După 30 de ani Dosarul Revoluției din 1989 a ajuns în fața judecătorilor

Procurorul general Augustin Lazăr a convocat în această dimineață o conferință de presă, pentru a anunța trimiterea în judecată a Dosarului Revoluției din 1989.

Procurorul general Augustin Lazăr - 08.04.2019
Procurorul general Augustin Lazăr – 08.04.2019

“Astăzi, secția Parchetelor Militare din cadrul parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a înaintat instanței de judecată Rechizitoriul, în cauza cunoscută generic, sub numele de “Dosarul Revoluției.”

Este un moment deosebit pentru justiția militară, și pentru justiția română în general. Un moment care marchează îndeplinirea unei datorii profesionale, dar și a unei datorii de onoare față de istorie și față de patriei.

Finalizarea acestei cauze de către colegii noștri, procurorii militari, reprezintă realizarea unuia dintre cele mai importante obiective din proiectul managerial pe care mi l-am asumat în urmă cu trei ani: soluționarea dosarelor istorice.

Astăzi, juridiștii încheie această provocare prezentând adevărul judiciar, ca parte componentă a unei investigații foarte complexe, care a pornit de la ideea că responsabilitatea pentru victimile revoluției din decembrie 1989 nu este una instituțională, ci este o responsabilitate directă, individuală.

Rechizitoriul însumează 12 volume, în total 3280 de file. Dosarul cauzei cuprinde 3330 de volume dintre care, 2030 de volume au fost instrumentate, administrate după 13 iunie 2016.

Pentru întocmirea rechizitoriului au fost administrate în principal, probele obținute după 13 iunie 2016, dată la care judecătorul de cameră preliminară, din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, a confirmat redeschiderea urmăririi penale în prezenta cauză.

Echipa de procurori a reușit să obțină cooperare mai multor instituții ale statului, a fost o noutate, în arhivele cărora se aflau probele concludente și pertinente. A identificat documentele clasificate realizând astfel tabloul puzzle, clar din punct de vedere juridic, al faptelor și evenimentelor revoluției române.

Doresc să adresez mulțumiri următoarelor instituții: Ministerul Apărării Naționale – pentru identificarea, declasificarea și punerea la dispoziție a mai multor documente militare de arhivă, Senatului României – pentru facilitarea declasificării, scanării și punerii la dispoziție a stenogramelor și raportului comisiei senatoariale pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 1989, CNSAS – pentru punerea la dispoziție a informațiilor necesare aflate în administrarea acestei instituții, Serviciului Român de Informații – pentru identificarea, declasificarea și punerea la dispoziție a multor documente militare de arhivă, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciului de Telecomunicații Speciale – pentru sprijinul logistic oferit.

Doresc să prezint public scuzele instituției ministerului public, pentru durata excesivă a anchetei penale: această anchetă a durat aproape 30 de ani” a declarat, azi, procurorul general, Augustin Lazăr.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular