Acvariul pe care-l vizitați în prezent nu mai poate satisface dorințele turiștilor care-i trec pragul. Autoritățile au ajuns la concluzia că este necesară o investiție într-un acvariu nou, mult mai mare și mult mai dotat decât actualul stabiliment.
”Este un proiect la care ne gândim de mai multă vreme, pe care, însă, n-am reușit să-l facem până acum. Însă, noua conducere a Consiliului Județean Constanța ține foarte mult la realizarea acestor proiecte ale județului Constanța, de dezvoltare și întărire culturală a ofertei noastre turistice și, în consecință, am îmbunătățit acest proiect, care acum este la Direcția de proiecte a Consiliului Județean Constanța. Acum, se pregătește caietul de sarcini pentru a se face studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și planul urbanistic de detaliu, toate acestea într-un pachet ce va fi scos, în curând, la licitație, și care va însemna debutul noului acvariu al Constanței. De la 1000 de metri pătrați, cât avem în Piața Ovidiu, vom crește suprafața la 2600 de metri pătrați, cu două bazine centrale, ambele cu tunel, unul de Marea Neagră și unul de ocean planetar. Vom avea pinguini, vom avea alte două bazine, tot în antiiteză, unul deltaic, unul amazonian. Toate acestea vor fi completate în etajul superior de o terasă, Aquarisus, un green-house, o seră modernă, ce va constitui, în opinia mea, un model pentru alți operatori de turism de pe litoral, unde vom avea mese cu animăluțe, cu diverse vertebrate și nevertebrate acvatice, în zone unde se va putea servi o cafea sau un suc, iar copiii să poată învăța ce înseamnă biodiversitatea, ce înseamnă responsabilitatea față de mediul înconjurător, dar și ce înseamnă riscurile pe care animalele le au prin invazia noastră pe terenul lor natural. Sunt mesaje pe care le transmitem vizitatorilor, iar acest acvariu l-am gândit diferit. Dincolo de partea educativă, am gândit acest acvariu ca o experiență. O experiență a celor care vin, intră în tunel să vadă rechini, să vadă peștii de Marea Neagră, peștii de talie mare, pinguini, dar care să fie mai puțin didactic. Avem un acvariu didactic, în care avem câte o specie în fiecare bazin, cu etichetă deasupra, un acvariu clasic, care are și el rolul lui educativ, școlar. Totuși, într-o zonă turistică, cum este litoralul Mării Negre, trebuie să avem o altă abordare, o abordare nu spre show, ci spre experiență. Oamenii nu vor neapărat show, vor să aibă experiențe de vizitare, iar în acest nou acvariu așa am gândit”, a punctat dr.Adrian Bîlbă.
Noul acvariu constănțean, dacă ar fi să facem o comparație, îl putem compara cu acvariul de la Genoa, cu cel de la Barcelona, de la Valencia, acvarii orientate spre această idee de experiență, dar amplasate în zone turistice. Apoi, sunt acvariile din Turcia, mai mari, unul cu un tunel de 100 de metri. Noi vom avea tunele de 12, respectiv 10 metri.
Ne comparăm cu acvariul din Tulcea, la nivel de material de lucru, tot acrilic, însă va fi un acvariu mult mai mare, pentru că nici așteptările turistice ale Constanței nu sunt aceleași cu cele de la Tulcea. Tulcea este un oraș mult mai mic, așteptarea este pe deltaic, pe altfel de turism. Aici, la Constanța, este un turism inclusiv citatin și ne așteptăm să avem și un milion de vizitatori pe an”, a declarat directorul CMSN Adrian Bîlbă”