Luna trecută, locuitorii satului Newtok din Alaska și-au părăsit definitiv localitatea. Aceștia s-au mutat într-un oraș nou, nevoiți fiind de consecințele încălzirii globale.
Cetățenii din Newtok devin astfel primii “transplantați” oficial, la nivel mondial, din cauza schimărilor climatice. Permafrostul și eroziunea provocată de topirea gheții au crescut riscul de inundații, generând alunecări mari de teren care le-au înghițit casele. Pe măsură ce apele vor înainta spre uscat, pământul satului Newtok o să dispară, metru după metru, de pe harta lumii.
Locuitorii din Newtok se mută acum în Mertarvik, aflat la aproximativ 10 mile sud-est de insula Nelson. Aici, migranții s-au apucat de construit. Își ridică noi case, și se estimează că la nivelul anului 2023 toți locuitorii din fostul Newtok vor trăi în Mertarvik.
Marele dezgheț
Încă de la începutului secolului 20, pe măsură ce schimbările climatice au generat încălzirea planetei, nu mai puțin de 9 milioane de kilometri pătrați din extremitatea nordică au fost afectați de fenomenul “decongelării” terenului.
Acest proces a condus la prăbușirea drumurilor, ruperea conductelor de alimentare cu apă potabilă, distrugerea construcțiilor prin afectarea fundațiilor, precum și la eliberarea unei cantități mai mari de gaze cu efecte de seră în atmosferă. Efectul? Accelerarea încălzirii globale.
Între timp, pe măsură ce gheața marină s-a tot micșorat, deplasându-se către larg, eroziunea terenurilor din zonă s-a accentuat, fiind amplificată de furtunile tot mai violente.