„Norma de protecție a mediulul va crește în mandatul comisarului șef Ursula von der Leyen. Cu alte cuvinte, va fi penalizat cel care produce și poluează la scară mai mică. De ce? Tocmai pentru a fi încurajat sistemul centralizat” a explicat Decebal Făgădău, la conferința de presă de joi, 30 ianuarie 2020.
Primarul Constanței se referă la “Pactul Ecologic European” sau “Green Deal” care reprezintă noua viziune a Comisiei Europene, sub conducerea comisarului Ursula Von der Leyen, în dezbatere zilele acestea la Bruxelles.
Uniunea își dorește să devină primul mare bloc economic care să atingă neutralitatea climatică prin reducerea drastică e emisiilor de gaze cu efect de seră.
Țintele Comisiei Europeane pentru următorii 30 de ani sunt unele deosebit de ambițioase. Astfel, în 10 ani, adică până în anul 2030, statele membre trebuie să-și reducă cu 40-50% emisiile de gaze cu efect de seră față de nivelul înregistrat în 1990, urmând ca până în 2050 să se atingă neutralitatea climatică.
Principiul “poluatorul plătește”
În toate statele vestice, acest principiu este deja aplicat, utilizatorii de centrale termice poluante fiind obligați să plătească taxe de mediu.
Aplicarea unei astfel de taxe în România a fost în mod intenționat amânată, de ani de zile, din motive electorale, dar în perspectiva unor ținte ambițioase de reducere a emisiilor este foarte posibil să devină obligatorie prin noua legislație europeană.
Și astfel, toți românii cu centrale de apartament ar putea să se trezească nevoiți să achite taxă de mediu. Populația este încurajată să rămână branșată la sistemul centralizat de încălzire, care este mult mai eficient din punct de vedere economic și mult mai puțin poluant în raport cu centralele de apartament pe gaz.
Chiar și-n momentul de față, marii producători de agent termic precum Electrocentrale Constanța (CET Palas) sau ELCEN București achită anual taxe de zeci de milioane de Euro pentru emisiile de carbon, sistemele centralizate de încălzire fiind practic concurate neloial de poluatorii casnici scutiți până de la plata costurilor de mediu.
Centralele individuale de apartament care produc agent termic prin arderea gazului, poluează la nivelul balconului, printre blocuri, lângă locurile de joacă, și nu plătesc nici un leu pentru asta, însă cel mai probabil situația se va schimba în viitorul apropiat.
Sistemele de încălzire centralizate reprezintă viitorul, nu cele individuale
Este poate mai ușor de înțeles, citind cele de mai sus, de ce Primăria Constanța face investiții în sistemul centralizat de termoficare, pe care s-a chinuit să-l țină în viață în ultimii 30 de ani.
După cum probabil ați aflat deja, anul trecut în luna august, Primăria Constanța prin votul Consiliului Local Municipal a decis să achiziționeze de la CET Palas (Electrocentrale Constanța SA), toate magistralele prin care se transportă agentul termic al orașului (apa caldă) de la CET către sistemul RADET. Municipiul a plătit pentru cei 140km de magistrale suma de 2,3 milioane de lei (489.361 Euro).
Prin transferarea acestor conducte de la CET (Ministerul Energiei) în proprietatea Primăriei Constanța, municipalitatea are acum posibilitatea să facă investiții și să îmbunătățească sistemul de distribuție a căldurii (agentului termic) prin unificarea sub aceeași umbrelă a rețelelor CET și RADET.
Desigur, modernizarea distribuției agentului termic nu se va întâmpla peste noapte, dar face să transpară direcția de urmat, trasată la nivel european, la care și Constanța a găsit de cuvință să se alinieze.
Prețul gazelor naturale va crește prin liberalizare
În prezent, prețul gazului natural achitat de români este unul scăzut. Din perspectiva tarifelor la gaz, România beneficiază încă de prețuri mici, atât prin comparație cu statele vest-europene cât și cu statele învecinate non-comunitare.
La nivelul Uniunii Europene, doar Ungaria plătește pe gaz mai puțin decât noi, în rest putem afirma că suntem “campionii energiei ieftine” având în vedere că și bulgarii achită mai mult.
Se întâmplă așa deoarece România și-a permis să-și regleze prețul folosind-se de producția internă de gaz, cu tariful înghețat de ANRE la 68 de lei/MWh, și doar atunci când am avut nevoie de mai mult gaz s-a suplimentat prin importuri de la ruși (Gazprom)
Totuși, prețul gazului va crește obligatoriu în următorii 2 ani. Noul calendar de liberalizare agreat de autorităţile române şi Comisia Europeană prevede liberalizarea pieței gazelor naturale la 1 aprilie 2021, dar, între 1 aprilie 2020 şi 31 martie 2021 va exista o perioadă de tranziţie, adică va începe deja creșterea.
Este de așteptat ca după liberalizare prețul gazului să înregistreze o creștere de 9-10% – tariful final fiind prematur de apreciat.
Prețul gigacaloriei la Constanța, în sistem centralizat
În acest moment, toți abonații RADET Constanța plătesc 250 de lei pentru o gigacalorie, prețul fiind în scădere de la 275 cât era anterior (anul trecut), tarif valabil pentru intervalul 2019 – 30 aprilie 2020.
Acest preț de 250 de lei este cel subvenționat de la bugetul local, fiind stabilit prin votul Consiliului Local Municipal în octombrie 2019.
Tariful real pentru o gigacalorie în Constanța, adică cel fără subvenție, la liber, este de de 517,6 lei pentru consumatori casnici, în timp ce consumatori non-casnici (companiile private) plătesc 607,8 lei. Cu alte cuvinte, în situația în care, guvernul ar interzice subvenționarea prețului gigacaloriei, abonații RADET Constanța ar fi obligați să achite dublu față de cât plătesc azi.
Impactul bugetar, efortul tuturor plătitorilor de taxe din Constanța pentru subvenționarea prețului gigacaloriei este de 60 de milioane de lei (aproximativ 12,6 milioane de Euro), iar acești bani sunt plătiți și de cei care folosesc centrală pe gaz.
Dar, așa cum explicam, centralele pe gaz sunt încă scutite de plata unei taxe de mediu (aerul poluat este respirat și de cetățenii racordați la RADET), și beneficiază, încă, de un tarif al gazului ținut în frâu de ANRE.
În momentul în care se va pune problema liberalizării pieței gazelor naturale (aprilie 2020 – martie 2021), precum și aplicarea unor certificate pentru emisiile de CO2 ale utilizatorilor casnici, este foarte posibil ca proprietarii de centrale pe gaz să ajungă să achite un tarif similar cu abonații RADET.
Indiferent de situație, și indiferent cine vine la guvernare în România, toate aceste aspecte vor fi tranșate în următorii 2 ani de zile. Este totuși de reținut că perspectiva unei Europe decarbonizate anunță vremuri tulburi pentru producătorii individuali de energie care utilizează resurse poluante precum gazul, cărbunii sau lemnul.
În momentul acesta plătesc gaze 100 lei la vecinii care mai sunt conectați la centralizat le vine 300 ..atunci unde este echitatea …Social Democrată a primarului.Inseamna ca pierderile sunt imense sau sistemul este fraudat.