Proprietarul unei firme serioase din Medgidia, cu mulți angajați pe statul de plată, ne-a sesizat o situație care ne-a pus realmente pe gânduri. ”Marian Odor e șeful finanțelor din localitate. Dânsul se suspendă câteva luni din funcție, pentru a candida la funcția de primar. Doar se suspendă. Eu, om de afaceri, declar public că-l susțin pe Valentin Vrabie. Vă dați seama câte controale risc eu, ca patron, după ce Marian Odor pierde alegerile și se întoarce în funcție? Sau poate chiar în timpul campaniei, prin directorașii care-s rămași acolo dar ascultă de șeful lor, pentru că știu că se poate întoarce? N-ar fi mai normal, ca acest domn, dacă vrea să candideze, să-și dea demsia, pentru ca funcția deținută să nu poată influența rezultatul alegerilor?”
Trebuie să recunoaștem că argumentația e pertinentă. Mai grav este că, plecând de la problema ridicată, ne-am uitat puțin pe harta candidaților propuși de PNL Constanța și am descoperit nu unul ci mai multe cazuri de candidați veniți direct din birourile Direcției Generale a Finanțelor Publice Constanța. Cel mai bine însă, haideți să vedem cum s-a construit acest sistem, această ”masonerie” a finanțiștilor transformați în politicieni.
Șeful PNL Constanța, Gheorghe Dragomir. De la trupele de securitate la finanțe și politică
Gheorghe Dragomir este șeful PNL Constanța. Nu foarte multă lume știe că și-a efectuat stagiul militar la trupele de securitate. Desigur, asta nu înseamnă că a fost colaborator al Securității. Doar a întocmit, pentru câteva luni, documente secrete pentru batalionul de securitate de la Târgu Mureș, pentru că ”scria mai frumos decât alții”, după cum mărturisește chiar dânsul.
În 1995, tânărul Gheorghe Dragomir, politician liberal încă de la revoluție, intră în sistemul de finanțe constănțean, unde urcă treaptă cu treaptă, ajungând în doar cinci ani, de la un simplu inspector, ditamai directorul general al DGFP Constanța. Ba chiar mai mult, președintele de la acea vreme, Emil Constantinescu, simte nevoia ca la final de mandat să-l decoreze pe proaspat uns directorul Dragomir, oferindu-i Ordinul Național Serviciul Credincios în gradul de Cavaler. De ce a simțit un președinte nevoia de a decora un directoraș de provincie, abia numit în funcție de câteva luni, într-o perioadă în care economia era la pământ iar țigările se plimbau pe Dunăre, naiba știe. Vă lăsăm pe voi să trageți concluzia.
Politicul combinat cu finanțele = un sistem ticăloșit
Ca ultimă funcție, în cadrul finanțelor, Dragomir a fost numit ca șef al serviciului ”interne”. Adică, în plină guvernare Năstase, liberalul Gheorghe Dragomir supraveghea activitatea colegilor săi, având grijă ca aceștia să nu abuzeze de funcțiile lor. De aici, din această funcție, pare că Dragomir și-a creat un mic cerc de supuși, care astăzi ies la bătaie cu pieptul gol pentru a-și apăra șeful, aflat pentru prima dată în postura de a fi nevoit să câștige alegeri, nu să le piardă pentru social democrați. Mica masonerie creată de Dragomir are câțiva reprezentanți de seamă, unii deja primari în funcție, alții urmând să se bată pentru acest post, în localitățile lor de baștină. Să exemplificăm totuși.
Cristi Radu. Primar al orașului Mangalia. Fost șef al Gărzii Financiare, Cristi Radu a candidat la Mangalia, acolo unde a fost nevoie ca alegerile să se repete pentru ca Zanfir Iorguș să fie învins. Modul de lucru a fost același. Șeful Gărzii Financiare s-a suspendat din funcție, pentru a reveni pe scaunul călduț în eventualitatea în care pierdea alegerile. Odată suit pe scaunul de primar, Cristi Radu a încetat să mai fie independentul susținut de liberali și a intrat efectiv în partid. După patru ani de mandat, primăria Mangalia se zbate în haos, acțiunile gândite prost au alungat milioane de euro departe de vechiul Callatis iar veșnicele certuri cu consilierii obligând orașul să zacă într-o sărăcie cruntă. Cu toate astea, Cristi Radu va fi și în acest an candidatul PNL pentru primăria municipiului.
Ion Marin. Primar al orașului Băneasa. La fel de haotică e situația și la Băneasa, acolo unde liberalul Ion Marin n-a mai dat pe la Primărie de ani de zile. Până să ajungă primar, Ion Marin a fost șef de birou la Direcția Generală a Finanțelor Publice Constanța. De când a câștigat alegerile, edilul preferă partidele de vânătoare prelungite și a încercat în repetate rânduri să dizolve consiliul local. Proiecte pentru Băneasa? Nu. Va fi din nou candidatul PNL pentru funcția de primar? Da, evident.
Și nu sunt de neglijat nici candidații ce vor intra în cursă în vara acestui an.
Petre Urziceanu va fi candidatul PNL pentru primăria Negru Vodă. Domnul în cauză este INSPECTOR la DGFP Constanța. (primării mai mici, funcții mai mici, nu-i așa?). Interesant este că, privind declarația de avere a acestui domn, mai găsești un punct comun cu șeful Dragomir. O activitate intensă pe zona afacerilor ce țin de agricultură.
Marian Odor. Candidat pentru primăria Medgidia. Ultimul, dar cu siguranță nu cel din urmă, este candidatul liberal pentru Primăria Medgidia. Odor, cel la care făcea referire interlocutorul nostru din debutul articolului, este șeful fiscului din municipiu. Bine, Odor este de toate, dacă-l cauți. Revoluționar, mason, șef al fiscului, și mai nou, la 61 de ani lovit de visul nebun de a deveni primarul Medgidiei.
Revenind la întrebarea care ne-a fost adresată de omul de afaceri care ne-a contactat, putem concluziona că aceasta e pertinentă și că, în 2016, Gheorghe Dragomir a scos la bătaie cei mai buni soldați ai săi, pentru a-și asigura nu neapărat victoria în zone importante ale județului ci mai ales propriul scaun de președinte al PNL Constanța, care se clatină serios în acest moment în care conducerea de la București i-a cerut să demonstreze că merită poziția în care se află.
Poate că e cazul ca autoritățile să se sesizeze și să realizeze că un candidat ”suspendat” dintr-o funcție precum cea a șefului de la fisc se află în realitate într-o impostură și o incompatibilitate de zile mari, fapt care ar trebui să ducă la interzicerea prin lege a unor asemenea situații. Pentru că da, realmente va fi greu pentru orice om de afaceri să declare public că susține un candidat știind că astfel și-l pune în cap pe șeful direcției de finanțe.
Și, evident, în mintea autorului s-a mai născut o întrebare. Dacă Gheorghe Dragomir joacă pe degete atâția oameni din finanțele constănțene, când a avut de fapt loc ultimul control fiscal veritabil asupra firmelor pe care șeful PNL Constanța le deține? Nu de alta, dar am scris deja cum fiul său a țepuit americanii veniți să investească în oraș, fără teama de a fi controlat de instituțiile care au acest rol.
P.S. O voce din public îmi șoptește că soția domnului Dragomir, Doinița, este consilier superior în finanțele constănțene, la BVAP, adică Biroul de Verificare a Achiziţiilor Publice. Acest detaliu explică multe, nu-i așa?