A fost publicat clasamentul universităților din România. “Ovidius” Constanța este pe locul 11

Conform unui comunicat transmis azi de Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj, această instituție de învățământ se află pentru al patrulea an consecutiv pe prima poziție în clasamentul universităților din România. Pe locul doi se poziționează Universitatea București, iar pe trei Universitatea Politehnica din București.

Metarankingul Universitar este un demers de clasificare a universităților românești, demarat în anul 2016 de Ministerul Educației și Cercetării prin intermediul “High Level Experts Group,” cu metodologie certificată internațional, realizat anual de Asociația Ad-Astra a Cercetătorilor Români.

Universitatea “Ovidius” Constanța se află  tocmai pe locul al unsprezecelea, la egalitate cu universitățile din Craiova, Oradea și Sibiu. Suntem depășiți, de exemplu, de Universitatea Transilvania din Brașov și de Universitatea Politehnica Timișoara.

Zona universitară ne trage în jos!

Studiul Băncii Mondiale, din perioada 2017 – 2018, pentru care Primăria Constanța a plătit 1 milion USD, a scos la lumină un fenomen interesant, și anume faptul că, orașul Constanța se află pe locul 4, după Timișoara, Cluj și Iași, din perspectiva calității învățământului universitar.

Și după cum se poate observa și din clasamentul publicat acum Ad-Astra, cei de la Banca Mondială au avut dreptate în mare parte. Totuși, Brașovul rămâne surpriza momentului, “Transilvania” fiind poziționată mult în fața Universității “Ovidius” din Constanța.

“Între orașele care au atras cei mai mulți oameni, între 2001 și 2011, Constanța se află pe locul 4, după Timișoara, Cluj și Iași, care sunt și cele mai mari centre universitare din țară. Aceste universită asigură un aflux de populație tânără și bine pregătită”, a explicat Marcel Heroiu, expert în dezvoltare regională, Banca Mondială.

În lipsa unui învățământ calitativ, de prestigiu, care să atragă tineri din toate colțurile țării sau chiar din străinătate, și odată cu aceștia resurse financiare, forță de muncă calitativă, care să ducă la dezvoltarea mediului privat, Constanța își are soarta pecetluită. Nu există progres fără universități puternice, și din păcate, așa cum se poate observa, orașul nostru nu se poate lăuda încă cu așa ceva.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular