Fața necunoscută a deputatului Ion Stelian. Pare iubitor de Constanța dar are momente vizibile de oportunism

Uneori ai tendința să te întrebi cine e Ion Stelian Cristian. Pe vremea când îl reprezenta pe Radu Mazăre se recomanda Ion Cristian, apoi a devenit Ion Stelian și într-un final, o dată cu intrarea în politică s-a transformat în Ion Stelian Cristian, pe care-l știm astăzi.

Gigi Chiru și-a completat numele cu un ”Christian” pentru a părea mai intelectual. Avocatul Ion Stelian Cristian nu a avut nevoie să facă asta. Dotat de la naștere cu trei prenume, a știut să jongleze cu ele, funcție de situație, pentru a-și acoperi, atent, trecutul.

Chiar și din acest simplu detaliu, transpiră cumva un caracter ușor oportunist. Începi să simți un om care și-a construit cu migală viața și cariera, intuind că la un moment dat s-ar putea să fie întrebat despre trecutul său, pe care l-a împachetat atent.

Constanta.ro a fost site-ul care a dezvăluit, la începutul acestui an, că Ion Cristian (așa era numele atunci) l-a reprezentat pe Radu Mazăre în instanță. Am spus-o și atunci, o spunem și acum, nu e nimic grav în asta. Dacă totul s-ar limita doar la asta, ai spune că și-a făcut meseria și că un client ca primarul nu se refuză.

Ion Stelian Cristian a continuat, însă, goana după oportunitățile oferite de administrația locală, aceeași pe care azi o critică, pe care nu le-a refuzat niciodată.

Ca să înțelegeți, avocatul USR-ist a reprezentat în instanță, până în 2016, RAEDPP Cosntanța. Adică o instituție subordonată lui Radu Mazăre și mai apoi a succesorului său. O instituție implicată, în prezent, într-un dosar penal instrumentat de procurorii DNA care spun că spațiile comerciale aparținând RAEDPP s-au vândut pe nimic.

Vânzarea acestor spații, cât mai aproape de limita legii sau dincolo de ea, nu se poate face fără acordul biroului juridic al instituției. Cine lucra acolo? Chiar mama domnului Stelian Ion. În cel mai rău caz, se cerea sfatul sau ajutorul avocatului. Cine era avocatul? Desigur, Ion Stelian.

Pe vremea aceea, domnul avocat tăcea mâlc. Nimic din activitatea haotică a administrației constănțene nu îl deranja. În fond, mânca o pâine de acolo, nu putea să-și critice șefii. Ba mai mult, de la aceeași RAEDPP, Ion Stelian Cristian a primit o garsonieră în cea mai bună zonă din Constanța, după o serie de tranzacții dubioase, prin ANL. Stați la rând să primiți un apartament prin ANL? Avocatul USR-ist și viitorul candidat la Primărie nu a stat. Doar era angajatul instituției care împărțea apartamentele respective. Și el, și mama lui și chiar și tatăl.

De aici, întrebarea. Este Stelian Ion un oportunist pur sânge? Așa pare.

Putem continua. În calitatea sa de avocat, Ion Stelian dă în judecată o celebră societate comercială din Constanța, constructor al unui bloc. ”Îmi provoca igrasie în casă, doar mie, nu și vecinilor”, spune Ion Stelian. Societatea comercială îi plătește 10.000 de euro, despăgubiri iar procesul se încheie. Cu banii respectivi, avocatul își plătește intrarea în politică.

Iată ce spunea, despre această tranzacție, pentru Constanta.ro, avocatul Ion Stelian: ”În procesul la care vă referiți am avut calitatea pe parte, de persoană vătămată. Nu am reprezentat pe nimeni altcineva, nu am reprezentat nici vreun ONG, nici vreo asociație de proprietari, nu am reprezentat interesele generale ale constănțenilor, ci am încercat să evit sau să diminuez o pagubă personală.

În fața blocului în care locuiesc, a demarat la un moment dat, la începutul anului 2016, construirea unui bloc. Era evident că mă afecta, că îmi lua soarele. I-am acționat în instanță pe primar și pe investitor pentru anularea autorizației de construire. Inițial mai purtasem un proces pe care îl câștigasem cu primăria pentru a-mi pune la dispoziție autorizația de construire și documentația aferentă în scopul de a putea verifica modul concret în care noul bloc mă putea afecta. Până să obțin această documentație a trebuit să introduc și acțiunea de anulare a autorizației de construire, deoarece ieșeam din termenul de 6 luni în care puteam formula acțiunea în contencios administrativ. Pe parcursul procesului am comandat un studiu de însorire unui arhitect din București, iar studiu mi-a relevat că voi mai avea la solstițiul de iarnă cca 1,5 ore de însorire directă, în condițiile în care limita stabilită de normativele în vigoare este chiar de 1,5 ore. Mi-am dat seama că sunt șanse 50% să pierd sau să câștig, în condițiile în care durata de însorire era oricum substanțial redusă de la 4-5 ore la cca 1,5 ore, doar că nu era clar că ar fi coborât sub limita legală. În aceste condiții, am acceptat propunerea de a încheia o tranzacție în proces și a primi o despăgubire în cuantum de 10.000 de euro pentru lipsa de însorire. Informațiile acestea sunt publice, la îndemâna oricui. Aș fi putut continua ani de zile procesul, doar că puteam pierde, rămâneam și cu igrasia din balcon, și cu un gol în buget. În plus, la acea dată îmi era tot mai clar că nu voi mai avea timp să mă ocup de niciun proces, nici măcar de acesta în care aveam calitatea de parte, nu de avocat.”

Pute a oportunism pur sânge, la domnul avocat. Te pune în dilemă comportamentul ăsta, sincer. Ce facem, votăm un primar mai atras de ideea de câștiguri rapide, decât de ideea de a te bate până în pânzele albe pentru dreptatea ta?

Zilele trecute, avocatul, prin organizația sa, lansa un fake news de prost gust, despre un om de afaceri. Spunea avocatul USR-ist că Primăria l-ar fi favorizat, construindu-i infrastructură, pe omul de afaceri respectiv. Nimic mai fals.

Minciuna, nu este însă întâmplătoare. Ion Stelian este servantul familiei Hasotti. Prieten și colaborator cu avocatul Ionel Hasotti și chiar avocat pentru fostul liberal Pui Hasotti. Iar omul de afaceri pe care a încercat să-l îngroape cu minciuni, este dușmanul de moarte al clanului Hasotti. Ce reiese de aici? Că Ion Stelian își folosește energia și notorietatea câștigată, pentru răzbunări utile prietenilor și mentorilor săi. Ceea ce e mai grav decât oportunismul. Omul ăsta vrea să fie primar, el trebuie să fie chiar și primarul constructorilor de bloc, nu doar al anumitor grupuri de interese.

Încheiem, printr-un ultim exemplu. La USR Medgidia, candidatul organizației la funcția de primar al municipiului va fi Bogdan Moșescu. Tânărul cu pricina a fost administrator public al muncipiului, perioadă în care a depus declarații de avere mincinoase, ascunzând veniturile reale pe care le obține. Situația este cât se poate de verificabilă, dar mai ales, incompatibilă cu principiile emise de Ion Stelian și de USR. Doar că, Bogdan Moșescu poate aduce voturi și atunci, intră din nou în schemă caracterul oportunist pe care-l deține avocatul Stelian Ion, care, deși am cerut public să ne explice de ce e susținut ilegalistul de Moșescu, tace mâlc. Și el și colegii lui. Contează voturile pe care le poate aduce, nu principiile aruncate pe piață la mișto. Aia cu ”fără penali” s-a fumat de mult, nu-i așa?

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular