Horia Țuțuianu ne-a remis un punct de vedere, referitor la cele petrecute în ședința de Consiliu Județean. Îl redăm integral.
Retragerea celor două proiecte de pe ordinea de zi a avut două argumente: cel administrativ și cel politic.
Din punct de vedere administrativ am promovat un proiect de hotărâre însoțit de toate avizele necesare și ținând cont de toate solicitările transmise de către primăriile din județ. De cealaltă parte, consilierii PNL nu au ținut cont de legislația în vigoare, venind în timpul ședinței cu o propunere neavizată de Direcția Economică.
De la începutul mandatului meu, am spus răspicat că nu voi accepta ca în instituția Consiliului Județean Constanța să fie încălcată legea, indiferent cine sunt cei care vin cu astfel de propuneri.
Într-o totală sfidare a mecanismelor administrației publice locale, consilierii PNL au modificat substanțial proiectul de pe ordinea de zi, formulat conform cerințelor primăriilor.
Din nefericire, se dovedește încă o data că reprezentanții PNL din Consiliul Județean Constanța nu au înțeles nici după patru ani modul în care funcționează sistemul administrativ, promovând chiar în timpul ședinței amendamente care necesită analiză minuțioasă și o corelare cu solicitările înaintate de către primari și respectarea legislației în vigoare.
Chiar dacă se cred la acest moment stăpânii județului, reprezentanții PNL ar trebui să înțeleagă fapul că nu pot forța funcționarii publici să emită avize cu privire la sume importante după cum pocnesc ei din degete de partid.
Regretabil este faptul că un act strict administrativ a fost deturnat într-o mizeră manieră politicianistă, fiind mai mult decât evident că este un joc al unei găști de interese care nu ține cont de nevoile cetățenilor acestui județ. Este ușor de observat că în propunerea consilierilor PNL care conduc 28 de UAT-uri primesc sume foarte mari care nu sunt justificate cu documente, în timp ce 38 de comunități în fruntea cărora se află primari PSD, primesc sume diminuate substanțial (UAT-uri care au un număr foarte mare de locuitori).
Nu pot să nu remarc și că liberalii au început deja sarabanda electorală, chiar dacă startul campaniei electorale nu este încă stabilit.
În disperare de cauză, neavând combatanți care să îi învingă pe primarii în funcție din Agigea, Cumpăna și Năvodari, spre exemplu, consilierii liberali au mătrășit sumele alocate acestor comunități, pedepsindu-i astfel pe locuitorii din aceste zone.
Când dintr-o propunere de 500 mii lei la Agigea și una de 650 mii lei la Cumpăna, rămân câte 25 mii lei la fiecare, este evident că se dorește împiedicarea primarilor social-democrați din aceste localități să își termine proiectele, astfel încât ai lor adeversari politici să aibă material în campania electorală, situație valabilă în mai multe localități ale județului, Năvodari fiind, așa cum am menționat anterior unul din exemple, oraș pentru care propunerea de 1 mil lei a fost ciuntită de interese liberale până la suma de 264.878 lei.
Mă întreb încă o dată pe ce criterii administrative au făcut aceste propuneri. Dacă doar așa consideră reprezentanții PNL că îi pot învinge pe Mariana Gâju, Cristian Cîrjaliu și Florin Chelaru, primari cu rezultate elocvente în mandatele lor, le aduc la cunoștință că se înșeală amarnic.
Este grav, însă, că alocările făcute pe genunchi la colțul vreunui sediu de partid, se răsfrâng direct asupra locuitorilor din Cumpăna, Agigea și Năvodari și din alte localități din județ.
Interesul politic este vizibil atunci când sumele înhățate de la comunitățile conduse de primari PSD au fost direcționate către primăriile în fruntea cărora se află aleși PNL, indiferent dacă se justifică sau nu necesitatea acestora, așa cum sunt cazurile de la Adamclisi, Aliman, Tîrgușor, Costinești și 23 August.
Culmea este că unele UAT-uri peneliste ar fi primit mai mult decât au solicitat, fără nicio justificare legală.
Din păcate, se vede că din clamata Românie a bunului simț, a rămas doar România bunului plac penelist.