Scandal la Consiliul Județean Constanța. Horia Țuțuianu nu e lăsat de liberali să cumpere primari cu bani publici

Lupta dintre președintele Consiliului Județean, Horia Țuțuianu, și consilierii județeni PNL, mânați în luptă de un Marian Crușoveanu mai înverșunat decât l-am văzut vreodată, a trăit astăzi al doilea episod.

După ce în primul episod liberalii i-au picat președintelui proiectele, pe bandă rulantă, ajutați și de oamenii lui Claudiu Palaz, astăzi s-a lăsat cu retrageri, pauze, certuri și amânări. În Consiliul Județean lucrurile nu mai funcționează și pare că nu vor mai funcționa până după alegerile din septembrie.

O soluție deșteaptă, pentru Horia Țuțuianu, în această perioadă, ar fi fost să demisioneze și să lase locul unui reprezentant al majorității, fiind preferabil să treacă direct la campanie electorală. În schimb, președintele preferă situația anarhică produsă de neînțelegerile dintre domnia sa și noua majoritate formată de PNL, PMP și ALDE.

Povestea asta am mai trăit-o. Vă aduceți aminte de momentul în care Victor Ponta, din postura de prim ministru, trimitea controale la primarul Sibiului, principalul contracandidat în cursa prezidențială? Cam asta e situația de azi la Constanța.

Din păcate, însă, în ședința extraordinară de la CJC a fost vorba despre banii care trebuie alocați către primăriile din județ. Ținând cont de criza provocată de CoVid, era nevoie de banii ăștia ca de aer. Iar președintele, Horia Țuțuianu, știa asta foarte bine.

Uitându-te pe cifre, e clar că PSD-istul i-a favorizat pe ai lui, într-o încercare politicianistă de a-și apropia primarii, pentru ca aceștia să-l ajute în lupta electorală din județ. Liberalii, care nu-s nici ei fraieri, au adus un amendament la proiect, propunând alte sume. Ușor diferite, dar, trebuie să recunoaștem, mai aproape de adevăr și de nevoile comunelor.

Privind cifrele din tabel, se vede că liberalii au făcut o împărțeală echilibrată, fără să fie influențați de apartenența primarilor la propriul partid.

Oraș PSD PNL
Constanța 2.000.000 2.000.000
Mangalia 100.000 300.000
Medgidia 100.000 500.000
Murfatlar 550.000 264.878
Cernavodă 400.000 400.000
Eforie 200.000 500.000
Hârșova 300.000 1.000.000
Năvodari 1.000.000 264.878

În final, proiectul s-a amânat. Primarii rămân fără bani, iar vinovat va fi găsit președintele CJC. Din nou, o greșeală de începător a președintelui Horia Țuțuianu. Amendamentul propus de liberali cu noile cifre trebuia votat și aprobat. Apoi, Horia Țuțuianu trebuia să arate cu degetul pentru sumele primite, către liberali, și eventual, așa cum am spus, să demisioneze și să pornească în campanie electorală. Era un scenariu care l-ar fi pornit în campanie din postura de victimă, postură care aduce doar beneficii. Dar, Stroe nu vrea să-și învețe tânărul prieten cum e cu jocul politic. Pare că l-a abandonat în brațele liberalilor dornici de sânge, și privește din culise spectacolul. Vom asista, oare, în curând, la schimbarea candidatului PSD pentru șefia Consiliului Județean? Nu e imposibil, vezi cazul Cristinel Dragomir.

Până atunci, notăm un 2-0 pentru liberali, în meciul cu Horia Țuțuianu, cu victime colaterale primarii, care aveau și au nevoie de banii veniți de fapt de la Guvernul Româniiei, bani care trebuie utilizați echilibrat, nu ca o mită electorală pentru unii iar ce rămâne pentru ceilalți.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular