Delfinariul s-a descurcat onorabil în pandemie. 300.000 de vizitatori în 2020

Directorul CMSN Constanța, Adrian Bîlbă, a vorbit pentru constănțeni despre activitatea din anul 2020, care a redus numărul de vizitatori și implicit încasările pentru instituția pe care o prezidează.

Totuși, în ciuda unui an de pandemie, se poate spune că instituția s-a descurcat mult mai bine decât altele, peste 300.000 de vizitatori trecându-i pragul.

„Au fost perioade de carantină în care a trebuit să fim închiși, să nu avem program cu vizitatorii. Este vorba de aproape toată luna martie și jumătate din aprilie, apoi sfârșit de noiembrie și toată luna decembrie. Ce a însemnat perioada de carantină? În celelalte perioade am avut un program de vizitare restrâns, în sensul limitării la o treime a vizitatorilor din Delfinariu, la o șesime în Acvariu și mare parte exclus Planetariul, din cauza spațiului mic și greu de ventilat. În total, 80 de zile am fost complet închiși, iar restul de 200 de zile am avut o funcționare parțială. Firește că asta s-a restrâns și în privința numărului de vizitatori. Nu am mai avut 700.000 de vizitatori, ci 302.000 de vizitatori. Am avut însă veniturile, de asemenea, scăzute, la 45 la sută, corespunzător numărului de vizitatori. Dar nu am modificat prețul, chiar dacă foarte multe taxe sunt modice la Complexul Muzeal. Mă refer la taxe de 2 lei pentru copii, taxe de intrare în extra-sezon la Planetariu sau Microrezervație. Am avut o foarte intensă activitate online. Un interes deosebit l-am avut pentru online pentru a păstra legătura cu vizitatorii și mediile de socializare ale Complexului Muzeal și nu sunt puține: e vorba de Planetariu, de Delfinariu, Microrezervație, Echitație, Acvariu. Toate astea au contribuit și au dublat numărul de like-uri exprimate. Apoi am avut și reprezentații difuzate online, în ideea de a păstra legătura sufletească a delfinilor cu publicul”, a declarat Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

În ciuda anului marcat de pandemie, Adrian Bîlbă asigură pe toată lumea că investițiile pornite nu s-au oprit.

„În această perioadă însă am făcut și foarte multe lucruri noi. Din punct de vedere muzeistic am adus o reprezentație cu lei de mare, patagonieni de data asta, doi masculi imenși. Am adus un dresor care ne-a format oamenii pentru a lucra cu aceste animale și cu delfinii. Veniți să vedeți acum ce program nou avem la Delfinariu și câte noutăți și câte elemente de fluiditate ale reprezentației au fost introduse, ce numere în apă facem. Și, apoi, bineînțeles, am debutat șantierul extinderii Delfinariului. Înseamnă o investiție foarte importantă a Consiliului Județean Constanța, cu finanțare majoritară de la Ministerul Turismului. Am avut și investiții directe finanțate în mare parte de Consiliul Județean Constanța și mă refer la patru locuri de joacă, unde copiii sunt tentați să învețe despre natură prin joacă, iar adulții să afle despre natură prin panourile montate la aceste locuri de joacă, să nu se plictisească și să învețe despre importanța zonelor umede, importanța zonelor populate cu animale, zonelor lacustre, în special MicroDelta, și, nu în ultimul rând, despre planete, casa noastră mai mare. Apoi, am dezvoltat o nouă volieră de păuni și încercăm să ne deblocăm în ceea ce ne privește aducerea de animale noi”, a precizat Adrian Bâlbă.

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular