RAJA desfășoară o lucrare amplă pe strada Nehoiului

În data de 4 martie 2020, în urma unei sesizări, echipele de intervenție RAJA s-au deplasat pe strada Nehoiului din municipiul Constanța, stradă pe care se află pozat colectorul cu diametrul de 800 mm, ce pleacă de la stația de pompare SP3 la Stația de Epurare Constanța Sud. În urma primelor săpături efectuate, la o adâncime de peste 5 metri, s-a constatat că acest colector este prăbușit pe o lungime de aproximativ 20 de metri. Imediat, conform Legii nr. 107/1996 – Legea Apelor și OUG 195/2005 privind Protecția Mediului, au fost informați Direcția Apelor Dobrogea – Litoral, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului Constanța. Inițial, echipele de intervenție au încercat să remedieze conducta, fără a fi necesară deversarea pe conducta de siguranță ce pleacă de la stația de pompare SP3. În urma decopertării zonei, în zilele de 04 – 05 martie și în dimineața zilei de 06 martie 2020, s-a constatat că tot pe strada Nehoiului, colectorul este prăbușit pe încă o lungime de aproximativ 50 de metri. În consecință, pentru a se remedia avaria, s-a luat decizia pentru înlocuirea colectorului pe o lungime de 80 de metri. Având în vedere debitul mare de apă, dar și tronsonul avariat, respectându-se toți pașii legali, s-a început deversarea pe conducta de siguranță. Apa care pleacă de la stația de pompare SP3 este preepurată cu treapta mecanică și tratată cu o substanță clorigenă la nivelul stației.

Colectorul prăbușit are o vechime de peste 50 de ani și deservește zonele Gară, Peninsulară, Centrală, Abator, Far, Km 4 și parțial Poarta 6.

În datele de 06 și 07 martie 2020 s-au continuat excavațiile, s-au efectuat sprijinirile de maluri și s-au făcut epuizmentele pentru deblocarea provizorie a zonelor prăbușite, asanându-se permanent zona afectată. În data de 08 martie 2020, la locul intervenției a fost adusă conducta nouă, necesară pentru înlocuire, și s-a început îmbinarea tronsoanelor.

Pentru efectuarea lucrărilor în regim de siguranță, cu sprijinul Poliției Rutiere, se va închide circulația pe strada Nehoiului, pe tronsonul delimitat de intersecțiile cu străzile Plopilor și Viorelelor. Zona este împrejmuită și semnalizată corespunzător.

 

Totodată, pentru diminuarea debitului de descărcare pe conducta de siguranță, se încearcă realizarea unei soluții provizorii de evacuare a apelor în conducta ce duce la stația de epurare Constanța Sud.

Ținând cont de lungimea colectorului, adâncimea de pozare, dar și debitul mare de apă, preconizăm că lucrările de reparații vor dura aproximativ 10 zile, în condițiile în care nu vor apărea alte probleme.

Menționăm că, pe lângă tratarea mecanică a apei deversate și
aplicarea unei dezinfecții prin clorinare, se monitorizează permanent cantitativ
și calitativ zona de descărcare și se urmărește zilnic evoluția parametrilor, prin probe de analiză a apei.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular