No menu items!
No menu items!

Prefectura Constanța obligată la despăgubiri record. De ce nu sesizează Dan Jeacă organele penale?

De ani de zile tot auzim prin intermediul mass media celebra frază ”nu comentăm deciziile justiției”. Nu am înțeles însă de ce nu avem voie să le comentăm. A dovedit justiția din România că este impecabilă și incontestabilă? Răspunsul pare mai degrabă să fie NU. La umbra acestui slogan ”nu comentăm decizia instanței” în sălile de judecată se trântesc decizii care uimesc, se aruncă ani de pușcărie cu nemiluita și se schimbă destine dintr-o singură pronunțare. Dezastrele pe care le poate crea o decizie judecătorească greșită sunt incomensurabile, dar răspunderea pentru dezastre nu există. În România, un judecător nu răspunde pentru deciziile sale.

Surpriza vine însă atunci când cei executați de o decizie strâmbă sunt exact cei care tac, deși te-ai aștepta să-i vezi sărind ca arși.

Ne referim, din nou, la cazul Sibioara, acolo unde o grupare a băieților deștepți din Constanța a jonglat cu o exploatare minieră, pe care a transformat-o în obiectul unei retrocedări monstruoase, reușită prin nenumărate artificii judecătorești.

Și, pentru că băieții deștepți constănțeni nu mai au de mult o limită a grosolăniei cu care acționează, tunul pus la cale nu s-a limitat doar la proprietatea confiscată prin fals, ajungându-se în cele din urmă la daune materiale cerute pentru că exploatarea minieră n-a ajuns mai repede în brațele celor ce au pus la cale retrocedarea.

Și cine plătește aceste daune de sute de mii de euro? Prefectura Constanța și Primăria Lumina, în solidar. Atâta tupeu au șmecherii de Constanța încât au reușit să transforme Guvernul României, filiala Constanța și o unitate teritorial administrativă, în proștii buni de plată.

Ați crede că într-o atare situație, prefectul Dan Jeacă și primarul Ioan Roman au sărit de cur în sus și fac scandalul cât casa, sesizând autoritățile îndrituite să verifice modul în care s-a ajuns la această decizie aberantă. Nici vorbă de așa ceva însă. Ambii tac, legitimând retrocedarea dubioasă prin tăcerea lor. Iar în final, proștii de rând vor plăti daunele de sute de mii de euro iar șmecherii vor fi câștigat, pe banii oamenilor și pe tăcerea instituțiilor.

În 2008, la Sibioara, a avut loc probabil cel mai mare jaf imobiliar care s-a petrecut în acest județ. Nu prin dimensiunea terenului furat, ci mai ales prin modul în care, ani la rândul, legea a fost sucită și răstălmăcită, și de cele mai multe ori ignorată, în favoarea celor care au pus la cale retrocedarea carierei de piatră din zonă. O retrocedare ilegală în esența ei, pentru că până și un copil de școală primară a auzit că o carieră de piatră nu poate fi retrocedată.

Deși băieții deștepți au avut la dispoziție tot sprijinul prefecților ce s-au succedat în funcție, niciunul dintre aceștia nu a avut curajul să legitimeze în totalitate furtul și să pună în posesie pretendenții retrocedării. Așa s-a ajuns ca după șase ani de zile, judecătorii să admită setul doi al pretențiilor și să dispună plata de daune către așazișii proprietari. În jur de 140.000 de euro trebuie să plătească împreună Prefectura și Primăria Lumina. De plătit, așa cum spuneam, vor plăti oamenii de rând, că doar vorbim despre instituții ce funcționează din banul public.

În mod normal, în acest moment, prefectul Dan Jeacă, ținându-se de mână cu primarul din Lumina, ar trebui să fie în biroul unui procuror, căruia să-i explice partea dubioasă a dosarului Sibioara. Ar trebui să-l întrebe pe procuror cum de s-a retrocedat o carieră de piatră deși legea spune clar că se nu poate. Ar trebui să-i arate expertize făcute în fals, care n-au avut nicio legătură cu speța respectivă dar pe care instanța le-a acceptat. Ar trebui să-i arate cum o hotărâre definitivă și irevocabilă a beneficiat de un recurs. Sau poate cum fostul prefect a întârziat cu documentele, exact atât cât a fost necesar pentru ca procesul să-și schimbe drumul ireversibil.

Ar avea ce să povestească domnii respectivi, pe tema retrocedării de la Sibioara, cu procurorul. Mai ales dacă ar fi vorba de un procuror de la București, că de ăștia de la Constanța ne-am lămurit cu toții, sunt plecați în vacanță de câțiva ani, iar atunci când revin din vacanță, pare că și-au făcut un obicei din a ajuta, ascunde, a acoperi sau a ocoli adevărații infractori. În Constanța, abia când devii infractor ești primit în lumea bună. Și nu vorbim de găinării ci de infracțiuni de sute de milioane de euro.

Am trimis solicitări peste solicitări, la Prefectură și la Primăria Lumina. Nu ne-a răspuns nimeni. Se doarme, adânc, iar somnul acesta îi va costa pe constănțeni 150.000 de euro, deocamdată.

Îi veți plăti dumneavoastră din salariu domnule prefect?

Vom reveni.

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular