Normele metodologice privind transportul județean publicate în Monitorul Oficial

Consiliul Județean Constanța nu mai are “arme” să ne mintă. Normele metodologice privind transportul județean au fost publicate, din data de 19 august, în Monitorul Oficial. Acțiune!

Este vorba despre Ordinul Ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, Nr. 1158 din 12 august 2019, pentru aprobarea normelor metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea și efectuarea transportului rutier contra cost de persoane, prin curse regulate, la nivel județean, publicat în MOf Nr. 684 din 19 august.

Acest ordin vine să clarifice modul în care se aplică prevederile din Ordonanța de Urgență Nr. 51/2019

Ne putem da seama cu această ocazie, că nu de norme metodologice avea nevoie Consiliul Județean Constanța pentru a realiza contractele de delegare a gestiunii serviciilor de transport. Lipsa normelor metodologie ale OUG51/2019 a fost doar un pretext!

Din pacate, și președintele CJ, Marius Horia Țuțuianu și vicele Claudiu Iorga Palaz au invocat lipsa acestor norme pentru a trece la acțiune împotriva abuzurilor firmelor de maxi-taxi care operează în județul nostru.

Ce spune nou Ordin al ministrului Răzvan Cuc

În primul rând, scoatem în evidență Art. 22, care are următorul conținut: “Modul de efectuare a transportului rutier contra cost de persoane prin servicii regulate la nivel județean se stabilește și se aprobă prin hotărâre a consiliului județean.”

Tot din acest Ordin mai aflăm, și nu pentru prima dată, că autoritatea locală, mai exact Consiliul Județean, are obligația să specifice în Programul Județean de Transport următoarele:

  • stabilește traseele
  • lungimea traseelor, expirmată în km pentru fiecare sens de mers
  • numărul de curse planificate
  • graficele de circulație
  • numărul autobuzelor necesare și capacitatea minimă de transport a acestora
  • autogările și stațiile publice

Capacitatea minimă de transport precizată în programul județean de transport poate fi stabilită la „minimum 10 locuri“ sau „minimum 23 de locuri“ și este dată de numărul de locuri pe scaune înscris în certificatul de clasificare pe stele sau categorii.

Normele Metodologice sunt disponibile aici

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular