“Companiile care ignoră criza climatică vor falimenta”, spune Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei

Într-un interviu acordat ieri publicației The Guardian, guvernatorul Băncii Angliei avertizează asupra colapsului financiar legat de situțiile generate de schimbările climatice.

Companiile, și acele industrii care nu adoptă soluții care să le îndrepte spre Zero emisii de carbon, vor fi penalizate de investitori și vor falimeta, avertizează Mark Carney.

Mark Carney a mai declarat ziariștilor de la The Guardian că tranziția globală necesară pentru a face față crizei climatice trebuie demarată rapid, pentru că alfel există riscul unei prăbușiri financiare care să survină brusc. Acesta a mai precizat că întârzierea în adoptarea unor măsuri de combatere a emisiilor, crește riscul de colaps economic.

Guvernatorul Băncii Angliei a căutat să explice pericolul, dar și legătura dintre încălzirea globală și sectorul financiar, pornind de la numărul tot mai mare al dezastrelor naturale, și până la o cădere a valorii activelor companiilor din domeniul combustibililor fosili.

Cotidianul The Guardian dezvăluia chiar săptămâna trecută că 20 de companii din domeniul energetic au produs cărbune, petrol și gaze, generând astfel mai multe de o treime din toată cantitatea de emisii, în toată perioada erei moderne.

În capul listei se află saudiții de la Aramco, americanii de la Chevron, rușii de la Gazprom,  iar topul continuă cu ExxonMobil, National Iranian Oil Co, British Petroleum sau Royal Dutch Shell.

Interviul integral din The Guardian aici

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular