Primarul din Eforie, Robert Șerban, trimis în judecată pentru o hotărâre de consiliu pe care Prefectura o consideră LEGALĂ

Dacă ne-ar întreba cineva ce melodie ar trebui să se audă pe fundal, în timp ce veți citi acest text, am răspunde că, mai mult ca sigur, pe fundal s-ar auzi, distinct, sunetul unui claxon. Tit, Tit, Tit. Sau poate celebra manea ”Lasă-ne, lasă-ne, senatorule”. Cunoscătorii știu de ce.

Povestea e una simplă. Este în același despre bâlbâieli administrative dar și despre un primar care scoate, după ani de zile, orașul Eforie, de sub domnia PSD-ului și-l recontruiește, prin proiecte europene, transformându-l în stațiunea fermecătoare de altădată. O spun cifrele, nu o spunem noi.

Primarul din Eforie este campion la atragerea de fonduri europene. A adus în localitate peste 20 de milioane de euro, a deschis peste șapte șantiere, reconstruiește faleza ponosită, a tras gaz pentru fiecare localnic, reconfigurează parcurile.

Ce a primit, în schimb, Robert Șerban, pentru munca pe care o duce? O vizită de la procurori. Așa se întâmplă când într-o localitate condusă ani de zile de PSD-iști, se trezește noul primar, liberal pur sânge, să facă treabă.

El trebuie anchetat, discreditat, judecat, aruncat în pușcărie, în opinia social democraților (Tit!), pentru ca stațiunea să redevină vaca de muls a familiei ce a condus-o timp de 12 ani.

Am citit cu toții, inițial, despre ”perchezițiile efectuate la Primăria Eforie, în luna decembrie a anului trecut”. Ca jurnaliști, vă putem spune exact: nu a existat o comunicare oficială a acelor percheziții. Ele s-au povestit, pe surse, între procurori și unele ziare locale din Constanța.

Procurorii nu plecaseră încă din Primăria Eforie, când știrea deja bubuia în mediul online. Pe surse. Atât de dornici au fost cei care au comandat perchezițiile astea să se știe că Robert Șerban e percheziționat.

La nici măcar o lună de la percheziții, cu o rapiditate demnă de filmele SF, procurorii finalizează ancheta și trimit cazul în instanță. E campanie electorală, timpul e scurt.

Titlurile bubuie din nou în mediul online. Primarul Robert Șerban trimis în judecată, alături de încă doi funcționari. Jurnaliștii, însă, nu detaliază cazul și se limitează la partea bombastică, aia care aduce trafic, făcând exact jocul senatorului cu nume de claxon, care-și dorește cu ardoare discreditarea celui care i-a scos familia de la robinetul cu bani din Eforie.

Așa cum v-am obișnuit, am analizat în detaliu cazul și vi-l prezentăm ca să îl înțelegeți. Și ca să înțelegeți ce glume de acuzații i se aduc lui Robert Șerban. Și cât de meschină este, pentru PSD-iști, lupta pentru putere.

Povestea începe în 2014, atunci când firma care administrează restaurantul Litoral primește de la administrația Brăiloiu, în folosință, terenul de 3000 de mp de sub proprietate, pentru a-și putea desfășura activitatea. În schimbul acestei folosințe care se întindea pe 50 de ani, societatea comercială se obligă să achite echivalentul în lei a sumei de 900 de dolari pe an.

În 2016, ajuns primar, Robert Șerban decide că administrația poate să vândă terenul către societatea care deținea restaurantul Litoral, considerând că e mai benefic pentru comunitate să încaseze o sumă considerabilă în comparație cu o formă de concesiune care se întindea pe jumătate de secol și care nu aducea venituri importante bugetului local.

restaurant litoral11 din 17 consilieri prezenți votează pentru ca terenul care formează curtea restaurantului să fie vândut prin negociere directă către firma Briza Mării Negre SRL, în care 40 % dintre părțile sociale aparțin viceprimarului Dănuț Chiparu.

Imediat după ce această hotărâre este votată, la ușa Primăriei se înființează Valerian Sălăvăstru, fostul administrator public al orașului Eforie, și om de casă al familiei Brăiloiu, care contestă vânzarea terenului din jurul restaurantului Litoral, deși aceasta nu-l viza în mod direct.

În paralel cu această contestație depusă la Primărie, Sălăvăstru a încercat și o acțiune în instanță, respinsă de judecători într-un timp foarte scurt.

Principalul motiv al contestației era legat de numărul de consilieri care au votat hotărârea de Consiliu Local. Orice astfel de decizie trebuie luată, conform legii, cu votul a două treimi din consilierii locali. Legea, însă, nu specifică exact ce se întâmplă când intervin zecimalele. Spre exemplu, hotărârea despre care facem vorbire ar fi trebuit votată de 11,3 consilieri, conform legii. Doar că legea nu specifică dacă 11,3 înseamnă 12 sau rămâne 11. Așa că primarul s-a decis să ceară sfatul Prefecturii Constanța.

Două luni mai târziu, prefectul tehnocrat Adrian Viorel Nicolaescu răspunde adresei înaintate de Primăria Eforie și recomandă acestei instituții să-și creeze singură un regulament prin care să stabilească modul în care se procedează în astfel de situații, întrucât legiuitoriul nu a stabilit modalitatea aplicării procentului, atunci când nu rezultă un număr întreg, cu privire la majoritatea calificată.

prefect

Zis și făcut, Primăria Eforie își crează un regulament, stabilește că două treimi din 17 consilieri înseamnă 11, supune din nou hotărârea la vot și obține aprobarea consilierilor locali pentru a vinde terenul din jurul restaurantului Litoral, firmei Briza Mării Negre SRL.

Între timp, însă, la Prefectură ajunge Ioan Albu, care schimbă complet punctul de vedere și transmite Primăriei Eforie că NU se pot lua decizii legate de terenuri cu 11 din 17 consilieri și că dacă se va întâmpla asta, va ataca în contencios HCL-ul respectiv.

Primăria Eforie cere Prefecturii să motiveze decizia prin indicarea paragrafului de lege pe care se fundamentează, solicitare la care Prefectura NU mai răspunde. Nici n-ar fi avut ce, pentru că așa cum spuneam mai devreme, nu există o lege în acest sens.

Reprezentanții Primăriei Eforie așteaptă un an și trei luni un răspuns de la Prefectură, fără ca acesta să apară. Important de menționat, nici HCL-ul respectiv nu este contestat de prefect în contencios administrativ. Astfel că Primăria trece la vânzarea efectivă a terenului, pe care-l înstrăinează contra sumei de 189.000 de euro.

Eforie înlocuiește astfel plata a 900 de dolari lunar cu suma de 189.000 de euro, pentru un teren care în multe locuri nu depășește doi metri în jurul restaurantului Litoral și pentru care toți vecinii din jurul unității au oferit declarații scrise că NU au absolut nicio pretenție.

Acesta este momentul în care Sălăvăstru sesizează organele penale, care-l cercetează pe primarul Robert Șerban pentru că a pus în aplicare o hotărâre votată de 11, nu 12 consilieri. O hotărâre care, admit chiar procurorii, nu aduce niciun prejudiciu orașului Eforie, dar, spun ei, se califică drept un abuz în serviciu.

Din nou, interesant de menționat, aceiași procurori trimit o adresă, în cadrul anchetei, către Prefectura Constanța, legat de această vânzare, adresă căreia Prefectura îi răspunde în felul următor: ”nu am găsit motive de nelegalitate în privința HCL-ului respectiv”.

decizie legala

Așadar, o vânzare, cu 11 sau 12 consilieri, care primește aviz de legalitate atât de la juriștii instituției, de la secretarul Primăriei și mai apoi de la Prefectura Constanța care NU o atacă niciodată în contencios administrativ. O vânzare care înlocuiește plata a 900 de dolari lunar cu plata a 189.000 de euro și NU aduce niciun prejudiciu orașului Eforie, este cercetată intens de procurorii constănțeni și trimisă în judecată pentru că primarul a abuzat de funcție când a pus-o în operă.

Am încercat să vă prezentăm cât se poate de scurt și pe înțelesul fiecăruia acuzațiile care i se aduc primarului. La final, însă, trebuie să vă mai spunem ceva.

Cine este ”denunțătorul” Valerian Sălăvăstru

Ovidiu Brăiloiu, primarul care a condus orașul Eforie până în 2016 l-a numit administrator public pe Valerian Sălăvăstru și i-a încredințat acestuia bugetul local.

Ce a urmat a fiost un dezastru!

Un control realizat de inspectorii Curții de Conturi Constanța a scos la iveală grave abateri privind organizarea licitațiilor, dar și în privința modului de administrare a patrimoniului orașului Eforie. Raportul de control a fost unul devastator, concluziile acestuia arătând că milioane de euro au fost cheltuiți fără respectarea normelor legale. Din aceste sume, aproximativ 200.000 de euro au fost imputați în mod direct lui Valerian Sălăvăstru.

Urmare a controlui, Primăria orașului Eforie nu a avut de ales decât să se îndrepte împotriva lui Sălăvăstru, în încercarea de recuperare a prejudiciului. Într-unul dintre procesele deschise la Tribunalul Constanța, Primăria Eforie a obținut o sentință favorabilă. Mai precis, Sălăvăstru a fost obligat la plata unei sume de aproape 870.000 lei.

În paralel, alte procese ce privesc prejudiciile constate de Curtea de Conturi se judecă la instanțele din Constanța. Excursii la Las Vegas și achiziții scandaloase. Curtea de Conturi a găsit un dezastru în visteria orașului Eforie, sub semnătura lui Sălăvăstru fiind realizate zeci de achiziții scandaloase și plăți pentru excursii în locații exotice.

Pentru Sălăvăstru Valerian și apropiați ai acestuia s-au decontat peste 650 de milioane de lei vechi pentru ca aceștia să viziteze Bruxelles-ul, Riga, Las Vegas sau Los Angeles, deși funcțiile pe care le dețineau nu îi calificau pentru aceste deplasări.

Raiul decontărilor ilegale s-a încheiat însă odată cu momentul în care Robert Șerban a ajuns primar.

Acesta este omul la sesizarea căruia procurorii au descins la Primăria Eforie, tulburați de faptul că proprietatea de sub restaurantul Litoral s-a vândut cu votul a 11 consilieri, nu 12.

Mai e nevoie să spunem ceva?

 

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular