UPDATE. Ce spun liberalii. Sondaj secret al opoziției pentru Primăria Constanța: Stelian Ion, Vergil Chițac și Bogdan Bola

UPDATE. Reprezentanții Organizației Județene PNL Constanța au dorit să dezmintă informațiile apărute în acest articol, considerându-le nereale. Liberalii confirmă existența cercetării sociologice la care am făcut referire, dar au o altă versiune asupra rezultatelor. Iată punctul de vedere, oficial, oferit de liberalii constănțeni. 

1) Colegul nostru, Bogdan Bola, este un excelent consilier județean și nu și-a exprimat niciodată intenția de a intra în lupta pentru Primăria Constanța. Din acest motiv, numele lui nu a fost introdus în cercetarea sociologică pe care am efectuat-o. Nu dorim ca un coleg valoros al nostru să fie asociat cu ideea de 7%, pentru că această idee este una nereală.

2) Din cercetarea pe care au efectuat-o colegii noștri, cifra de 23 % pe care i-ați atribuit-o candidatului USR este una subevaluată, Ion Stelian fiind mai bine cotat în sondajul nostru. De asemenea, candidatul liberal pe care l-am verificat, se află umăr la umăr cu Ion Stelian, în preferințele electoratului constănțean, între ei fiind o egalitate aproape perfectă. Pentru moment nu oferim numele candidatului liberal, pentru că dorim să repetăm acest sondaj, încercând să aflăm dacă electoratul și-a schimbat preferințele după alegerile prezidențiale. 

3) Aceeași cercetare sociologică efectuată de colegii noștri liberali relevă faptul că persoana fizică Vergil Chițac se află mult sub scorul candidaților USR și PNL, fiind supraevaluat în articolul dumneavoastră.

Știrea Inițială

Din păcate, ca și-n alte cazuri, și acum suntem obligați să cităm surse demne de încredere, care ne vorbesc despre cel mai recent sondaj realizat de “aripa dreaptă” a politicii constănțene.

Din vară și până în prezent, sursele noastre spun că PNL a măsurat de două ori posibilii candidați pentru fotoliul de primar al Constanței, ultima dată chiar înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.

Aceste măsurători au menirea să-i ajute pe liberali în pregătirea strategiei de atac, urmând să afle dacă este oportun să-și lanseze propriul candidat în cursa pentru fotoliul de primar, sau dacă ar fi mai potrivit să susțină candidatul unui alt partid din dreapta eșichierului politic.

Conform surselor citate, despre care putem spune că sunt independente și fac parte din două formațiuni politice distincte, topul preferințelor electoratului constănțean, conform sondajului efectuat de liberali, ar fi următorul:

  • Stelian Ion (USR) – 23%
  • Vergil Chițac (independent) – 20%
  • Bogdan Bola (PNL) – 7%

Aceleași surse ne-au povestit că toți ceilalți liberali ”sondați”, nu au reușit să depășească un scor de 5%. O situație destul de neplăcută pentru liberalii de la malul mării, care nu au reușit să crească un candidat cu forță, în probabil cel mai bun moment electoral al partidului. Nu avem date despre cum este poziționat în acest clasament actualul primar Decebal Făgădău, dar dacă ar fi să ne bazăm pe recentul scor al PSD, obținut la alegerile prezidențiale, candidatul stângii s-ar putea baza măcar pe cele 17 procente ale partidului. Ceea ce ne-ar spune că lupta este extrem de echilibrată, pentru Primăria Constanța, mai ales că datele pentru candidatul Vergil Chițac se pot schimba, în funcție de formațiunea politică pe care o va alege.

PNL analizează o posibilă alianță cu USR pentru locale

Având în vedere situația prezentată, în funcție de rezultatul alegerilor prezidențiale, precum și a evoluției situației politice de la centru, este posibil ca dreapta politică locală să opteze pentru susținerea unui singur candidat pentru fotoliul de primar al Constanței. În condițiile în care, liberalii nu au încă un candidat apt pentru locale, susținerea lui Stelian Ion de la USR este soluția analizată acum de filialele locale ale PNL și USR. Și pare a fi unica soluție.

S-a ajuns în această situație deoarece, în ultimii opt ani de zile, PNL Constanța n-a reușit să producă un candidat suficient de bine poziționat care să-l surclaseze pe cel al PSD-ulului.

Așa cum probabil ne amintim, în 2012, alianța PNL – PNȚCD l-a propus electoratului pe Gigi Christian Chiru. O variantă foarte slabă, aproape complice am putea aprecia, care evident a obținut atunci doar 13,49%, în timp ce Radu Mazăre a defilat cu 62,76%.

După încă patru ani, în 2016, liberalii l-au avut candidat pe amiralul Vergil Chițac. Lansat în cursă destul de târziu, și fără se beneficieze de prea mult sprijin din partea propriului partid, amiralul a reușit istoricul scor de 34,63%. Spunem asta deoarece, pentru prima dată în ultimii 15 ani, liberalii au avut cu adevărat șansa, în 2016, să bată PSD-ul, oportunitate neexploatată suficient din pricina fricțiunilor interne.

În situația în care, guvernul liberal reușește să se mențină la putere cu sprijinul unei majorități fragile în Parlament, și dacă procentele PNL Constanța adunate pentru Klaus Iohannis se vor menține la peste 30% ca și-n primul tur, foarte probabil liberalii vor negocia în forță cu USR-ul susținerea lui Ion Stelian pentru fotoliul de primar. PNL va cere la schimb USR-ului alte posturi, fiind vizată cel mai probabil și poziția de președinte al Consilliului Județean.

Amiralul poate încurca jocurile

Nu în ultimul rând, la viitoarele alegeri, amiralul Vergil Chițac poate ridica mari probleme dreptei, în cazul în care se decide să candideze, indiferent că este înregimentat politic, susținut sau independent. Creditat la ultimul sondaj cu 19-20% acesta poate rupe multe voturi de la dreapta, suficient cât să-i lase culoar liber lui Decebal Făgădău.

Iar aici intervine în analiza noastră Partidul Mișcarea Populară, coordonat local de binecunoscutul combinator politic Claudiu Palaz. Dacă PMP-ul s-ar decide să-l aibă candidat pe Vergil Chițac, aceasta ar fi o nouă și grea lovitură pe tabla de șah a politicii locale. Tractat de voturile lui Chițac, PMP-ul ar putea obține suficiente procente cât să devină un bun partener de alianță, atât în viitorul consiliu local municipal, cât și în cel județean. Pare un scenariu utopic, având în vedere atacurile lui Claudiu Palaz la Vergil Chițac, dar … în politică am văzut multe.

Ca și la localele din 2016, există posibilitatea ca locuitorii Constanței să voteze mai mult cu dreapta, dar să se aleagă tot cu stânga, din pricina divizării opoziției. PSD Constanța nu este un adversar ușor de învins, chiar dacă poate lăsa uneori această impresie înșelătoare.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular