Turda devine primul oraș din România, cu transport în comun INTEGRAL ELECTRIC!

Cu o populație de 47.744 de locuitori, orașul Turda din județul Cluj devine, începând de zi, primul municiu care va opera o flotă de autobuze integral electrică. 

Urmare a contractului cadru semnat pe 26 noiembrie 2018 cu cehii de la SOR Libchavy s.r.o., primăria Turda a demarat încă de la începutul acestui an montarea infrastructurii necesare viitoarei flote de autobuze elctrice, prima stație de încărcare fiind montată pe data de 8 august.

Cele 20 de autobuze electrice achiziționate de primăria Turda au fost împărțite în două loturi, în funcție de dimensiuni, azi fiind introduse în circulație toate cele 20 de unități comandate.

SOR Turda - noiembrie 2018
SOR Turda – noiembrie 2018

Este vorba despre 10 autobuze SOR EBN 11 și 10 unități SOR EBN 9,5 produse de SOR Libchavy s.r.o. din Cehia. Acestea sunt dotate cu motoare de 120 kW și 968 Nm. Capacitatea de locuri pe scaune variază între 20 și 33 de locuri, în funcție de dotările solicitate de client. Cele 20 de autobuze electrice au costat 50,1 milioane de lei (10,6 milioane de euro). Suma în cauză provine din fonduri publice europene.

Performanțele acestor mașini sunt extraordinare, SOR EBN 10.5 fiind, în continuare, singurul autobuz electric care a reușit să traverseze Transfăgărășan, dintr-o singură încărcare, de la Pitești la Sibiu.

Autobuzele livrate municipalității din Turda sunt echipate cu sisteme performante de monitorizare: camere video, prize de încărcare USB, și alte echipamente electronice pentru partea de navigație.

Stațiile de alimentare dedicate pentru autobuzele electrice achiziționate de Primăria Turda sunt de producție cehă fiind furnizate tot de către SOR, producătorul autobuzelor. O stație poate asigura o tensiune de încărcare de 160 kW/400 volți și 250 de Amperi.

SOR Turda - noiembrie 2018
SOR Turda – noiembrie 2018

Autobuzele sunt din Cehia, dar intermedierea o fac turcii

Este interesant și important de precizat că autobuzele au fost achiziționate prin intermediul companiei Anadolu Automobil ROM cu acționariat turc, aceasta fiind de fapt reprezentantul local al cehilor de la SOR Libchavy. Cu alte cuvinte, marfa este din Cehia, dar tot prin turci s-a făcut achiziția.

Conform contractului, Anadolu Automobil Rom a livrat primăriei Turda:

  • 10 bucăți – Autobuze electrice lungime 8-9 m
  • 10 bucăți – Autobuze electrice lungime 11-12 m
  • 8 seturi – Elemente sistem e-ticketing
  • 2 bucăți – Stații încărcare rapidă
  • 2 bucăți – Branșament electric stații încărcare rapidă

Anadolu Automobil Rom s-a obligat să realizeze instruirea personalului pentru întreținere și reparații, precum și autorizarea acestora pentru a efectua lucrări pe marca de autobuz contractată, după cum urmează:

  • diagnosticare, întreținere și reparare sisteme mecanice;
  • diagnosticare, întreținere și reparare sisteme electrice și electronice;
  • întreținere reparare caroserie.
  • instruire conducători auto

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular