Ziua în care ne-a plăcut Decebal Făgădău. Constănțenii, victime colaterale într-un război politic

În cea mai caldă zi a lunii Decembrie, Constanța rămâne brusc fără apă caldă și căldură. Avem de-a face, chipurile, cu o avarie majoră în uzina CET. Până acum, avariile au fost întotdeauna pe conductele centralei, acum, ce să vezi, avaria s-a mutat în uzină. Și a fost atât de rea încât două zile constănțenii nu s-au putut încălzi și n-au avut apă caldă.

Cine a fost cel înjurat pentru povestea asta? Primarul Decebal Făgădău. De unde să știe constănțeanul de rând, cocoșat și așa de propriile probleme, că la conducerea CET se află partidul ALDE și oamenii lui și că e foarte posibil ca exact ăștia s-o fi pus de o avarie, într-un joc politic menit să distrugă primarul în funcție?

După ce avaria se rezolvă, aflăm brusc, că un grup de băieți deștepți, neafiliați la un sindicat, nu sunt mulțumiți de condițiile de muncă de la Ct Bus. Și se decid ei, așa, de pe o zi pe alta, să se pișe pe constănțeni, scuzați expresia și să nu mai iasă cu autobuzele companiei la treabă.

Motivele pentru care au luat decizia asta sunt cel puțin puerile. În 2013, șoferii de la RATC conduceau niște cazane și erau plătiți cu aproximativ 900 de lei. În 2017, golanii ăștia care și-au permis să paralizeze orașul din banii căruia sunt plătiți, câștigau  1600 de lei. În 2018, salariul a crescut la 2400 iar în 2019 salariul a ajuns la 3200 de lei.

Pe lângă acest salariu, angajații CT Bus primesc sporuri, de vechime, tichete de vacanță de 1400 de lei și bonuri de masă.

Un loc de muncă decent. În 2019, șoferii CT Bus conduc autobuze moderne, confortabile. Dar nici asta nu e neapărat contestația lor. Motivul, oficial, pare a fi diferența de 100 de lei, în minus, la prima de sărbători de iarnă primită. În realitate, anul acesta bonificația de Crăciun s-a uniformizat, așa că unii au primit mai puțin, alții ușor mai mult. Oricum, nu e un motiv real ca să decizi, tu, un grup de șmecherași, că paralizezi tot orașul.

Motivul real pare a fi din nou un joc politic. Partidele din dreapta realizează că nu vor putea candida cu un soldat unic și că în atare condiții, candidatul de stânga are șanse mari să rămână la Primărie. Așa că s-a trecut la planul B.

Nu întâmplător, ALDE a devenit brusc prietenul cel mai bun al PNL. Și nu întâmplător, două consiliere locale PNL au sunat să sesizeze greva de la Ct Bus, cu 10 minute înainte ca ea să se petreacă. S-a greșit sincronizarea, ce să-i faci.

Astăzi, ne-a plăcut, poate pentru prima dată, de primarul Decebal Făgădău. A fost ferm, concis și a avut o poziție corectă, într-o situație dificilă. A știut să-și ceară scuze constănțenilor pentru o situație care nu se petrece din vina lui și a arătat că are soluții pentru rezolvarea acestei crize, rapid. Puteți să ne înjurați, dar când omul e stăpân pe situație, nu poți fi demagog să-l înjuri inutil. Altfel, am face jocul politic al unor oameni care dovedesc că nu le pasă de constănțeni, și nu putem face asta.

Primarul are dreptate. Fiecare dintre acești indivizi care și-au permis să lase constănțenii fără transportul în comun, trebuie să răspundă, civil și penal.

 

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular