Menirea centralei termice este de a asigura confortul locuinței cu ajutorul sistemului de încălzire, pe tot parcursul sezonului rece. Ca orice echipament, centrala termică are nevoie de o întreținere corespunzătoare, pentru o bună funcționare constantă.
Neglijarea întreținerii poate duce la defecțiuni variate, mai mult sau mai puțin grave. În acest context, este important să avem în vedere ce măsuri putem lua pentru a evita posibile defecțiuni ale centralei, pe principiul că „este mult mai scump să repari decât să întreții” .
Pentru o bună funcționare a centralei și evitarea defecțiunilor, specialiștii Termotemp recomandă efectuarea de revizie centrală termică și verificări centrale termice. Acestea nu numai că sunt recomandate, ci sunt obligatorii prin lege.
Principalele defecțiuni care pot apărea la nivelul centralei
Primele semne cu ajutorul cărora ne dăm seama că centrala nu mai funcționează cum trebuie pot fi următoarele:
- Centrala termică nu mai încălzește caloriferele
- Presiunea centralei termice este mult prea scăzută
- Scurgeri și picături
- Centrala termică se oprește de foarte multe ori
- Flacăra centralei nu se aprinde
- Centrala nu oferă apă caldă sau căldură
- Centrala îngheață
Prevenirea defecțiunilor
Cunoașterea anumitor detalii cum ar fi zgomotele pe care centrala le face la pornire dar și în timpul funcționării, este fundamentală pentru prevenirea defecțiunilor care pot apărea în timp. Important de urmărit este și flacăra centralei termice, pentru a observa dacă aceasta își modifică intensitatea arderii.
Una dintre cele mai bune de prevenire este efectuarea reviziei. Revizia reprezintă o măsură de siguranță, care ajută în evitarea eventualelor probleme, astfel încât centrala să poată mențină un randament ridicat și un consum redus.
Ca orice aparat sau tehnologie folosită zilnic, în special pe parcursul sezonului rece în cazul centralei termice, aceasta necesită o verificare obligatorie la o anumită perioadă de timp. Specialiștii Termotemp recomandă efectuarea periodică a unei revizii tehnice, care constă în acțiuni de curățare și întreținere, operațiuni ce trebuie să fie realizate de către un personal autorizat, calificat, cu o vastă experiență în domeniu și care poate oferi sfaturi utile ori de câte ori este nevoie.
O altă metodă de prevenire la fel de importantă este reprezentată de verificările tehnice. Verificarea tehnică a unei centrale termice reprezintă evaluarea funcționării normale și sigure a acesteia. În acest proces sunt verificate și toate celelalte elemente component ale centralei, cum ar fi dispozitivele de control, gazele arse, reglarea instalației de ardere și întreținerea condițiilor optime de funcționare.
Beneficii ale reviziilor și verificărilor efectuate periodic
Există și beneficii pe care le putem obține în urma întreținerii corecte a centralei:
- Prelungirea duratei de viață a centralei
- Funcționarea corectă a centralei termice
- Eficientizarea consumului
Dat fiind faptul că cele două operațiuni sunt obligatorii conform legii, există și sancțiuni aplicabile în cazul celor care nu respectă acest lucru. Un extras al Legii 64/2008 informează că persoana fizică sau juridică ce deţine/utilizează o instalaţie/echipament are următoarele obligaţii şi responsabilităţi conform prescripţiilor tehnice: „să ia măsurile necesare și să se asigure că echipamentul/instalația este utilizat/ă în condiții de siguranță, prin efectuarea reviziilor, reparațiilor, întreținerii de către persoane autorizate, conform docmentațiilor și prescripțiilor tehnice”.
Nerespectarea acestora se sancționează cu amenzi cuprinse între 2.000 și 15.000 de lei.
Pentru siguranța familiei și a locuinței, efectuarea acestor operațiuni este absolut necesară. Este important să cunoaștem tot ceea ce trebuie făcut atunci când ne dorim sau deținem deja o centrală termică, pornind de la instalare până la întreținere, posibile defecțiuni, cauze și soluții pentru acestea. Efectuarea regulată a operațiunilor dispuse prin lege duce la o viață îndelungată a centralei și elimină orice risc pe care neglijarea acestora l-ar putea genera.