Primăria Constanța: ”Boala mâinilor murdare! Mai bine previi decât să vindeci!”

Boala mâinilor murdare! Mai bine previi decât să vindeci!

Numărul infecţiilor cu hepatită virală A a explodat în Constanța. Numai în ultimele luni peste 200 de persoane au ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța cu acest diagnostic. Și mai ingrijorător este faptul că cei mai mulți dintre pacienți sunt copii.

Specialiștii spun că îmbolnăvirea cu virusul hepatitei A este cauzată, mai ales, de lipsa igienei și dacă am respecta cele mai elementare noțiuni de igienă s-ar reduce simțitor aceste cazuri.

Alți factori favorizanți sunt:

  • contactul direct cu persoana infectată
  • folosirea de obiecte contaminate (veselă, pahare etc)
  • apa/alimente contaminate
  • WC-uri publice nedezinfectate corespunzător
  • înotul în bazine insuficient clorinate

Îmbolnăvirea ar putea fi evitată prin spălarea pe mâini cu apă și săpun ori de câte ori este nevoie, vaccinare dupa consult la medicul de familie și la recomandarea acestuia, folosirea de obiecte de igienă personală sau de unică folosință, consumul de apă numai din surse autorizate sau depozitarea gunoiului în locuri special amenajate.

În majoritatea cazurilor, boala se vindecă în totalitate fără a exista leziuni hepatice de lunga durată. Exista însă și situații, din fericire foarte rare, când hepatita A poate evolua cu insuficiență hepatică și deces, la persoanele în vârstă sau în cazul coexistenței altor afecțiuni hepatice (de exemplu hepatita B sau C).

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular