Dan Barna. Proiecte pentru România: Economia!

Astăzi Președintele nu are un rol important în politicile economice ale statului, iar acest lucru este o greșeală. În Constituție scrie foarte limpede că statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică și de protecție socială, de natură să asigure cetățenilor un nivel de trai decent. Președintele are datoria constituțională și morală să se asigure că statul își respectă obligațiile. Ca să poată face acest lucru are însă nevoie de pârghii suplimentare de intervenție în politicile economice pe care să le acționeze cu responsabilitate.

În acest sens am propus extinderea situațiilor în care Președintele poate participa la ședințele de guvern, astfel încât să includă și ședințele în care se discută și adoptă bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale.

Din același motiv, voi propune înființarea unui organism consultativ care să-i furnizeze președintelui informații reale despre starea economiei și care, împreună cu Președintele, să facă recomandări celorlalte instituții cu atribuții în economie.

În acest fel, vom ști sigur că șeful statului este prezent la marile dezbateri privind direcțiile de dezvoltare ale țării și că obiectivele pe care Președintele și le-a asumat în fața alegătorilor vor fi puse în aplicare de statul român printr-o finanțare corespunzătoare și urmărirea îndeplinirii obiectivelor politicilor economice pe termen mediu și lung.

Consiliul pentru Dezvoltare

Consiliul pentru dezvoltare va fi un organism consultativ alcătuit din principalele confederații patronale, asociații profesionale, sindicate, reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile. Dat fiind că Președintele are acces la sursele de informații oficiale, din această structură nu va face parte nicio instituție publică. Toți stakeholderii vor veni din medii profesionale, societatea civilă și mediul privat.

Consiliul pentru Dezvoltare va avea următoarele atribuții principale:
• Informarea permanentă a Președintelui în legătură cu starea generală a economiei.
• Documentarea, în rapoarte anuale, a nevoilor economiei românești, a stadiului realizării obiectivelor din planul de guvernare și a sugestiilor privind oportunități ce pot fi folosite în interesul economic și strategic al României.
• Avertizarea cu privire la politici economice care ar afecta stabilitatea economică a țării prin rapoarte de atenționare timpurie care să ajute la prevenirea crizelor economice majore.

Obiective majore de politică economică

Reducerea poverii fiscale pe salarii, responsabilitate fiscală și o administrare mai eficientă a taxării

Voi folosi legitimitatea și puterile constituționale ale funcției prezidențiale pentru a opri orice derapaje iresponsabile în ceea ce privește bugetul public. Incompetența statului nu este un motiv pentru a crește birurile asupra populației. Voi insista pentru un cadru fiscal mai suplu, inclusiv prin eliminarea taxelor pe muncă în primii ani pentru tinerii aflați la începutul activității profesionale și eliminarea taxelor pe salariul minim. România trebuie să devină o țară în care să ne fie mai ușor să muncim, nu să fim penalizați cu taxe absurde atunci când o facem. Cred cu tărie că astfel vom avea locuri de muncă bine plătite, iar românii nu vor mai pleca în alte țări să le caute.

Antreprenoriat ușor și fără birocrație

Voi susține antreprenoriatul, pentru că el este motorul economiei. Îmi doresc o Românie în care să ne fie ușor să întreprindem, nu în care să ne pierdem timpul luptând cu birocrația inutilă a statului. Debirocratizarea activității economice printr-o legislație prietenoasă și modernă pentru întreprinderile mici și mijlocii va permite să crească finanțările și competitivitatea companiilor românești, care vor putea exporta profitabil de aici în toată Uniunea Europeană. Viziunea mea este că ca România să devină o țară cu adevărat deschisă concurenței, o țară în care suntem liberi să alegem, nu una în care suntem prizonierii unor sisteme învechite.

Transformarea digitală a României

Există în prezent o șansă și oportunitate unice ca țara noastră să folosească valul transformării tehnologice pentru a crește ca societate, inclusiv din perspectivă economică. Avem o industrie IT care performează la nivel global, dar în același timp statul român este pe ultimul loc din punct de vedere al digitalizării. Președintele poate impulsiona acest proces, iar angajamentul meu este acela că voi face toate eforturile pentru ca România să fie în primele 10 țări din Uniunea Europeană în materie de inovare și digitalizare.

Aderarea la euro

Voi folosi toate instrumentele pe care Președintele le are la dispoziție pentru aderarea la zona Euro. Absența României din cercul interior al dezvoltării economice din Uniunea Europeană contribuie la adâncirea decalajelor, întârzie creșterea prosperității cetățenilor și perpetuează imaginea nemeritată de țară la marginea Europei. Mă voi asigura de existența unui dialog eficient și în interesul cetățenilor între BNR, Guvern și partenerii sociali privind armonizarea politicii monetare cu cea fiscală.

Energie curată pentru România viitorului

Voi susține exploatarea noilor rezerve descoperite de gaze naturale: gazele offshore din Marea Neagră și celelalte rezerve descoperite din perimetrele onshore pot moderniza România și contribui la configurarea unei economii a viitorului. Voi susține valorificarea acestei resurse, respectând cu strictețe standardele europene de mediu, resursă care va genera avantaje economice, va spori gradul de securitate energetică și va consolida rolul României de pilon de stabilitate al Flancului Estic.

Tranziția energetică

Voi susține atingerea obiectivelor climatice pentru anul 2030. Acest lucru poate fi realizat prin investiții consistente în modernizarea sectorului energetic. Costul tranziției energetice de la combustibili fosili la energie curată pentru consumatorul casnic și cel industrial trebuie să fie rezonabil, să se bazeze pe criterii de eficiență economică, pe menținerea unui mix energetic diversificat și să ofere alternative comunităților carbonifere monoindustriale. Acest proces presupune, totodată, decăpușarea companiilor de stat din sector și finalizarea accelerată a proiectelor de interconectare regională gazieră și de electricitate.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular