nivelul orașului Năvodari existau sute de oameni de afaceri care nu plăteau niciun fel de taxă. Cel puțin nu către administrația locală.

Revenind la taxa de două milioane de euro, auditorii Curții de Conturi au stabilit câteva date extrem de importante. În primul rând, raportul întocmit arată foarte clar că la mijloc n-a fost altceva decât o consolidare a malului. Apoi, consolidarea s-a făcut în zona de protecție a lacului și în cuveta apei, proprietate ce aparține statului român, nu primăriei Năvodari. Auditorii au arătat clar, într-un raport de peste 100 de pagini, că lucrările au rol de a proteja malul de acțiunea distructivă a apei și sunt, în consecință, proprietatea statului. Așadar, solicitarea lui Matei de a taxa lucrările a fost un fals grosolan.

Și tocmai din acest motiv, societatea SOMACO CONSTRUCT SRL, devenită brusc cea mai taxată societate din lume, a găsit de cuviință să ceară pedepsirea vinovaților și desființarea taxei, care între timp începuse să adune penalizări direct proporționale cu impunerea fiscală. Numai că, așa cum probabil știți deja, cercurile oculte au intrat pe fir și au clasat dosarul penal. De trei ori. Ba chiar, într-unul dintre cazuri, dosarul a fost clasat în 24 de ore, fapt nemaivăzut în istoria parchetelor din România.

Abia ÎN 2018, procurorul general a repartizat dosarul către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel , iar dosarul penal și-a găsit drumul firesc către instanța de judecată, sub atenta supraveghere a procurorului Adina Florea. Această schimbare de situație a intervenit însă târziu și chiar dacă Adina Florea a judecat lucrurile corect, a fost prea târziu pentru ca vinovații să fie pedepsiți, faptele fiind prescrise, conform legii. Nu însă destul de târziu pentru ca dosarul să fie trimis în instanță.

Am urmărit cazul în instanță și putem spune că există aproape toate premisele pentru ca în curând, celebra taxă de două milioane de euro să devină istorie. Spunem ”aproape”, pentru că procurorul ce reprezintă Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța pare cumva fixat împotriva propriilor colegi, considerând mai degrabă că acest caz ar trebui rejudecat și nu soluționat. Pentru noi, jurnaliștii care urmărim instanțele de ani de zile, cazul reprezintă o premieră tristă, fiind pentru prima dată când un procuror este împotriva colegilor săi și chiar împotriva șefului său direct, Gigi Valentin Ștefan, care sesizase problemele grave din această speță.

Dar, la câte nefăcute s-au făcut în acest caz, ne putem aștepta la orice. Momentan, pronunțarea a fost stabilită pentru data de 26.03. Vom reveni.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular