„ZBURĂTORUL” Ultimul act al rezidenţei româneşti în cadrul proiectului european GENIUS LOCI

Astăzi, 7 februarie 2021, la ora 19:00, Teatrul de Stat Constanța prezintă, pe pagina Facebook a instituției și pe pagina Facebook a proiectului GENIUS LOCI, exerciţiul teatral „Zburătorul”, regia Diana Mititelu.

Actorii Laura Iordan Adrian, Alina Manțu, Georgiana Mazilescu și Remus Archip, de la Teatrul de Stat Constanța și Onur Uysal, actor turc, din trupa internațională a Teatrului Astragali, au explorat împreună cu regizoarea Diana Mititelu mitul Zburătorului.

În folclorul românesc, Zburătorul era un spirit care venea noaptea la fecioare sau la femeile însărcinate. Lua forma unui tânăr frumos și nu putea fi văzut de nimeni altcineva din preajma femeii bântuite. Referinţe literare la acest mit apar în poemul romantic al lui Ion Heliade Rădulescu, în 1844, dar şi mai târziu (1884), la Mihai Eminescu, în „Luceafărul” şi „Călin (file de poveste)”.

Filmul a avut o difuzare online sâmbătă, la ora 17, pentru studenţi de la Universitatea „Ovidius”, Facultatea de Arte, secţia teatru şi a fost urmată de o sesiune online de întrebări şi răspunsuri,  cu regizoarea Diana Mititelu şi cu actori implicaţi în proiectul GENIUS LOCI, proiect cofinanţat de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

Partenerii proiectului GENIUS LOCI sunt Teatrul Astragali Lecce (lider), Departamentul de Istorie, Societate și Studii Umaniste  de la Universitatea din Salento (Italia), Teatrul de Stat Constanța, Fundația Dansului „Alicia Alonso” din cadrul Universității „Regele Juan Carlos” din Madrid (Spania), Directoratul General al Institutului Internațional al Teatrului – UNESCO (Franța), Municipalitatea din Zakynthos și Teatrul Tsi Zakynthos din Grecia.

Genius zoom studenti zburătorul 5 zburătorul 3 zburătorul 4 zburătorul 2 zburătorul 1

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular